Διερευνάται η κατάθεση του Τραμπ Τζούνιορ για τη συνάντηση με τη Ρωσίδα δικηγόρο

Διερευνάται η κατάθεση του Τραμπ Τζούνιορ για τη συνάντηση με τη Ρωσίδα δικηγόρο
UNITED STATES - SEPTEMBER 7: Reporters hold up their smart phones to try to catch a photo of Donald Trump Jr., as he returns to the meeting with the Senate Judiciary staff following a bathroom break on Thursday, Sept. 7, 2017. (Photo By Bill Clark/CQ Roll Call)
UNITED STATES - SEPTEMBER 7: Reporters hold up their smart phones to try to catch a photo of Donald Trump Jr., as he returns to the meeting with the Senate Judiciary staff following a bathroom break on Thursday, Sept. 7, 2017. (Photo By Bill Clark/CQ Roll Call)
Bill Clark via Getty Images

Ο μεγαλύτερος γιος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, δήλωσε στα μέλη της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας ότι συμφώνησε σε μία συνάντηση με Ρωσίδα δικηγόρο που θα του έδινε επιβαρυντικά στοιχεία για την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τραμπ Τζούνιορ σε ανακοίνωση του για την κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση του στην επιτροπή αυτή τόνισε ότι ήταν σημαντικό να μάθει σχετικά με την “καταλληλότητα” της Κλίντον να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. “Σχετικά με το ενδεχόμενο να είχαν πληροφορίες αναφορικά με την καταλληλότητα, τον χαρακτήρα ή τα προσόντα ενός προεδρικού υποψηφίου, πίστευα ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να τους ακούσω,” τόνισε στην ανακοίνωση η οποία περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Ο ίδιος είπε ότι η συνάντησή του με την Ρωσίδα δικηγόρο Ναταλία Βεσελνίτσκαγια κι άλλους στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη δεν προσέφερε κάποια ουσιαστική πληροφορία.

Η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε πρώτα από την εφημερίδα “The New York Times.”

Το ζήτημα που έχει προκύψει με ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, επισκίασε το πρώτο και πλέον εξάμηνο της προεδρίας Τραμπ, με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να έχουν συμπεράνει ότι υπήρξε ρωσική εμπλοκή υπέρ του Τραμπ.

Την υπόθεση διερευνούν τρεις επιτροπές του Κογκρέσου, αλλά κι ο ανεξάρτητος ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ, με έμφαση στο ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ και Ρώσων αξιωματούχων.

Η κατάθεση του Τραμπ Τζούνιορ στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας εκτιμάται ότι είναι η πρώτη μέλους της οικογένειας Τραμπ, ενώ συνήθως οι καταθέσεις μαρτύρων στην επιτροπή αυτή, γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Η Μόσχα απορρίπτει οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση, ενώ ο Τραμπ αρνείται κατηγορηματικά κάθε περίπτωση συνωμοσίας της προεκλογικής του εκστρατείας με την Ρωσία, χαρακτηρίζοντας την, ως ένα “πολιτικό κυνήγι μαγισσών.”

Όταν η είδηση για την συνάντηση μεταξύ του Τραμπ Τζούνιορ και της Ρωσίδας δικηγόρου διέρρευσε ο ίδιος, ισχυρίστηκε αρχικά ότι το αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι υιοθεσίες παιδιών από την Ρωσία. Στην εξέλιξη της υπόθεσης, ο Τραμπ Τζούνιορ, δημοσιοποίησε ηλεκτρονικά μηνύματα με τα οποία γνωστοποιήθηκε ότι ο λόγος που συμμετείχε στην συνάντηση ήταν το ενδεχόμενο να λάβει πληροφορίες που θα ήταν επιβαρυντικές για την προεδρική υποψηφιότητα της Κλίντον.

“Το γεγονός ότι ο Τραμπ Τζούνιορ παραδέχεται την συμμετοχή του στην συνάντηση μαζί με δύο άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας, στην διάρκεια μιας χρονικής περιόδου κατά την οποία η προεδρική υποψηφιότητα Τραμπ θα έπρεπε να εγκριθεί από την Διάσκεψη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δείχνει την βαρύτητα που έδινε η προεκλογική εκστρατεία του σημερινού προέδρου, στην υπόσχεση σπίλωσης της αντίπαλης προεδρικής υποψηφιότητας από την ρωσική κυβέρνηση,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άνταμ Σιφ ηγέτης των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στην συνάντηση στον Πύργο Τραμπ συμμετείχαν επίσης, ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ που είναι σήμερα υψηλόβαθμος σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, αλλά κι ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.

Οι έρευνες του Κογκρέσου είναι προσανατολισμένες στην συνάντηση της 9ης Ιουνίου του 2016, προς την κατεύθυνση εντοπισμού στοιχείων για ενδεχόμενη σχέση-συνωμοσία μεταξύ των Ρώσων και της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ή πιθανά επιχειρηματικά συμφέροντα του Τραμπ με Ρώσους επιχειρηματίες.

“Όπως γίνεται ξεκάθαρο, δεν συνωμότησα με καμία ξένη κυβέρνηση και δεν γνωρίζω κάποιον που να το έχει κάνει,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Τραμπ Τζούνιορ για την κατάθεσή του, με την υπόσχεση να θέσει ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας “την ουσία” των περιστατικών στην συνάντηση που έγινε στον Πύργο Τραμπ.

Η κατάθεσή του στην επιτροπή, ήταν διάρκειας πέντε ωρών, ενώ ο Τραμπ Τζούνιορ αποχώρησε χωρίς να μιλήσει στους δημοσιογράφους, ενώ είχε ληφθεί μέριμνα ώστε να μην είναι δυνατό για τις τηλεοπτικές κάμερες να λάβουν πλάνα από την προσέλευση και την αποχώρησή του.

Την αναφερόμενη ακρόαση παρακολούθησε και μικρός αριθμός Γερουσιαστών από το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ δικαίωμα ερωτήσεων προς τον Τραμπ Τζούνιορ είχαν μόνο τα μέλη της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας. Η διαδικασία δεν χαρακτηρίστηκε ως απόρρητη, ενώ ο Τραμπ Τζούνιορ δεν ορκίστηκε.

Από την άλλη μεριά, η παράθεση ψευδών πληροφοριών ενώπιον του Κογκρέσου είναι ποινικό αδίκημα.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ περιέγραψε την ατμόσφαιρα στην αίθουσα στην διάρκεια της κατάθεσης ως “φιλική,” τονίζοντας ότι η διαδικασία έδειξε ότι η κατάθεση έκανε ξεκάθαρη την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. “Υπάρχουν ασφαλώς πολλά ζητήματα που ανοίγουν για τους μελλοντικούς μάρτυρες, αλλά και για τη διερεύνηση,” τόνισε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Ο Μπλούμενταλ είπε επίσης, ότι αναμένει πως ο Τραμπ Τζούνιορ θα δώσει αργότερα ορκωτή κατάθεση σε ανοιχτή για το κοινό συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή