Σαουδική Αραβία: Το Ριάντ «αναστέλλει κάθε διάλογο ή επικοινωνία» με το Κατάρ

Σαουδική Αραβία: Το Ριάντ «αναστέλλει κάθε διάλογο ή επικοινωνία» με το Κατάρ
Pawel Gaul via Getty Images

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναστέλλει κάθε διάλογο με το Κατάρ, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι «διαστρεβλώνει τα γεγονότα», λίγη ώρα αφού μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν οι ηγέτες των δύο χωρών συνομίλησαν τηλεφωνικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σημειώνεται πρόοδος στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι και υπήρξε συμφωνία για διάλογο, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ των δύο χωρών νωρίτερα.

Η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν διέκοψαν την 5η Ιουνίου τις διπλωματικές και εμπορικές τους σχέσεις με το Κατάρ, τη χώρα που κατατάσσεται στην πρώτη θέση στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως και όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις χώρες αυτές η Ντόχα υποστηρίζει το σιιτικό Ιράν—τον κυριότερο αντίπαλο του Ριάντ στον αγώνα για επιρροή στην περιοχή—και ισλαμιστικές οργανώσεις. Το Κατάρ διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές. Το Κουβέιτ προσπαθεί να μεσολαβήσει για την διευθέτηση της διένεξης.

«Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, ο εμίρης του Κατάρ εξέφρασε την επιθυμία του να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσει τα αιτήματα των τεσσάρων χωρών για να προστατευθούν τα συμφέροντα όλων», μετέδωσε το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

«Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα αφού το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας καταλήξει σε συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βασίλειο του Μπαχρέιν και την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου», συνέχισε το SPA.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη αυτή ήταν η πρώτη επαφή των δύο χωρών που έγινε γνωστή μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ, το QNA, μετέδωσε ότι η συνδιάλεξη έγινε χάρη στον συντονισμό του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι είναι διατεθειμένος να μεσολαβήσει για να επιλυθεί η σύγκρουση ανάμεσα στις τέσσερις αραβικές χώρες και το Κατάρ και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα.

Τόσο ο εμίρης του Κατάρ όσο και ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος «τόνισαν την ανάγκη να επιλυθεί η κρίση (...) στο τραπέζι του διαλόγου για να εξασφαλιστεί η ενότητα και η σταθερότητα των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ)», μετέδωσε το QNA.

Κατά την ίδια πηγή, ο σεΐχης Ταμίμ αποδέχθηκε την πρόταση του πρίγκιπα Μοχάμεντ να «διοριστούν δύο απεσταλμένοι για να επιλυθούν τα ζητήματα για τα οποία υπάρχει διαφωνία κατά τρόπο που δεν πλήττει την εθνική κυριαρχία των κρατών».

Όμως λίγη ώρα αργότερα, η Σαουδική Αραβία διέψευσε όσα μετέδωσε το QNA.

«Αυτό που μεταδόθηκε από το QNA αποτελεί τη συνέχιση της διαστρέβλωσης των γεγονότων από τις αρχές του Κατάρ», δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο δεν κατονομάστηκε, στο SPA.

«Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ανακοινώνει την αναστολή κάθε διαλόγου ή επικοινωνίας με τις αρχές στο Κατάρ ωσότου εκδοθεί μια σαφής ανακοίνωση που θα διευκρινίζει τη θέση του δημόσια», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Δημοφιλή