Το επαγγελματικό όνειρο που γίνεται πραγματικότητα

Το επαγγελματικό όνειρο που γίνεται πραγματικότητα
shutterstock

Όταν η ομαλή μετάβαση από τις σπουδές στην αγορά εργασίας δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πρόκειται για ένα ρεαλιστικό πλάνο επιτυχίας.

Μέσα σε μία σύγχρονη πραγματικότητα –τη δική μας–, όπου η ανεργία είναι υψηλή, οι απόφοιτοι ακόμα και των πιο υψηλόβαθμων σπουδών αντιμετωπίζουν ένα επιπλέον βασικό εμπόδιο: την έλλειψη πρακτικών δεξιοτήτων, ή αλλιώς την απαιτούμενη προϋπηρεσία που όμως δεν έχουν προλάβει ακόμα να αποκτήσουν. Τα χρόνια των σπουδών τους συνήθως περνάνε χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα για οποιαδήποτε σύνδεση ή επαφή με την αγορά εργασίας και οι θεωρητικές γνώσεις που αποκτούν δεν τους διευκολύνει στο δύσκολο έργο της εύρεσης επαγγελματικής στέγης. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν σπουδαστή ή για έναν απόφοιτο να μπορέσει μόνος του, χωρίς τις κατάλληλες επαφές και εργαλεία να εισχωρήσει σε έναν κλάδο, όση θέληση, επιθυμία για δουλειά, κοινωνικές και δημιουργικές δεξιότητες κατέχει. Το αποτέλεσμα είναι να συμβιβάζονται συνήθως σε δουλειές που απέχουν από το αντικείμενό τους, να μην έχουν οικονομικές αξιώσεις και κυρίως να μην τους δίνεται η ευκαιρία να αποδείξουν την αξία και τη θέλησή τους. Η σύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας, το «κλειδί» δηλαδή για την επιτυχία και την πραγματοποίηση κάθε επαγγελματικού ονείρου, είναι μία από τις προτεραιότητες του Deree – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και δικαίως αποτελεί και ένα από τα βασικά ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι απόφοιτοί του –και συγκεκριμένα το 61% απ’ όσους αναζητούν εργασία– απασχολούνται ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την αποφοίτησή τους. Εκτός λοιπόν από τις ακαδημαϊκές γνώσεις και τα soft skills που αποκτούν οι φοιτητές στη διάρκεια των σπουδών τους, το Deree προσφέρει δυνατότητες για πρακτική άσκηση, μέσω του International Internship Program) σε πολυεθνικούς ομίλους και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, οι οποίες συχνά οδηγούν σε πρόσληψη. Φοιτητές του Deree απασχολούνται σε ομίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα ένα δίκτυο 53.000 αποφοίτων σε όλο τον κόσμο εγγυάται την ομαλή μετάβασή τους από τον ακαδημαϊκό στον επαγγελματικό κόσμο. Παράλληλα, το Career Services του Deree, το γραφείο διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, βρίσκεται δίπλα στους φοιτητές σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, από την ανίχνευση των κλίσεων και των ταλέντων κάθε παιδιού, την προετοιμασία του βιογραφικού, την προσομοίωση συνέντευξης μέσω mock interviews. Παράλληλα διοργανώνει εκδηλώσεις όπως το Career Days, φέρνοντας σε επαφή τους φοιτητές με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

Οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι του Deree έχουν λοιπόν την ευκαιρία να αποδείξουν την αξία τους, η ευκαιρία όμως αυτή δεν είναι προϊόν τύχης, αλλά αποτέλεσμα της δικής τους στρατηγικής που τους οδήγησε να επιλέξουν είτε ένα από τα 27 καινοτόμα προπτυχιακά προγράμματά του (majors), ή μία από τις 43 υποειδικεύσεις (minors) του. Άλλωστε, τα επαγγελματικά μας όνειρα είναι πολύ σημαντικά για να τα αφήσουμε στην τύχη.