«Καρφιά» Μακρόν και Τσίπρα για το ρόλο του ΔΝΤ στην ΕΕ που θα πρέπει βρει τον τρόπο να λύνει μόνη της τα προβλήματά της

«Καρφιά» Μακρόν και Τσίπρα για το ρόλο του ΔΝΤ στην ΕΕ που θα πρέπει βρει τον τρόπο να λύνει μόνη της τα προβλήματά
Greek Prime Minister Alexis Tsipras (2ndR) and French president Emmanuel Macron hold a joint press conference following their meeting in Athens on September 7, 2017, as part of a two-day official visit of the French president to Greece. / AFP PHOTO / ludovic MARIN (Photo credit should read LUDOVIC MARIN/AFP/Getty Images)
Greek Prime Minister Alexis Tsipras (2ndR) and French president Emmanuel Macron hold a joint press conference following their meeting in Athens on September 7, 2017, as part of a two-day official visit of the French president to Greece. / AFP PHOTO / ludovic MARIN (Photo credit should read LUDOVIC MARIN/AFP/Getty Images)
LUDOVIC MARIN via Getty Images

Καμπανάκι για την αποχώρηση του ΔΝΤ όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και συνολικά από την Ευρώπη, χτύπησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν στην συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κριτική και το «σπρώξιμο» του ΔΝΤ προς την έξοδο από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ήταν σαφής.

Υπογράφονται συμφωνίες

Οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα – Μακρόν δεν προσέφεραν κάτι νέο για τις διμερείς σχέσεις που είναι φανερό ότι διάγουν τις καλύτερες ημέρες τους για «ανοιχτόκαρδη στήριξη της Γαλλίας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι θα υπογραφούν συμφωνίες - πλαίσιο που θα αφορούν την Αναπτυξιακή Τράπεζα, πολλά επενδυτικά σχέδια, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τις νέες τεχνολογίες κα. Επίσης ενημέρωσε ότι στην Ελλάδα εργάζονται 12.700 Γάλλοι υπάλληλοι και λειτουργούν 100 θυγατρικές γαλλικών εταιρειών.

«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στον τομέα των επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει τομείς προτεραιότητας που οι γαλλικές επιχειρήσεις έχουν ενδιαφέρον. Χαιρετίζω την παρουσία 40 Γάλλων επιχειρηματιών, την συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την συμφωνία ελληνικών και γαλλικών clusters στις νέες τεχνολογίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Καλή τη πίστη και χωρίς νέους όρους» το ΔΝΤ

Το καθαρό μήνυμα Μακρόν στο ΔΝΤ ήταν να λειτουργεί «καλή τη πίστη και χωρίς να θέτει νέες προϋποθέσεις». «Δεν είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει όπως έκανε τότε. Η αξιοπιστία και η κυριαρχία της Ευρώπης πάσχει και αυτό βασίζεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των ευρωπαϊκών κρατών», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας και πρόσθεσε: «δεν είναι ο ρόλος του ΔΝΤ να παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκά θέματα. Ελπίζω να βρεθεί τρόπος να ενδυναμωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και να συνεχιστεί η αλληλεγγύη, που σημαίνει ότι θα λυθεί το ζήτημα του χρέους». «Η θέση του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι καλή τη πίστη και χωρίς νέες προϋποθέσεις», είπε εμφατικά ο Εμμ. Μακρόν αφήνοντας εμμέσως να φανεί ότι δεν θα ήθελε να συνεχιστεί η παρουσία του ΔΝΤ.

Η Ευρώπη να λύνει μόνη της τα θέματά της

Περισσότερο προχωρημένη ήταν η θέση του Αλ. Τσίπρα. «Η Ευρώπη έχει να διαδραματίσει ένα κρίσιμο ρόλο για την παγκόσμια σταθερότητα και την ανάπτυξη ιδίως στις μέρες μας. Αν καλείται να επιλύσει παγκόσμια προβλήματα είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να μπορεί πρωτίστως να επιλύει δικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις. Πρέπει να φτιάξει τους δικούς της θεσμούς», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος υπενθύμισε ότι η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι υπό εκκρεμότητα: «συμμετέχει με την μορφή του stand by arrangement. Αναμένουμε».

Όμως ο Αλ. Τσίπρας ήταν πολύ πιο κατηγορηματικός για την αποτίμηση της παρουσίας του ΔΝΤ. «Η συμβολή του ΔΝΤ συνολικά σε ευρωπαϊκά προγράμματα θα πρέπει να αποτιμηθεί με βάση την ελληνική εμπειρία. Το αντίκτυποι αυτής της συμμετοχής δεν ήταν πάντα θετικό», υπογράμμισε και εκτίμησε ότι «τώρα είναι το momentum για να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση», διότι «η βοήθεια τρίτων είναι χρήσιμη, όμως είναι πιο χρήσιμο να λύνεις μόνος του τα δικά σου προβλήματα».

Μέρος της παρτίδας παίζεται στην Αθήνα

Και οι δύο είχαν αντίληψη της κρισιμότητας της κατάστασης με τον Γάλλο πρόεδρο να σημειώνει εμφατικά για την Ελλάδα: «ένα μέρος της ευρωπαϊκής παρτίδας παίζεται εδώ». «Είναι μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Σε πείσμα όσων επένδυσαν στην πολυδιάσπαση της Ευρώπης η Ελλάδα μπορούμε να πούμε ότι γυρίζει σελίδα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας υπενθυμίζοντας τα θετικά δεδομένα για την οικονομία «που μας κάνουν να αισθανόμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε στο τέλος μίας μεγάλης περιπέτειας» και τον στόχο για ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε με νόημα ενόψει της τρίτης αξιολόγησης ότι «συζητήσαμε και το συμφωνήσαμε αυτό με τον Γάλλο πρόεδρο, πως ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας, είναι «κλειδί» για την επιτυχία του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την δέσμευση για «μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, γενναίες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε».

«Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις – αυτή είναι η δική σας δέσμευση. Το ΔΝΤ να συνεχίσει καλή τη πίστη. Και το Eurogroup να αναλάβει την έξοδο από την κρίση και μέτρα για το χρέος», ήταν το τρίπτυχο στο οποίο κινήθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Τσίπρας και Μακρόν συμφώνησαν ότι η ελληνική κρίση είναι σε σημαντικό βαθμό ευρωπαϊκή κρίση. «Η λεγόμενη ελληνική κρίση που διαρκεί πολλά χρόνια είναι κάτι που σιγά σιγά ξεπερνιέται. Συμφωνώ μαζί σας ότι είναι πρωτίστως ευρωπαϊκή κρίση. Συγχαρητήρια για την δική σας δράση. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάκαμψη και τις επενδύσεις. Τα μηνύματα είναι αδρά αλλά τα βλέπουμε», επεσήμανε ο Εμμ. Μακρόν δηλώνοντας ότι στέλνει «μήνυμα εμπιστοσύνης».

«Επιθυμούμε, όπως δείξαμε αλληλεγγύη, να στηρίξουμε την ανάπτυξη που επανέρχεται στην Ελλάδα. Αυτή είναι η συνοχή της γαλλικής πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά.

Δημοφιλή