Θα επισκεφτεί την Πνύκα ο Μακρόν; Επί ποδός 2.500 αστυνομικοί

Θα επισκεφτεί την Πνύκα ο Μακρόν; Επί ποδός 2.500 αστυνομικοί
French President Emmanuel Macron waves from his car after visiting a school at the start of the new school year in Forbach, eastern France on September 4, 2017. / AFP PHOTO / POOL / PHILIPPE WOJAZER (Photo credit should read PHILIPPE WOJAZER/AFP/Getty Images)
French President Emmanuel Macron waves from his car after visiting a school at the start of the new school year in Forbach, eastern France on September 4, 2017. / AFP PHOTO / POOL / PHILIPPE WOJAZER (Photo credit should read PHILIPPE WOJAZER/AFP/Getty Images)
PHILIPPE WOJAZER via Getty Images

Συσκέψεις επί συσκέψεων πραγματοποιούν «ειδικές» υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας για να αποφασιστεί το κατά πόσο ο Εμμανουέλ Μακρόν θα επισκεφτεί ή όχι τον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Η απόφαση θα γίνει γνωστή κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή για λόγους ασφαλείας. Ο πρώην πλανητάρχης, Μπάρακ Ομπάμα, δεν είχε επισκεφτεί κατά τη διάρκειας της παρουσίας του στην ελληνική πρωτεύουσα την Πνύκα, παρότι αρχικά είχαν υπάρξει σκέψεις για ομιλία του εκεί με θέμα τη δημοκρατία. Αιτία για να ακυρωθεί η ομιλία του Ομπάμα ήταν η τρομοκρατική επίθεση με στόχο τη γαλλική πρεσβεία στο κέντρο της Αθήνας στις 10 Νοεμβρίου 2016, μόλις λίγα 24ωρα πριν την έλευση του πλανητάρχη στην Αθήνα. Οι Αμερικανοί πράκτορες έκριναν τότε ότι ο χώρος δεν μπορεί να «αποστειρωθεί» εκατό τοις εκατό και εισηγήθηκαν τη ματαίωση της ομιλίας.

Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν πάντως το ενδεχόμενο ο Μακρόν να «τολμήσει» να πράξει διαφορετικά. Οι Έλληνες αστυνομικοί πάντως έχουν ήδη αρχίσει τις «αυτοψίες» στο συγκεκριμένο χώρο, προκειμένου αν ληφθεί μία τέτοια απόφαση να έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Επί ποδός 2.500 αστυνομικοί

Συνολικά 2.500 αστυνομικοί θα λάβουν μέρος στα μέτρα ασφαλείας για την άφιξη του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

Οι συσκέψεις των επιτελικών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζονται όλες αυτές τις ημέρες, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα και να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Κατά την παραμονή του Μακρόν στην ελληνική πρωτεύουσα θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε όλες τις περιοχές τις οποίες θα επισκεφτεί (κυρίως στο κέντρο της Αθήνας). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι δρόμοι από τους οποίους θα περάσει η εντυπωσιακή αυτοκινητοπομπή θα κλείνουν περίπου 20-30 λεπτά πριν τη διέλευσή της. Χαρακτηριστικό της αυστηρότητας των μέτρων ασφαλείας είναι ότι δεν δίνονται πουθενά λεπτομέρειες για το ακριβές πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου, ούτως ώστε να μην μπορεί κανείς κακόβουλος να οργανώσει το οτιδήποτε.

Τα μέτρα ασφαλείας του Γάλλου Πρωθυπουργού θα είναι αυτά που λαμβάνονται για κάθε αρχηγό κράτους, ιδιαίτερα αυστηρά με τη συμμετοχή αστυνομικών διαφόρων υπηρεσιών της Αστυνομίας, ενώ σε κλοιό ασφαλείας θα τεθούν η πρεσβεία της Γαλλίας (είχε δεχθεί επίθεση με χειροβομβίδα), επιχειρήσεις γαλλικών συμφερόντων και διπλωματικές αποστολές. Έχουν σχεδιαστεί τα δρομολόγια μετακίνησης του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας, προκειμένου να υπάρξει «αποστείρωση» των δρόμων κατά τις μετακινήσεις του.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η άφιξή του αναμένεται το μεσημέρι της 7ης Σεπτεμβρίου (την προσεχή Πέμπτη). Την ημέρα αυτή έχει γεύμα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μικρή ανάπαυλα στη γαλλική Πρεσβεία και στη συνέχεια δείπνο.

Την επόμενη ημέρα αναμένεται να επισκεφθεί το γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στο Κολωνάκι. Στη συγκεκριμένη περιοχή τα μέτρα θα είναι δρακόντεια, καθώς συνορεύει με τα Εξάρχεια και έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν πεδίο επεισοδίων. Ενδεικτική είναι η καταδρομική επίθεση που είχε γίνει στις 27 Φεβρουαρίου 2017 όταν νεαροί εισέβαλλαν στο γαλλικό ινστιτούτο.

Άγνωστοι, ξημερώματα εκείνης της ημέρας, είχαν προβεί σε δύο διαδοχικές επιθέσεις πυρπολώντας οχήματα στον προαύλιο χώρο, ενώ αργότερα πέρασαν στο εσωτερικό του κτιρίου προκαλώντας ζημιές.

Οι Έλληνες αξιωματικοί που έχουν αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου ασφαλείας βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τους Γάλλους αστυνομικούς που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του πρωθυπουργού της Γαλλίας στις αποστολές του στο εξωτερικό. Αυτονόητο θεωρείται ότι στην Αθήνα θα μεταβούν και άνδρες της γαλλικής μυστικής υπηρεσίας, ενώ θα απλωθεί ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας στα σημεία στα οποία θα βρίσκεται ο Μακρόν για την αποφυγή τυχόν πτήσεων drones.

Δημοφιλή