Ουγγαρία: Δεν θα αλλάξουμε την πολιτική μας να απορρίπτουμε μετανάστες

Ουγγαρία: Δεν θα αλλάξουμε την πολιτική μας να απορρίπτουμε μετανάστες
Viktor Orban, Hungary's prime minister, gestures as he speaks during a news conference in Budapest, Hungary, on Wednesday, July 19, 2017. The European Parliament labeled Hungary a 'clear risk' to the rule of law in May and called for a procedure that may lead to the suspension of the eastern European countrys voting rights in the trading bloc. Photo: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Viktor Orban, Hungary's prime minister, gestures as he speaks during a news conference in Budapest, Hungary, on Wednesday, July 19, 2017. The European Parliament labeled Hungary a 'clear risk' to the rule of law in May and called for a procedure that may lead to the suspension of the eastern European countrys voting rights in the trading bloc. Photo: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Η Ουγγαρία δεν θα μεταβάλει τη στάση της απέναντι στη μετανάστευση μετά την απόρριψη από το Ευρωπαϊό Δικαστήριο της προσφυγής της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας κατά του μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Ενωση που επιβάλλει ποσοστώσεις μεταξύ των κρατών μελών στη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

«Πρέπει να σημειώσουμε την απόφαση αφού δεν μπορούμε να υπονομεύσουμε τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης - και η τήρηση του νόμου είναι θεμέλιο της ΕΕ- αλλά ταυτόχρονα η απόφαση αυτού του δικαστηρίου δεν αποτελεί για εμάς λόγο να αλλάξουμε την πολιτική που απορρίπτει του μετανάστες», δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο ούγγρος πρωθυπουργός.

Απαντώντας δε στην επιστολή που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η σύνδεση του θέματος της μετανάστευσης με τη χρηματοδότηση της πολιτικής σύγκλισης αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανόνες και είναι «ανήθικη».

Ο ούγγρος πρωθυπουργός είχε καταγγείλει χθες τη «βία» του μηχανισμού υποχρεωτικών ποσοστώσεων υποδοχής προσφύγων που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμηνύοντας ότι θα αρνηθεί να επιτρέψει η Ουγγαρία να μετατραπεί σε μια «χώρα μετανάστευσης» μέσω του ιστότοπου της ουγγρικής κυβέρνησης, ενώ απαντώντας στην επιστολή που του έστειλε την Τρίτη ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμιζε στον Ορμπάν ότι «η αλληλεγγύη δεν αποτελεί πιάτο α λα καρτ», ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης δήλωσε «σοκαρισμένος και σαστισμένος» μπροστά στη θέση αυτή.

«Η ερμηνεία της αρχής της αλληλεγγύης που περιγράφεται στην επιστολή σας σημαίνει στην ουσία ότι η Ουγγαρία θα μεταμορφωθεί σε μια χώρα μετανάστευσης, παρά τη βούληση του ουγγρικού λαού», έκρινε ο Βίκτορ Όρμπαν στην απαντητική επιστολή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο.

«Κατά την άποψή μου, αυτό δεν είναι αλληλεγγύη, αυτό είναι βία», επέμεινε ο Όρμπαν, σημειώνοντας ότι αντίθετα με άλλες χώρες της ΕΕ, η Ουγγαρία δεν έχει «αποικιακό παρελθόν».

«Τα μεγάλα κράτη μέλη (της ΕΕ) έγιναν κράτη μετανάστευσης, λόγω των υποχρεώσεών τους που απέρρεαν από το αποικιακό τους παρελθόν», υποστήριξε ο ούγγρος πρωθυπουργός. «Αλλά η Ουγγαρία, αντιθέτως, δεν θέλει να γίνει χώρα μετανάστευσης, και δεν μπορεί να αποδεχθεί το να εξαναγκαστεί (να γίνει)», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, η ουγγρική κυβέρνηση καταδίκασε την «ανεύθυνη» απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απέρριψε τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας εναντίον του μηχανισμού υποχρεωτικών ποσοστώσεων υποδοχής προσφύγων.

«Η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ είναι ανεύθυνη» και έχει «πολιτικό» χαρακτήρα, δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο ούγγρος ΥΠΕΞ Πέτερ Σιγιάρτο, προσθέτοντας ότι η Βουδαπέστη θα συνεχίσει να «μάχεται» εναντίον των ποσοστώσεων και ότι εναντιώνεται σθεναρά στο μέτρο αυτό.

Προειδοποίηση για επιβολή κυρώσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει εντός εβδομάδων δικαστικές διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν στην επιβολή προστίμων σε βάρος της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, αν αρνηθούν να δεχθούν στο έδαφός τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε τη νομιμότητα των ποσοστώσεων βάσει των οποίων τα κράτη κλήθηκαν να υποδεχθούν μετανάστες που επανεγκαθίστανται από τη Μεσόγειο, ο αρμόδιος για τη μετανάστευση επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε:

«Αν τα κράτη μέλη, που δεν έχουν προχωρήσει καθόλου σε επανεγκαταστάσεις ή τις έχουν σταματήσει εδώ και καιρό, δεν αλλάξουν την προσέγγισή τους μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κάνουμε το τελευταίο βήμα στη διαδικασία παραβίασης, οδηγώντας την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει την εξουσία να επιβάλλει οικονομικές ποινές σε κυβερνήσεις οι οποίες δεν συμμορφώνονται προς τη νομοθεσία της ΕΕ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή