Online Εκπαίδευση & τεχνολογία: Αρκεί τελικά η παρακολούθηση;

Online Εκπαίδευση & τεχνολογία: Αρκεί τελικά η παρακολούθηση;

Λύνουμε τις απορίες γύρω από το μεγάλο ερώτημα του πόσο ωφελείται κανείς τελικά από την online παρακολούθηση μαθημάτων.

Οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που προμηθευόμαστε μέσω διαδικτύου μας έχουν απαλλάξει σε πολλές περιπτώσεις από την απαίτηση της φυσικής μας παρουσίας. Από όποια σκοπιά και αν το εξετάσουμε δεν θα βρούμε κανέναν αντίλογο για το κέρδος που αποκομίζουμε, τόσο σε χρόνο όσο και σε ταλαιπωρία, όταν δεν χρειάζεται να περιμένουμε σε ατελείωτες ουρές προκειμένου για παράδειγμα να πληρώσουμε έναν λογαριασμό. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις εκείνες που η παρουσία μας συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη και ο χώρος της εκπαίδευσης αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα.

Η εξωστρέφεια, η προσωπική επαφή, αλλά και η διαδικασία προετοιμασίας πριν το μάθημα που μας βάζει σε μία διαφορετική ψυχολογία, είναι μερικά μόνο από τα προφανή πλεονεκτήματα, που μετατρέπουν την απόκτηση ενός πτυχίου σε εμπειρία ζωής. Δεν είναι όμως όλες οι περιστάσεις ίδιες και υπάρχει πολύς κόσμος που προκειμένου να εξοικονομήσει χρόνο ή και χρήματα επιλέγει την online εκπαίδευση. Αν εξετάσουμε αποκλειστικά και μόνο τις γνώσεις ή τις δεξιότητες που αποκτούν οι συμμετέχοντες, θα δούμε πως οι θεωρητικοί κλάδοι έχουν σαφώς το πλεονέκτημα, καθώς ο κάθε μαθητής μπορεί στον δικό του ρυθμό και χρόνο να διαβάσει και να κατανοήσει την ύλη του. Όταν όμως οι σπουδές αφορούν την τεχνολογία η φυσική παρουσία μοιάζει απαραίτητη.

Ένας εκπαιδευόμενος developer θα χρειαστεί να εφαρμόσει στην πράξη όλο όσα μαθαίνει, αλλά και να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα τον καθοδηγεί. Το αποτέλεσμα μιας άσκησης δεν είναι το αποκλειστικό ζητούμενο, καθώς όλη η διαδικασία μάθησης είναι αυτή που θα γλιτώσει τον αυριανό εργαζόμενο από άσκοπες ενέργειες και διαδρομές. Η βασική εκπαίδευση, τα πρώτα δηλαδή βήματα, είναι σημαντικό να ταυτιστούν με γερές βάσεις και γνώσεις σε βάθος. Το ουσιαστικό ζητούμενο για έναν developer δεν είναι η πιστοποίηση πως μπορεί να δουλέψει, αλλά το να είναι ανταγωνιστικός σε συνθήκες πραγματικής οικονομίας.

Το Athens Tech είναι το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα προσανατολισμένο σε σπουδές πληροφορικής & τεχνολογίας που συνδυάζει αποτελεσματικά την έρευνα και την επιχειρηματικότητα σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς στην εποχή της καινοτομίας και του περιβάλλοντος των startups. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του Athens Tech διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες των σπουδαστών και να τους παρέχουν τα απαραίτητα εργαλεία για την άριστη διεξαγωγή των σπουδών τους. Οι φοιτητές έχουν πρόσβαση σε ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια με τις τελευταίες εκδόσεις λογισμικού, χώρους καινοτομίας και μία υπερπλήρη βιβλιοθήκη για τις ερευνητικές και ακαδημαϊκές ανάγκες τους.

Όσο λοιπόν θελκτικό και αν μας ακούγεται σε πρώτη ανάγνωση το σενάριο να παρακολουθήσουμε μαθήματα από τον καναπέ μας, μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε και να αδράξουμε την ευκαιρία να συνδυάσουμε τις σπουδές τεχνολογίας και καινοτομίας, με τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις που διασφαλίζουν το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και γνώσεων;