Οι πέτρες μιλούν: Μια πρωτότυπη σειρά δρωμένων ζωντανεύει τους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας

Οι πέτρες μιλούν: Μια πρωτότυπη σειρά δρωμένων ζωντανεύει τους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας

Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού ανακοίνωσε την έναρξη μιας ιδιαίτερα καινοτόμου και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πολιτιστικής δράσης με τον τίτλο «Οι πέτρες μιλούν».

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση αποσπάσματος από την «Οδύσσεια» του Ομήρου στον κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Πρόκειται για θεατρικές περφόρμανς από νέους, ταλαντούχους ηθοποιούς, μέσω των οποίων επιχειρείται η γνωριμία των επισκεπτών της πόλης με την αρχαία ελληνική γραμματεία σε συνδυασμό με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Ο λόγος του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Θουκυδίδη, του Σοφοκλή, του Αριστοφάνη ζωντανεύουν και συναντούν δημιουργικά το σύγχρονο κοινό προσφέροντας μία αναπάντεχη, ψυχαγωγική και εκπαιδευτική εμπειρία στην Ακρόπολη, το Θέατρο Διονύσου, το Ναό του Ηφαίστου, την Πύλη του Αδριανού, το Μνημείο Λυσικράτη, το Ωρολόγιο Κυρρήστου, αλλά και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου ειδικά θα ακουστούν αποσπάσματα από την Οδύσσεια του Ομήρου, καθώς η δράση θα συνδυαστεί με την περιοδική έκθεση «Οδύσσειες» του Ε.Α.Μ.

Τα δρώμενα θα μπορούν να τα παρακολουθούν ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο, πολίτες και επισκέπτες της Αθήνας από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου 2017, στις 11.00 -13.00 αλλά και στις 17.00 - 19.00, επτά μέρες την εβδομάδα, στα επτά μοναδικά σημεία της Αθήνας όπου θα πραγματοποιούνται οι επτά διαφορετικές περφόρμανς.

Η δράση «Oι πέτρες μιλούν» θα πραγματοποιήθεί με τη συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού και με τη συμβολή των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, φέρει την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του Athens Culture Net. Βασικοί συμπαραστάτες και αρωγοί στην προσπάθεια της ΕΞΑΑΑ είναι η αεροπορική εταιρεία AEGEAN και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (AIA).

Η Υπουργός Τουρισμού κυρία Έλενα Κουντουρά κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (5/9/2017) για την ανακοίνωση της έναρξης της δράσης τόνισε ότι «ο πολιτιστικός τουρισμός όπως και ο τουρισμός πόλεως είναι δυναμικές μορφές τουρισμού που προωθούνται στοχευμένα μέσα από την εθνική τουριστική πολιτική του Υπουργείου και την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού. Το Υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ και η ίδια προσωπικά ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε τέτοιου είδους δράσεις που αναδεικνύουν πολύ δημιουργικά τον ιστορικό πλούτο και την πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας, και που εμπλουτίζουν την συνολική ταξιδιωτική εμπειρία των επισκεπτών».

Ο Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κ. Αλεξ. Βασιλικός κατά τη διάρκεια παρουσίασης της δράσης «Οι πέτρες μιλούν» στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Ο Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κύριος Αλέξανδρος Βασιλικός παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία της Ένωσης δήλωσε «τη δράση αυτή τη βλέπουμε ως προσφορά των Ξενοδόχων της Αττικής στον προορισμό καθώς θεωρούμε υποχρέωσή μας να συνδέσουμε με σύγχρονο τρόπο τον Τουρισμό με τον Πολιτισμό» και επεσήμανε πως «τα δρώμενα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα σύμπραξης και συνέργειας μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου τομέα και μια δράση που εξελίσσει την ταυτότητα του προορισμού και αναπτύσσει περαιτέρω το city break. Φιλοδοξούμε να γίνουν θεσμός για την πόλη. Τα αποσπάσματα των σπουδαίων αρχαίων κειμένων παρουσιάζονται από νέους ανθρώπους με τρόπο απλό και εύληπτο, όπως ταιριάζει στη σύγχρονη εποχή και με το σεβασμό που ορίζουν οι ίδιοι οι τόποι διεξαγωγής τους. Από πλευράς μας θέλουμε να καταδείξουμε πως η στενή σχέση Τουρισμού και Πολιτισμού ιδιαίτερα για την πόλη της Αθήνας δεν είχε μόνο ένδοξο παρελθόν, αλλά συνεχίζεται στο παρόν και σίγουρα πρέπει να έχει μέλλον».

Στην συνεργασία ΕΞΑΑΑ και ΕΑΜ στο πλαίσιο της Περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες», αναφέρθηκε κατά την συνέντευξη Τύπου η κυρία Μαρία Λαγογιάννη, Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: «Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων για την επετειακή περιοδική έκθεση "Οδύσσειες", αγκάλιασε την πολιτιστική δράση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού, θεωρώντας ότι προσφέρει μια θαυμάσια εναλλακτική πρόταση για την προσέγγιση των αρχαίων μνημείων. Η δραματοποιημένη απαγγελία αποσπασμάτων της Οδύσσειας αποτελεί έναν από τους ωραιότερους τρόπους για να νιώσει κανείς την ουσία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Οι επισκέπτες θα αναγνωρίσουν μέσα από τους στίχους του Ομήρου αρχετυπικές μορφές και παγκόσμια σύμβολα, που κατά την περιήγηση μέσα στο μουσείο μπορούν να συνδυάσουν με τον υλικό κόσμο των αρχαίων και να βιώσουν πολύπλευρα ένα μέρος του παρελθόντος».

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κύριος Γιάννης Παράσχης χαιρέτισε με τη σειρά του την πρωτοβουλία της ΕΞΑΑΑ δηλώνοντας τα εξής, "Συμμετέχουμε και υποστηρίζουμε με ιδιαίτερη χαρά την εξαιρετική πρωτοβουλία «Οι πέτρες μιλούν» της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού, στο πλαίσιο της προσπάθειας μας για την συνεχή αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας. Ο πρωτότυπος αυτός τρόπος προβολής της κλασικής κληρονομιάς της πόλης μας, πιστεύουμε ότι εμπλουτίζει σημαντικά την Αθηναϊκή εμπειρία για τον επισκέπτη".

(από αριστερά) κα Ιωάννα Παπαδοπούλου Διευθύντρια Επικοινωνίας & Marketing Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κα Μαρία Λογοθέτη Διευθύντρια Γραφείου Δημάρχου και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) , κα Μαρία Λαγογιάννη Διευθύντρια Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ο Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κ. Α. Βασιλικός, η κα Έλενα Κουντουρά Υπουργός Τουρισμού και η κα Ρούλα Σαλούτση Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων Aegean Airlines

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει επίσης στη θεατρολόγο Λουίζα Αρκουμανέα, τη δημοσιογράφο Μαρία Θερμού για τη συμβολή τους στην υλοποίηση της δράσης, καθώς επίσης και στους συντελεστές των performances:

Σκηνοθεσία-διασκευή κειμένων: Γιάννης Παυλόπουλος

Προσαρμογή στην αγγλική γλώσσα: Γ. Ζάχου, Γ. Κουρμπάνης, Ν. Σιγάλας, Χ. Χατζηπιέρα, Α. Χριστοπούλου

Προσαρμογή στην γαλλική γλώσσα: Γ. Ζάχου, Γ. Κουρμπάνης, Χ. Χατζηπιέρα, Α. Χριστοπούλου

Ηθοποιοί: Γεωργία Ζάχου, Γιάννης Κουρμπάνης, Νίκος ΕυφραίμΣαμουρίδης, Νίκος Σιγάλας, Κατερίνα Σκυλογιάννη, Έλλη Στεργίου, Χριστιάνα Χατζηπιέρα, Άλκηστις Χριστοπούλου

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των δρώμενων:

Κυριακή

  • 10 Σεπτεμβρίου
  • 17 Σεπτεμβρίου
  • 24 Σεπτεμβρίου
  • 1 Οκτωβρίου
  • 8 Οκτωβρίου

Θέατρο Διονύσου (Δ. Αρεοπαγίτου& Θρασύλλου)

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ του Αριστοφάνη

Δευτέρα

  • 11 Σεπτεμβρίου
  • 18 Σεπτεμβρίου
  • 25 Σεπτεμβρίου
  • 2 Οκτωβρίου
  • 9 Οκτωβρίου

Μνημείο Λυσικράτη (Αδριανού & Χαιρεφώντος, Πλάκα)

ΡΗΤΟΡΙΚΗ του Αριστοτέλη

&

ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή

Τρίτη

  • 12 Σεπτεμβρίου
  • 19 Σεπτεμβρίου
  • 26 Σεπτεμβρίου
  • 3 Οκτωβρίου
  • 10 Οκτωβρίου

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44)

ΟΔΥΣΣΕΙΑ του Ομήρου

Τετάρτη

  • 13 Σεπτεμβρίου
  • 20 Σεπτεμβρίου
  • 27 Σεπτεμβρίου
  • 4 Οκτωβρίου

Πύλη Αδριανού (Λ. Αμαλίας)

ΠΛΟΥΤΟΣ του Αριστοφάνη

Πέμπτη

14 Σεπτεμβρίου

21 Σεπτεμβρίου

28 Σεπτεμβρίου

5 Οκτωβρίου

Ωρολόγιο Κυρρήστου (Αιόλου 1 & Πελοπίδα, Πλάκα)

ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ του Αριστοφάνη

Παρασκευή

  • 15 Σεπτεμβρίου
  • 22 Σεπτεμβρίου
  • 29 Σεπτεμβρίου
  • 6 Οκτωβρίου

Ναός Ηφαίστου (Αγ. Ασωμάτων &Aδριανού, Θησείο)

ΠΛΟΥΤΟΣ του Αριστοφάνη

Σάββατο

  • 16 Σεπτεμβρίου
  • 23 Σεπτεμβρίου
  • 30 Σεπτεμβρίου
  • 7 Οκτωβρίου

Ακρόπολη (Δ. Αρεοπαγίτου& Παρθενώνος)

ΣΥΜΠΟΣΙΟ του Πλάτωνα

&

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ του Θουκυδίδη

Δημοφιλή