Ζήστε μία εβδομάδα με ελεύθερες καταδύσεις και φεστιβάλ γαστρονομίας στην Αμοργό

Ζήστε μία εβδομάδα με ελεύθερες καταδύσεις και φεστιβάλ γαστρονομίας στην Αμοργό
Beautiful Aegialis bay,Amorgos,Greece.
Freeartist via Getty Images
Beautiful Aegialis bay,Amorgos,Greece.

Η θαλασσινή αύρα από τις φυσικές ομορφιές του Αιγαίου, ένα άθλημα που κόβει την ανάσα, τα «θαύματα» της γης και οι μνήμες από μια θρυλική ταινία, όλα αυτά αποτελούν τα βασικά συστατικά για την επιστροφή του «Απέραντου Γαλάζιου» στο νησί της Αμοργού από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου.

Η Ελλάδα έχει γίνει το φυσικό σκηνικό για να γυριστούν δεκάδες διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές. Λίγες ταινίες όμως άφησαν τόσο έντονα τα αποτύπωμά τους στη χώρα μας όσο το «Απέραντο Γαλάζιο» του Luc Besson. Η ταινία πραγματεύεται την αληθινή ιστορία δυο πολύ σημαντικών δυτών του 20ου αιώνα, του Jacques Mayol και του Enzo Maiorca, ακολουθεί τα πρώτα τους βήματα από τη δεκαετία του ’60, την κοινή πορεία, τη φιλία, τον ανταγωνισμό και τη διαδρομή τους μέχρι την παγκόσμια καταξίωση. Γυρίστηκε το 1988 στην Αμοργό και έδωσε το έναυσμα για να αποκτήσει οργανωτική δομή ένα άθλημα που γοητεύει αθλητές και κοινό και στην κυριολεξία… κόβει την ανάσα!

Στο πανέμορφο Κυκλαδίτικο νησί θα διεξαχθούν παράλληλα την περίοδο 18-24 Σεπτεμβρίου δύο διοργανώσεις που φιλοδοξούν να γίνουν θεσμοί, το διεθνές τουρνουά ελεύθερης κατάδυσης «Authentic Big Blue» και το «Amorgos Gastronomy Week». Οι κορυφαίοι «free divers» του πλανήτη θα καταδυθούν στο μοναδικό Ελληνικό μπλε, θα αναμετρηθούν με την ανάσα τους και θα αναδυθούν στην Ελληνική φιλοξενία. Οι δύο αυτές «γιορτές» έχουν στόχο να αναδείξουν το νησί ως καταδυτικό και γαστρονομικό προορισμό και να επεκτείνουν την τουριστική σεζόν. Συνδιοργανωτές είναι ο Δήμος Αμοργού και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που είναι και γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019.

Η ταινία που έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία του «Authentic Big Blue» θα εκπροσωπηθεί στη διοργάνωση από τον ηθοποιό Jean-Marc Βarr ο οποίος υποδύθηκε τον σπουδαίο Jacques Mayol, τον συνθέτη της υπέροχης μουσικής Eric Serra και τον Gregory Forstner που έπαιξε τον Enzo Molinari (Maiorca) σε νεαρή ηλικία.

Authentic Big Blue

Η καρδιά της ελεύθερης κατάδυσης θα χτυπήσει στην Αμοργό από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου. Το διεθνές τουρνουά Authentic Big Blue διεξάγεται για πρώτη φορά φέτος ωστόσο φέρει τη σφραγίδα της AIDA International. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος έχουν δηλώσει συμμετοχή ενώ συνολικά αναμένεται να αγωνιστούν περίπου σαράντα αθλητές από δέκα χώρες. Στα νερά της Αγίας Αννας θα βουτήξουν μεταξύ άλλων, ο Ισπανός Miguel Lozano που έχει φτάσει τα 122 μέτρα βάθος με μία ανάσα, ο Pascal Berger που κατέχει το ρεκόρ Ελβετίας με 115 μέτρα στην κατηγορία VW (variable weight), η Ουκρανή Nataliia Zharkova που μετράει πέντε μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και η Mandy Sumner που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του αθλήματος. Κατά τη διάρκεια του Authentic Big Blue 2017, θα διεξαχθούν αγωνίσματα και στις τρεις αγωνιστικές κατηγορίες που έχει στο πρόγραμμα της η Aida International: CWT σταθερά βάρη με πέδιλα, CNF σταθερά βάρη χωρίς πέδιλα και FIM ελεύθερη βύθιση.

Amorgos Gastronomy Week

Παράλληλα με την διοργάνωση του καταδυτικού αγώνα Authentic Big Blue, θα διεξαχθεί και το Amorgos Gastronomy Week. Από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, το νησί θα μαζέψει τις πρώτες ύλες του, θα ξεδιπλώσει την μαγειρική του τέχνη, θα αποκαλύψει γευστικά έθιμα και θα προσφέρει στους επισκέπτες ένα «χορταστικό» δείγμα της Αμοργιανής κουζίνας. Στο πλαίσιο του Amorgos Gastronomy Week, θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο Γαστρονομίας στην Αιγιάλη με θέμα την ταυτότητα και το μέλλον της κυκλαδίτικης κουζίνας και ειδικά της Αμοργού, διήμερη γιορτή κρασιού στο λιμάνι των Καταπόλων με τη συμμετοχή δεκαπέντε οινοποιείων απ’ όλη την Ελλάδα και αναπαράσταση της μεγάλης γιορτής του νησιού που λαμβάνει χώρα κάθε Ιούλιο στην Αγία Παρασκευή, με καλεσμένο σεφ τον Αλέξανδρο Παπανδρέου.

Το ραντεβού δίνεται 18-24 Σεπτεμβρίου στην Αμοργό, με δύο διοργανώσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην αθλητική, πολιτιστική και κοινωνική προβολή του νησιού αλλά και της Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες για το Authentic Big Blue και το Amorgos Gastronomy Week μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site της διοργάνωσης www.authenticbigblue.com.