Αφορμή για ταξίδι: Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ έξω από τα γήπεδα

Αφορμή για ταξίδι: Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ έξω από τα γήπεδα
Basketball jump - dark silhouettes
Basketball jump - dark silhouettes
petrelos via Getty Images

Ανακαλύψαμε γιατί το τρέχον Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ είναι μια καλή ευκαιρία για ταξίδι.

Για ό,τι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ, θα ενημερωθείτε αναλυτικά από το olagiatokalathi.gr . Ήδη από το όνομά του είναι προφανές ότι το μπασκετικό microsite δεν θα αφήσει κενά στην πληροφόρηση των μπασκετόφιλων, εγγύηση όμως για αυτό είναι ότι για τη δημιουργία του φρόντισε η ικανότατη ομάδα του Sport24.gr, σε συνεργασία με τη LIDL Hellas.

Όμως, το τρέχον Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ είναι και μια ευκαιρία για ταξίδι. Μάλλον... 4 ευκαιρίες για περιήγηση στις πόλεις διεξαγωγής του, από το Ελσίνκι ως το Τελ Αβίβ και από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Κλουζ. Εσείς ποιον "όμιλο" θα διαλέγατε, μετά τον πρώτο;

Ελσίνκι - Φινλανδία

Οι Έλληνες που ταξιδεύουν για πρώτη φορά στο Ελσίνκι για τα παιχνίδια του πρώτου ομίλου, στον οποίο συμμετέχει η χώρα μας, θα εκπλαγούν ίσως από τη χαλαρή διάθεση και τη ζεστή φιλοξενία των Φινλανδών - ίσως ο πιο "μεσογειακός" λαός του βορρά, αν πρέπει να τους περιγράψει κανείς στερεοτυπικά. Ο τόπος όμως ανήκει στη Βαλτική και η περιοχή είναι μια μικρογραφία της Φινλανδίας, με λίμνες, στενά υδάτινα περάσματα και νησάκια που συνθέτουν ένα μοναδικό χαρακτήρα. Ένα τέτοιο σύμπλεγμα μικρών νησιών που ενώνονται με γέφυρες συναποτελούν τη Σουομενλίνα, το "φρούριο της Φινλανδίας" που αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη.

Το πανέμορφο παλιό λιμάνι είναι η καρδιά μιας πόλης στην οποία συνυπάρχουν ο αρχιτεκτονικός απόηχος της ρωσικής κυριαρχίας με τα χαρακτηριστικά δείγματα της εποχής του μεσοπολέμου και τις δυναμικές τάσεις του σήμερα. Η Φινλανδία πρωτοπορεί στο design κι αυτό αποτυπώνεται παντού στην πρωτεύουσά της, από τις γκαλερί τέχνης και τα σχεδιαστικά στούντιο, μέχρι τις μπουτίκ και τα εστιατόριά της. Ίσως το πιο φημισμένο, το Olo, δίνει την ευκαιρία για μια επαφή με ό,τι πιο καινοτόμο ενσωματώνει η φινλανδική κουζίνα, από τη μοριακή γαστρονομία μέχρι τη σοφή χρήση των διαθέσιμων υλικών στη μαγειρική, που αποτελεί και ηθικό οδηγό για τη σύγχρονη σκανδιναβική προσέγγιση στην παρασκευή τροφής.

Ισραήλ-Τελ Αβίβ

Το Τελ ΑΒίβ, με τα σύγχρονα ψηλά του κτίρια και την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, είναι ένα Μανχάταν στην καρδιά της Μεσογείου. Αυτός ο "Ανοιξιάτικος Λόφος", όπως είναι το όνομά του στα εβραϊκά, μοιάζει να βρίσκεται σε άνθιση συνεχώς: επεκτείνεται οικιστικά, παρακολουθεί τις τάσεις τις μόδας και δονείται από επιθυμία για εξερεύνηση και διασκέδαση. Το Τελ Αβίβ "ξέρει από μπάσκετ" και τα παιχνίδια του δεύτερου ομίλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ αναμένεται να έχουν ζωηρό παλμό, ξέρει όμως παράλληλα και να ζει. Όσοι ξένοι φίλαθλοι έλκονται από το ξέφρενο night life βρέθηκαν στο σωστό όμιλο, καθώς η πόλη προσφέρει άφθονες ευκαιρίες για ατέλειωτο πάρτι μέχρι πρωίας σε bar και club κάθε ύφους.

Αν και το Τελ Αβίβ δεν έχει αρχιτεκτονικό "χθες", καθώς θεμελιώθηκε μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα δίπλα στην αραβική Γιάφα, η βόλτα στις γειτονιές του είναι συναρπαστική. Από το πρώτο του κέντρο, το Νέβε Τσεντέκ, με τα όμορφα παλιά σπίτια και τα καφέ με το παρισιάνικο στυλ μέχρι τις παραλίες της πόλης και την πολύβουη ανοιχτή αγορά Κάρμελ, ο επισκέπτης κατακλύζεται από εναλλαγές εικόνων και ατμόσφαιρας. Αυτό που ίσως σφραγίζει πιο πολύ την αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία είναι η Λευκή Πόλη - ουσιαστικά ένα διάσπαρτο παζλ από κτίρια σε ρυθμό Μπαουχάουζ, που με τις καθαρές τους γραμμές και τις έντονες ακμές τους δίνουν έναν αέρα μοντερνισμού στο αστικό τοπίο. Για μια βουτιά σε βάθος στη μοντέρνα τέχνη, μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Μουσείο Τέχνης, ένα από τα καλύτερα στο είδος του ανά τον κόσμο.

Κι αν πεινάσετε; Οι επιλογές, από έθνικ μέχρι σύγχρονη κουζίνα είναι πολλές. Στο εστιατόριο Hakosem, στο κέντρο της πόλης, μπορεί κανείς να γευτεί αξιοπρεπέστατη μεσανατολική κουζίνα σε σχετικά προσιτές τιμές, ενώ η ταβέρνα Kalamata στη Γιάφα στεγάζεται σε ένα κτίριο 500 ετών και προσφέρει -τι άλλο;-ελληνοκυπριακές συνταγές με εβραϊκή "διερμηνεία".

Ρουμανία - Κλουζ Ναπόκα

Όσοι βρίσκονται στην Κλουζ Ναπόκα για τις αναμετρήσεις του τρίτου ομίλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ θα έχουν πολλά πράγματα να κάνουν και έξω από το γήπεδο. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας ίσως είναι και η πιο γοητευτική. Η Κλουζ σφύζει από φοιτητόκοσμο, προσφέρει άφθονες ευκαιρίες για νυχτερινή ζωή και αποπνέει ένα μποέμικο στιλ που ξεμυαλίζει τους επισκέπτες της.

Μεσαιωνικοί πύργοι, κτίρια που μεταφέρουν τα vibes του μπαρόκ και η επιβλητική γοτθική εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ στην κεντρική πλατεία της πόλης, η δεύτερη μεγαλύτερη στη Ρουμανία, συνθέτουν ένα σκηνικό που ταξιδεύει στο χρόνο τον επισκέπτη. Στο εθνογραφικό μουσείο θα βρει κανείς πολύ ενδιαφέροντα δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, ενώ άλλα σημεία της πόλης που αξίζει να βάλει κάποιος στο πρόγραμμα του περιλαμβάνουν το μουσείο φαρμακευτικής, την όπερα, το έθνικό μουσείο και πολλά όμορφα πάρκα και κήπους.

Για μια γνωριμία με την τρανσυλβανική κουζίνα, ιδανικός τόπος είναι το εστιατόριο Roata. Κάτω από την κληματαριά του σερβίρονται μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά και γευστικά της δείγματα.

Κωνσταντινούπολη - Τουρκία

Η πύλη της Τουρκίας στο δυτικό κόσμο, η πόλη με π μικρό και κεφαλαίο, ο κρίκος που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και το παρόν με την ιστορία. Ο τέταρτος όμιλος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ δεν θα μπορούσε να βρει πιο ελκυστική στέγη για τους φιλάθλους που τον παρακολουθούν. Ο Βόσπορος με τα εκπληκτικά του χρώματα αργά το απόγευμα, οι γεύσεις και τα αρώματα στα παζάρια, η ετερόκλητη σύνθεση ανθρώπων που βρίσκονται στον ίδιο τόπο αλλά μοιάζουν να βιώνουν διαφορετικούς χρόνους. Η μαγεία της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται σε αυτό το πάντρεμα του μιναρέ με τις δυτικές επιρροές, που δίνει τη δυνατότητα στον ταξιδιώτη να δει, να αισθανθεί και να στοχαστεί. Ή απλώς να συλλέξει snapshots, από τη βυζαντινή Αγία Σοφία και τα τείχη ως το οθωμανικό παλάτι του Τοπ Καπί και το εμβληματικό Μπλε Τζαμί. Η πλατεία Ταξίμ δίνει το σύγχρονο στίγμα της πόλης, ως αφετηρία για ψώνια και διασκέδαση σε ψαγμένα bar και μεγάλα club, ενώ η συνοικία του Γαλατά με τα χαμάμ και την ανατολίτικη φυσιογνωμία προσφέρεται για ταξίδι σε μιαν άλλη εποχή.

Η πολυμορφία της Κωνσταντινούπολης αποτυπώνεται όπως είναι φυσικό και στις γεύσεις που προτείνει η κουζίνα της - η οποία δεν είναι μόνο πολίτικη αλλά και avant garde. Για μια προχωρημένη παραλλαγή στις ανατολίτικες συνταγές, αξίζει κανείς να επισκεφθεί το Neolokal, ένα εστιατόριο με εκλεπτυσμένες γευστικές προτάσεις και ταράτσα με όμορφη ταράτσα με θέα στην παλιά πόλη.

Κείμενο: Χρήστος Αργύρης

Δημοφιλή