Οι επενδύσεις σε πρώτο πλάνο στη ΔΕΘ. Το στοίχημα και το ζητούμενο που θα εγγυηθεί ο Τσίπρας

Οι επενδύσεις σε πρώτο πλάνο στη ΔΕΘ. Το στοίχημα και το ζητούμενο που θα εγγυηθεί ο Τσίπρας
SOOC

Μετά την... εμπέδωση της θέσης ότι η οικονομία «έχει γυρίσει σελίδα» (όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της ανάπτυξης) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στρέφει το ενδιαφέρον του στην προσέλκυση και την χρηματοδότηση των επενδύσεων, που αποτελούν το δομικό στοιχείο για την απόδοση της οικονομίας.

Το μήνυμα του κ. Τσίπρα στους τραπεζίτες ήταν καθαρό στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στο Μαξίμου:

«Χρειάζεται να δώσουμε και εργαλεία ρευστότητας και να αυξήσουμε και τη ζήτηση για να μπορέσει να εκτιναχθεί η ελληνική οικονομία». Με άλλα λόγια τους ζήτησε να ξεκινήσουν την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και προτάσεων.

Για την κυβέρνηση οι επενδύσεις είναι μεγάλο στοίχημα όχι μόνο διότι δημιουργούν καλύτερο οικονομικό κλίμα αλλά και γιατί συντελούν στην μείωση της ανεργίας, η οποία παρά την εμφανή μείωσή της, παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η αλήθεια είναι ότι το 2017 υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές: πάνω από 1 δις το πρώτο εξάμηνο ήταν οι άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης (δηλαδή το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου) καταγράφηκε τριπλασιασμός των επενδύσεων.

Με αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη ΔΕΘ για μία οικονομία με επενδυτικό αέρα.

Το ζητούμενο που θα εγγυηθεί ο κ. Τσίπρας είναι η σταθερότητα στην πορεία της χώρας: έχει επιτευχθεί το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, η έξοδος στις αγορές και η δέσμευση για το χρέος. Και ακολουθεί η τρίτη αξιολόγηση.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται στη Θεσσαλονίκη να μιλήσει για:

  • δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου για τις ξένες επενδύσεις
  • ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας
  • απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης

Στην ΔΕΘ, οι επενδύσεις θα έχουν κεντρική θέση, καθώς εξελίσσονται μεγάλα έργα: μετρό, λιμάνι, ενεργειακά στην Α. Μακεδονία και Θράκη.

Task Force επενδύσεων

Ίσως δεν είναι γνωστό ότι πολλές από τις επενδύσεις είναι και αποτέλεσμα των ταξιδιών του Αλ. Τσίπρα στο εξωτερικό. Έχει συγκροτηθεί μία «ειδική ομάδα» που ξεκινά αυτό το μήνα υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού και θα ασχολείται με τις μεγάλες επενδύσεις:

  • ναυπηγεία
  • πλωτό αγωγό στην Αλεξανδρούπολη
  • Ελληνικό
  • νέες επενδύσεις σε οπτικές ίνες
  • EuraAsia Interconnector
  • καινούργιες σιδηροδρομικές συνδέσεις
  • νέοι αγωγοί φυσικού αερίου κλπ.

Το κριτήριο για όλες αυτές τις επενδύσεις είναι οι αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις και η περιβαλλοντική προστασία.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι αυτό το επενδυτικό μοντέλο θα κάνει την διαφορά σε σχέση με τη ΝΔ η οποία «δεν ενδιαφέρεται για μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας».

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι «η ΝΔ του Μητσοτάκη» στο θέμα των επενδύσεων διακατέχεται από «έκδηλη αμηχανία».

Η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη σε συνέδριο Αράβων ότι το κλίμα για επενδύσεις στην χώρα δεν είναι κατάλληλο με την παρούσα κυβέρνηση («η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε λάθος δρόμο και η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο με εκλογές») συνοδεύει ακόμη και σήμερα την ηγεσία της ΝΔ.

Δημοφιλή