Οι συμβολισμοί πίσω από την επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα. Τι θα δώσει και τι θα πάρει

Οι συμβολισμοί πίσω από την επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα. Τι θα δώσει και τι θα πάρει
LUXEMBOURG - AUGUST 29: (L to R) France's President Emmanuel Macron, Brigitte Macron-Trogneux, France's first lady, Grand Duke Henri of Luxembourg pose for official photo during a one day state visit on August 29, 2017 in Luxembourg, Luxembourg. (Photo by Sylvain Lefevre/Getty Images)
LUXEMBOURG - AUGUST 29: (L to R) France's President Emmanuel Macron, Brigitte Macron-Trogneux, France's first lady, Grand Duke Henri of Luxembourg pose for official photo during a one day state visit on August 29, 2017 in Luxembourg, Luxembourg. (Photo by Sylvain Lefevre/Getty Images)
Sylvain Lefevre via Getty Images

Ως μια επίσκεψη που σηματοδοτεί την έξοδο από την κρίση «βλέπει» το Γαλλικό Πρακτορείο την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος, βλέποντας και τη δημοτικότητά του να πέφτει, επιθυμεί να δείξει στην Ευρώπη ότι η Γαλλία παραμένει ρυθμιστής του μέλλοντός της και της συνέχειάς της.

Όπως τονίζεται επίσης στο δημοσίευμα του AFP, η επίσημη επίσκεψη Μακρόν, που πραγματοποιεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, έχει ως κεντρική ιδέα την αισιοδοξία και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα που επλήγη περισσότερο από την κρίση χρέους, την Ελλάδα. Η επίσκεψη αυτή, πολυαναμενόμενη σε μία Ελλάδα που έχει την περιέργεια να γνωρίσει το προεδρικό ζεύγος, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα είναι γεμάτη συμβολισμούς, με επίκεντρο την ομιλία για τη δημοκρατία που θα εκφωνήσει ο Εμανουέλ Μακρόν στον Λόφο της Πνύκας.

«Ο πρόεδρος Μακρόν θέλει να στείλει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα για την ανάκαμψη» στην χώρα αυτή «σύμβολο της ευρωπαϊκής κρίσης», αναφέρει το AFP επικαλούμενο πηγή της γαλλικής προεδρίας.

«Οφείλουμε να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στην θετικότερη αυτή φάση που ανοίγεται και που συμβολίζει, είμαστε σε θέση να ελπίζουμε, μία νέα φάση για την ευρωζώνη», δηλώνουν με επιμονή πηγές της γαλλικής προεδρίας αναφέρεται στο τηλεγράφημα του AFP.

Ο Εμανουέλ Μακρόν φθάνει στην Αθήνα την Πέμπτη. Θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τις οποίες θα συζητηθεί σειρά διμερών και ευρωπαϊκών θεμάτων.

Το πρωί της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Μακρόν εκεί που δεν έφτασε ο Ομπάμα

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα απευθύνει ομιλία στον βράχο της Πνύκας, την υψηλού συμβολισμού για τη Δημοκρατία τοποθεσία όπου συνεδρίαζε η Εκκλησία του Δήμου στην αρχαία Αθήνα. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και δεξίωση με τη συμμετοχή της γαλλικής κοινότητας της Αθήνας.

Η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα εντάσσεται στη μακρά συνέχεια των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και των επισκέψεων των προέδρων της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Όμως ο Εμανουέλ Μακρόν επιλέγει έναν εξωθεσμικό τόπο για να απευθύνει την δημόσια ομιλία του στην Αθήνα παρουσία νέων, καθηγητών και σπουδαστών της γαλλικής γλώσσας, ως σύμβολο της νέας σελίδας που ανοίγεται μετά το ξεπέρασμα τόσο της οικονομικής κρίσης, όσο και της κρίσης εμπιστοσύνης, επισημαίνουν πηγές της γαλλικής προεδρίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να δείξει ότι η αναδιάρθρωση της Ευρώπης περνά μέσα από την δημοκρατική αναδιάρθρωση.

Οι επιχειρηματίες που θα τον συνοδεύσουν

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ, την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό και 40 γάλλους επιχειρηματίες. Περί τους 140 γάλλοι και έλληνες επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μακρόν, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στόχος, η επαφή της γαλλικής με την ελληνική επιχείρηση, σε ποικίλους τομείς σε όλα τα επίπεδα, ο εντοπισμός των δυσκολιών και των ευκαιριών.

Το μήνυμα είναι ότι οι επενδύσεις ξεκινούν και πάλι στην Ελλάδα και ότι η Γαλλία εννοεί να είναι παρούσα, όπως κατά τη διάρκεια της κρίσης, έτσι και κατά τη φάση της ανάκαμψης.

Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι η ενέργεια, οι υποδομές στις μεταφορές, το περιβάλλον και υπάρχει πληθώρα γαλλικών επιχειρήσεων που εκφράζουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ανάμεσά τους, και εκτός των μεγάλων ομίλων, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και start ups που θα είναι παρούσες κατά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας θέλει να στείλει το ισχυρό μήνυμα ότι η στήριξη της Γαλλίας συνεχίζεται και μετά την κρίση. Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν παρών ως υπουργός Οικονομίας την κυβέρνηση Ολάντ στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και είχε διαμορφώσει μία πολύ σαφή θέση: στήριξη της Ελλάδας και πάση θυσία αποφυγή ενός Grexit.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή