Επιστροφή στα θρανία για κυβέρνηση και δανειστές: Αρχίζει η τρίτη αξιολόγηση. Ποιες οι εκκρεμότητες

Επιστροφή στα θρανία για κυβέρνηση και δανειστές: Αρχίζει η τρίτη αξιολόγηση. Ποιες οι εκκρεμότητες
CANNES, FRANCE - JUNE 23: Managing director of IMF Christine Lagarde gives a conference during the Cannes Lions creativity Festival 2017 on June 23, 2017 in Cannes, France. (Photo by Francois G. Durand/Getty Images)
CANNES, FRANCE - JUNE 23: Managing director of IMF Christine Lagarde gives a conference during the Cannes Lions creativity Festival 2017 on June 23, 2017 in Cannes, France. (Photo by Francois G. Durand/Getty Images)
Francois G. Durand via Getty Images

Σε ρυθμούς αξιολόγησης επιστρέφουν κυβέρνηση και δανειστές, η ολοκλήρωση της οποίας θα κρίνει και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις. Οι δύο πλευρές έχουν ήδη αρχίσει τις πρώτες επαφές μετά τις καλοκαιρινές διακοπές προκειμένου να φτιάξουν το πρόγραμμα του επόμενου διαστήματος.

Το πρώτο εκ του σύνεγγυς ραντεβού θα γίνει με αφορμή το σημερινό (4/9) EuroWorking Group.

Σε αυτό αναμένεται η ελληνική πλευρά να ενημερώσει τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, την πρόοδο στα 113 προαπαιτούμενα που απομένουν μέχρι το τέλος του Μνημονίου, αλλά και την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.

Ένα 24ωρο μετά από αυτή τη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη θα συναντήσουν στις Βρυξέλλες τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, προκειμένου να εξετάσουν τα επόμενα βήματα, αλλά και το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δανειστών.

Στην Αθήνα οι δανειστές αναμένεται να καταφθάνουν αρχικά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων από τις 11 Σεπτεμβρίου και ένα μήνα αργότερα (υπολογίζεται μετά τις 15 Οκτωβρίου και τη σύνοδο του ΔΝΤ) να έρθουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων για τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων στο περιθώρια της τρίτης αξιολόγησης.

Οι εκκρεμότητες

Οι πληροφορίες έως τώρα και από τις δύο πλευρές αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα. Παρ' όλα αυτά οι δανειστές φρόντισαν να στείλουν μήνυμα στην ελληνική πλευρά ότι παρακολουθούν επισταμένως και το νομοσχέδιο με τα εργασιακά που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας, αλλά και τις εξαγγελίες τις οποίες ετοιμάζεται να κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι δανειστές και στις εξελίξεις στο θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς περιμένουν τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης προκείμενου να ξεμπλοκάρει η υπόθεση και να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, γεγονός το οποίο φαίνεται πως προς το παρόν θα μπλοκάρει την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 800 εκατ ευρώ. Πληροφορείς αναφέρουν ότι δεν αναμένεται να να υπάρξει απόφαση εκταμίευσης από το EuroWorking Group και το θέμα θα πάει για αργότερα.

Εντάσεις, αντιδράσεις και αποχωρήσεις;

Δεδομένο θεωρείται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν έντονες διεργασίες σχετικά με το μέλλον του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Εξαιτίας της συμφωνίας για «εκεχειρία» μεταξύ όλων των πλευρών έως τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, όλες οι επαφές γίνονται στο παρασκήνιο.

Παρόλα αυτά έχει γίνει ξεκάθαρο μετά και την παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ότι οι Ευρωπαίοι και κυρίως η ΕΚΤ δεν θα δεχθούν νέες πιέσεις από την πλευρά του Ταμείου σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των Ελληνικών Τραπεζών. Ως εκ τούτου αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξει ο δρόμος της εξόδου του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Ενδεικτικό είναι ότι τόσο κυβερνητικοί παράγοντες, όσο και τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι πλέον δεν είναι αναγκαία η παρουσία του Ταμείου στο πρόγραμμα και ως εκ τούτου αν συνεχίσει τις πιέσεις καλύτερα είναι να αποχωρήσει. Αρκετοί είναι άλλωστε αυτοί οι οποίοι συνδέουν αυτές τις προτροπές, με τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα αντικαταστήσει το ΔΝΤ. Όπως και να έχει οι οποίες εξελίξεις δεν αναμένονται πριν από την ολοκλήρωση των εκλογών και το σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία.

Δημοφιλή