«Φρούριο» η Αθήνα για την επίσκεψη Μακρόν. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε δρόμους και κτίρια

«Φρούριο» η Αθήνα για την επίσκεψη Μακρόν. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε δρόμους και κτίρια
/ AFP PHOTO / POOL / Christophe LICOPPE / Belgium OUT (Photo credit should read CHRISTOPHE LICOPPE/AFP/Getty Images)
/ AFP PHOTO / POOL / Christophe LICOPPE / Belgium OUT (Photo credit should read CHRISTOPHE LICOPPE/AFP/Getty Images)
CHRISTOPHE LICOPPE via Getty Images

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με θέμα τα μέτρα ασφαλείας για την επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επικεφαλής αξιωματικοί ειδικών υπηρεσιών, οι οποίοι θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή τυχόν επιθέσεων και επεισοδίων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Εμμανουέλ Μακρόν, η άφιξή του αναμένεται το μεσημέρι της 7ης Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή έχει γεύμα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μικρή ανάπαυλα στη γαλλική Πρεσβεία και στη συνέχεια δείπνο.

Την επόμενη ημέρα αναμένεται να επισκεφθεί το γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στο Κολωνάκι. Στη συγκεκριμένη περιοχή τα μέτρα θα είναι δρακόντεια, καθώς συνορεύει με τα Εξάρχεια και έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν πεδίο επεισοδίων. Ενδεικτική είναι η καταδρομική επίθεση που είχε γίνει στις 27 Φεβρουαρίου 2017 όταν νεαροί εισέβαλλαν στο γαλλικό ινστιτούτο.

Άγνωστοι, ξημερώματα εκείνης της ημέρας, είχαν προβεί σε δύο διαδοχικές επιθέσεις πυρπολώντας οχήματα στον προαύλιο χώρο, ενώ αργότερα πέρασαν στο εσωτερικό του κτιρίου προκαλώντας ζημιές.

Τα μέτρα ασφαλείας του Γάλλου Πρωθυπουργού θα είναι αυτά που λαμβάνονται για κάθε αρχηγό κράτους, ιδιαίτερα αυστηρά με τη συμμετοχή εκατοντάδων αστυνομικών, διαφόρων υπηρεσιών της Αστυνομίας, ενώ σε κλοιό ασφαλείας θα τεθούν η πρεσβεία της Γαλλίας (είχε δεχθεί επίθεση με χειροβομβίδα), επιχειρήσεις γαλλικών συμφερόντων και διπλωματικές αποστολές. Έχουν σχεδιαστεί τα δρομολόγια μετακίνησης του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας, προκειμένου να υπάρξει «αποστείρωση» των δρόμων κατά τις μετακινήσεις του.

Οι Έλληνες αξιωματικοί που έχουν αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου ασφαλείας βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τους Γάλλους αστυνομικούς που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του πρωθυπουργού της Γαλλίας στις αποστολές του στο εξωτερικό. Αυτονόητο θεωρείται ότι στην Αθήνα θα μεταβούν και άνδρες της γαλλικής μυστικής υπηρεσίας, ενώ θα απλωθεί ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας στα σημεία στα οποία θα βρίσκεται ο Μακρόν για την αποφυγή τυχόν πτήσεων drones.

Δημοφιλή