Δύο υπουργοί της Χιλής παραιτήθηκαν εξαιτίας της απόρριψης ενός μεταλλευτικού έργου

Δύο υπουργοί της Χιλής παραιτήθηκαν εξαιτίας της απόρριψης ενός μεταλλευτικού έργου
Sarah Pabst/Bloomberg via Getty Images
Sarah Pabst/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Ο υπουργός Προϋπολογισμού και ο υπουργός Οικονομίας της Χιλής παραιτήθηκαν την Πέμπτη εκδηλώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους και τη διαφωνία τους με την πρόεδρο Μισέλ Μπατσελέτ, δέκα ημέρες αφότου η επικεφαλής του Κράτους απέρριψε ένα σημαντικό μεταλλευτικό έργο το οποίο όμως κρίθηκε ότι θα έβλαπτε το περιβάλλον.

Η κυβερνητική κρίση εκδηλώθηκε τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 19ης Νοεμβρίου, στις οποίες η Μπατσελέτ δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα. Ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα είναι το φαβορί της αναμέτρησης, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Ο υπουργός Προϋπολογισμού Ροδρίγο Βαλδές ήταν υποστηρικτής του έργου, το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία μεταλλείων και ενός λιμανιού στη Ντομίνγκα, στην επαρχία Κοκίμπο, με προϋπολογισμό ύψους σχεδόν 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η πρόεδρος Μπατσελέτ τάχθηκε δημόσιο υπέρ της θέσης του υπουργού Περιβάλλοντος Μαρσέλο Μάνα.

Το έργο απορρίφθηκε την 21η Αυγούστου από μια υπουργική επιτροπή, η οποία έκρινε ότι δεν προσφέρθηκαν επαρκείς εγγυήσεις για την προστασία ενός εθνικού δρυμού που αποτελεί το φυσικό περιβάλλον του 80% των πιγκουίνων Χούμπολτ.

«Τα οικονομικά στοιχεία αρχίζουν να δείχνουν έναν μεγαλύτερο δυναμισμό. Η προώθηση με βιώσιμο τρόπο υψηλότερων επιπέδων ανάπτυξης απαιτεί πειθαρχία και αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση, καθώς και τον απαραίτητο χώρο για τον ιδιωτικό τομέα ώστε να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες βάσει σαφών και σταθερών κανόνων», δήλωσε ο Βαλδές στον Τύπο.

Αλλά «πιστεύω ότι δεν κατάφερα να πείσω τους πάντες να συμμεριστούν αυτή την πεποίθηση», πρόσθεσε ο οικονομολόγος που βρισκόταν στο υπουργείο για δύο χρόνια ως τη χθεσινή ανακοίνωση της παραίτησής του.

Ο υπουργός Οικονομίας Λουίς Φελίπε Σέσπεδες τον μιμήθηκε πολύ γρήγορα, όπως και ο υφυπουργός Προϋπολογισμού Αλεχάντρο Μίκο.

«Δεν νομίζω ότι η ανάπτυξη είναι κάτι που προωθείς στρέφοντας την πλάτη στον λαό, ότι μόνο οι αριθμοί έχουν σημασία κι όχι αυτό που συμβαίνει στις οικογένειες», ήταν η αντίδραση της Μπατσελέτ.

Οι αντικαταστάτες των παραιτηθέντων ανακοινώθηκαν εσπευσμένα: υπουργός Προϋπολογισμού αναλαμβάνει ο οικονομολόγος κι ως χθες σύμβουλος της προεδρίας για κοινοβουλευτικές υποθέσεις Νικολάς Εϊσαγκίρε, υπουργός Οικονομίας ο Χόρχε Ροδρίγκες, ως χθες πρόεδρος της κρατικής τράπεζας BancoEstado. Οι Εϊσαγκίρε και Ροδρίγκες είχαν υπηρετήσει και επί των ημερών του κεντρώου πρώην προέδρου Ρικάρδο Λάγος (2000-2006).

Τα μεταλλεία είναι ένας από τους βασικούς τομείς δραστηριότητας της οικονομίας στη Χιλή, χώρα που κατατάσσεται πρώτη στην παραγωγή χαλκού στον πλανήτη, με το ένα τρίτο της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή