Τα μηνύματα Μακρόν και Τσίπρα από την Πνύκα

Τα μηνύματα Μακρόν και Τσίπρα από την Πνύκα
REUTERS/Alkis Konstantinidis
REUTERS/Alkis Konstantinidis
Alkis Konstantinidis / Reuters

Από την Πνύκα όπου συγκαλείτο η Εκκλησία του Δήμου από τον 6 έως τον 4ο πΧ αιώνα, και τον ιερό τόπο όπου αγόρευσαν σπουδαίοι πολιτικοί, στρατηγοί και ρήτορες της αρχαιότητας όπως ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης, ο Περικλής, ο Δημοσθένης και αργότερα έως και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν επέλεξε για να αναπτύξει μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, το όραμά τους για την Ευρώπη.

Στην ομιλία του ο κ.Τσίπρας έστειλε ένα μήνυμα για την ανάγκη της δημοκρατικής επανίδρυση της Ευρώπης και προειδοποίησε πως η ΕΕ πρέπει να αλλάξει εάν θέλει να επιβιώσει.

Και επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του με αναφορές σε δύο χώρες όπου η Δημοκρατία έχει ιδιαίτερη σημασία την Ελλάδα και τη Γαλλία κάνοντας λόγο στα ιδανικά της αρχαίας Αθήνας αλλά και του Γαλλικού Διαφωτισμού και φτάνοντας στο σήμερα δήλωσε πως πρόθεση των δύο ηγετών είναι να στείλουν ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. «Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τον διάλογο για ένα νέο συμβόλαιο δημοκρατίας και αλληλεγγύης. Για μια επανίδρυση. Για Δημοκρατία, Ισονομία, Αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών και των κρατών» ανέφερε και τόνισε πως η πρόσφατη κρίση απομάκρυνε την Ευρώπη από τις ιδρυτικές της αξίες, μετατοπίζοντας τα κέντρα αποφάσεων, πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων που δεν λογοδοτούν στους πολίτες. Περάσαμε με μεγάλη ταχύτητα στην Ευρώπη των τραπεζών, των μεγάλων συμφερόντων που δεν εμπνέει και δεν κινητοποιεί τους πολίτες. Το χειρότερο, μία Ευρώπη που αφήνει έδαφος στο σκοτάδι και τη μισαλλοδοξία. Αυτή την Ευρώπη πρέπει να την αλλάξουμε. Χρειαζόμαστε την ορμητικότητα της νιότης αλλά και την σωφροσύνη της ενηλικίωσης.

Όπως σημείωσε το χρέος αυτής της γενιάς είναι ο ανασχεδιασμός της Ευρώπης και κάνονας αναφορά στον Καρλ Μαρξ και στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο με το κάλεσμα για «έφοδο στον ουρανό», υποστήριξε πως σήμερα χρειάζεται μια δημοκρατική και ειρηνική έφοδος στη γη για να επιλυθούν τα προβλήματα των πολιτών.

Επεσήμανε δε την ανάγκη μίας ενωμένης Ευρώπης ως δύναμη ασφάλειας ενώ οι όποιοι σχεδιασμοί θα πρέπει να έχουν ως στόχο την πρόοδο η οποία θα στηρίζεται και στηρίζει το λαός της Ευρώπης. Σε μία κατεύθυνση προόδου, στηριγμένη στους λαούς της. Και τόνισε: «Πιστεύω ότι πρέπει και μπορούμε να καταστήσουμε την Ευρώπη ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος, της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Ένα μέλλον που θα έχει θεμέλια στις κοινές αξίες του χθες και θα απαντά στις ανάγκες του σήμερα. Να μην επιτρέπουμε την εκχώρηση κυριαρχίας από τα μέλη να σημαίνει υποχώρηση. Αληθινά δημοκρατικούς θεσμούς, ισότιμη συμμετοχή στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Οργανική και οικονομική ενότητα. Όχι μόνο νομισματική αλλά και οικονομική ένωση. Οργανική ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει όσο διαρκεί η κοινωνική απόκλιση ανάμεσα στα κράτη μέλη και στις κοινωνίες. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να μετατραπεί σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης. Σε μία οικονομική και νομισματική ένωση η αλληεγγύη δεν είναι διάβημα προς τους ισχυρούς ούτε παραχώρηση ορισμένων μελών σε άλλα. Είναι προϋπόθεση. Η σημερινή λειτουργία ως μηχανισμού που διευρύνει αποκλίσεις την καθιστά όχι μόνο ευάλωτη. Αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης. Με εργαλεία επιμερισμού».

Όπως ανέφερε θα πρέπει να σταματήσει ο φορολογικός ανταγωνισμό και να δοθεί δημοσιονομικός χώρος στις κυβερνήσεις, να μπορέσει να επιτευχθεί η δημοσιονομική σύγκλιση αλλά και ην οικονομική και κοινωνική σύγκλιση. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να υπάρξει ένας κοινός Υπουργός Οικονομίας που θα υπόκειται σε έλεγχο αλλά όπως είπε, η ΕΕ χρειάζεται επίσης

έναν Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής. «Είναι ζωτική ανάγκη να συγκροτήσουμε ισχυρό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων για προώθηση της σύγκλισης προς τα πάνω. Πρέπει και μπορούμε να ενισχύσουμε το θεσμικό πλαίσιο της δημοκρατίας, του ελέγχου και της λογοδοσίας στους πολίτες».

Χρειάζεται όμως και ένα κοινοβούλιο της Ευρωζώνης ισχυρό, με ελεγκτικές δυνατότητες. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίσιμη καμπή. Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα έδειξε σε όλη την έκταση τα όρια μίας Ευρώπης που έχει καλύτερη σχέση με την τιμωρία, με τον εγωισμό των ισχυρών. Αυτή η Ευρώπη δεν έχει μέλλον. Με ενότητα, θάρρος και σημαία τις αξίες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού οφείλουμε να την αλλάξουμε. Να δώσουμε την ειρηνική μάχη για να την αλλάξουμε».

Μακρόν: Έχουμε εμπιστοσύνη οι μεν στους δε στην Ευρώπη;

Μακρόν μίλησε στα ελληνικά στην εισαγωγή του θέλοντας να τιμήσει τα ιδανικά της αρχαίας Ελληνικής Δημοκρατίας για την οποία εξέφρασε τον θαυμασμό του ενώ επέλεξε να και να «κλείσει» την ομιλία του δανειζόμενος τα λόγια του Νομπελίστα Έλληνα ποιητή, Γιώργου Σεφέρη από το «Ημερολόγιο Καταστρώματος Α'».

«Έχουμε εμπιστοσύνη οι μεν στους δε στην Ευρώπη;» , διερωτήθηκε επικαλούμενος τον Περικλή και πρόσθεσε: «Η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης». Αλλά ο κόσμος χρειάζεται, όπως είπε την Ευρώπη και «πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε...Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης και πρέπει να ξεκινήσουμε με ισχυρή αυτοκριτική».

Επεσήμανε δε την την ανάγκη να επαναδιατυπωθεί η έννοια της εθνικής κυριαρχίας ώστε να μην ερμηνεύεται ως παραχώρηση και σημείωσε πως με τη νέα Ευρώπη θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ευρώπη θα προστατέψει απέναντι στην κλιματική αλλαγή, τα δεδομένα των επιχειρήσεων, ανέφερε. Και προειδοποίησε πως «αν υποχωρήσουμε κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση. Δεν υπάρχει άλλη ήπειρος που να στηρίζει τη δημοκρατία, την ελευθερία και την οικονομία, αλλά υπάρχουν δυνάμεις που έχουν λιγότερη δέσμευση για κοινωνικά δικαιώματα, ή στην Ασία έχουν ισχυρή οικονομία και αυταρχισμό».

Ειδική αναφορά και στη χώρα μας αφού όπως είπε «ο ελληνικός λαός πλήρωσε τα ψέματα ότι μπορεί να ζήσει όπως στο Βερολίνο και στη διάρκεια της κρίσης επωμίστηκε το βάρος» και έκανε αναφορά στο υφιστάμενο = κοινωνικό ρήγμα στην Ευρώπη αλλά και σε ένα είδος εμφυλίου πολέμου με αλληλοκατηγορίες και επικρίσεις που δεν αρμόζουν στην Ευρώπη.«Τι υποσχεθήκαμε στους νέους της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια; Λιτότητα και ανεργία. Τους είχαμε προβάλει όμορφο μέλλον στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Αλλά αρχικά είχαμε υποσχεθεί ότι μπορούν να ζήσουν όμορφα και στην Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε «αυτό πρέπει να γίνει και αυτό είναι η ευρωπαϊκή κυριαρχία».

Οι προτάσεις Μακρόν

«Προτείνω μια νέα μέθοδο που δεν θα συζητηθεί η νέα Ευρώπη μόνο στις κλειστές πόρτες. Να υποβάλουμε νέους στόχους το 2018 σε όλες τις χώρες και οι λαοί να συζητήσουν ποια Ευρώπη θέλουν. Για έξι μήνες να υπάρχουν συνελεύσεις των πολιτών και στην πορεία να δημιουργηθούν για τις εκλογές στην Ευρώπη κοινές λίστες και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε μάλιστα την ανάγκη «να βγούμε από το παιδαριώδες δίλημμα να πουν οι λαοί ναι ή όχι σε λαϊκιστικά δημοψηφίσματα» και από την άλλη κάποιοι φοβούνται τα δημοψηφίσματα και κρύβονται».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε πως αν εγκαταλείψουμε τον εμφύλιο στην Ευρώπη και τις μικρές μας διαφορές θα δούμε πόσα κοινά υπάρχουν στην Ευρώπη που υπήρχε εδώ και αιώνες, την Ευρώπη του Πολιτισμού.

Όπως τόνισε, πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι και τολμηροί στην Ευρώπη της επόμενης δεκαετίας. Πρέπει να προστατέψουμε τον Πολιτισμό και την κληρονομιά μας. Πρέπει να ξεκινήσουμε σύντομα μια ευρωπαϊκή συνέλευση για τον Πολιτισμό από την Αθήνα, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος και προσέθεσε πως δεν αρκεί η στήριξη της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα και την Ιταλία στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε οι πολίτες μιας Βαβέλ, με πολλές γλώσσες και διαφορετικούς πολιτισμού», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος και τόνισε:«Δημοκρατία, κυριαρχία πολιτισμός, είναι το τρίπτυχο που πρέπει να προσφέρουμε στους νέους. Μια Ευρώπη που στηρίζεται στην επιτυχία». Σημείωσε ότι «έχουμε χαθεί στο λαβύρινθο των συζητήσεων της γραφειοκρατίας, ποια άρθρα στις συνθήκες θα αλλάξουμε» αλλά «δεν πρέπει να φοβόμαστε», συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι «οι ιδρυτές της Ευρώπης όταν έδωσαν τα χέρια είχαν τη φιλοδοξία για κοινό νόμισμα μετά από τριάντα χρόνια»...

«Έχουμε και σήμερα το δικαίωμα να οραματιστούμε και να έχουμε φιλοδοξίες [...] Αυτό που επιλέγει η Γαλλία είναι να συζητήσουμε για αυτό το όραμα και την φιλοδοξία για μια Ευρώπη πιο ισχυρή».

Και ο κ.Μακρόν έκλεισε την ομιλία του δανειζόμενος τις λέξεις του Νομπελίστα Έλληνα ποιητή, Γιώργου Σεφέρη και το «Ημερολόγιο Καταστρώματος Α'»: «Κι όταν γυρεύει κανείς το θαύμα, πρέπει να σπείρει του αίμα του στις οκτώ γωνιές των ανέμων. Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά, παρά κυκλοφορεί στις φλέβες του ανθρώπου».

«Ας δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία στο θαύμα να συμβεί» είπε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Δημοφιλή