Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ

LIVE η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ
Age Fotostock

Έμφαση στην επόμενη ημέρα της χώρας και το «μεγάλο καθήκον της στιγμής», που είναι «να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί, να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς» έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζοντας την 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Η κύρια έγνοια μας είναι να διαμορφώσουμε τους θεσμούς και τις πολιτικές που θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναγυρίσει στο παρελθόν», τόνισε, ενώ από την αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στους νέους επιστήμονες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, και συνολικά στους νέους και τις νέες τονίζοντας ότι «η έξοδος στο μνημόνιο δεν μπορεί να σημαίνει επιστροφή στα λάθη του παρελθόντος».

«Αλλάζουμε το υπόδειγμα», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην παραγωγή, την λειτουργία του κράτους, το ψηφιακό Δημόσιο έως το 2020, τις επενδύσεις, τις τράπεζες.

Ο πρωθυπουργός ήταν εμφανώς προσηλωμένος στον πολιτικό στόχο της χώρας αποφεύγοντας τις πολλές υποσχέσεις και εξηγώντας πως αλλάζει η Ελλάδα. «Σε ένα χρόνο από τώρα ελπίζω να σας ξαναδώ όλους εδώ στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ. Θα έχει όμως μεγάλη διαφορά. Η χώρα, μετά από 8 χρόνια δυστυχώς μνημονίων, θα εγκαινιάζει τη ΔΕΘ εκτός μνημονίων και εκτός ασφυκτικής επιτροπείας. Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να ξαναστηθεί αυτή η χώρα στα πόδια της. Στις δικές της δυνάμεις. Θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να το πετύχουμε», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε εμφατικά: «έτσι πρέπει να γίνει. Και έτσι θα γίνει».

«Εμείς δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή σε αυτή την Ελλάδα που οδηγήθηκε με μαθηματική ακρίβεια στην κρίση. Αυτή ήταν η Ελλάδα που χρεοκόπησε. Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μία άλλη Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας για την δημιουργία θεσμών που θα επιτρέψουν «η ανάπτυξη να διαχυθεί στο σύνολο της κοινωνίας, στους πολλούς. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η πορεία μας μέσα από δυσκολίες, αλλά και αντιφάσεις».

Όσον αφορά την οικονομία ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την Ελλάδα». «Και αυτό δεν είναι φυσικό φαινόμενο», πρόσθεσε με νόημα. Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν ένα καλό οιωνό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι δημιουργείται ο «δημοσιονομικός χώρος για την ελάφρυνση των βαρών» και ότι υπάρχει «οδικός χάρτης για την έξοδο από την επιτροπεία και την αδιέξοδη λιτότητα. Ποιος δεν καταλαβαίνει πόσο μεγάλη σημασία θα έχει αυτό; Η πρώτη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές μεταβάλλει τις ελπίδες σε βεβαιότητες, όπως και οι διαρκείς αναβαθμίσει της ελληνικής οικονομίας».

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι:

-οι εξαγωγές το 2017 αυξήθηκαν 18% που είναι η υψηλότερη επίδοση από το 2001

-αυξήθηκε 6% ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής.

-οι δείκτες μεταποίησης είναι οι υψηλότεροι από το 2000.

-οι άμεσες ξένες επενδύσεις τοι 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 ήδη είχαμε εισροή 1,4 δις ευρώ στην οικονομία.

Το GREXIT έγινε…. GRINVEST

Μάλιστα αποκάλυψε ότι χθες, αφού αποχαιρέτησε τον Μακρόν, συνάντησε τυχαία τους Γάλλους επιχειρηματίες που τον συνόδευαν και ένας από αυτούς τους είπε ότι «πετύχατε κάτι σημαντικό: να μετατρέψετε στη συνείδηση όλων μας το GREXIT σε GRINVEST». Η μετάβαση από το GREXIT σε GRINVEST έγινε γιατί ασκήθηκαν συγκεκριμένες πολιτικές, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας αναφέροντας ορισμένες από τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που υλοποιούνται εις όφελος των μικρομεσαίων και των καινοτόμων επιχειρήσεων, τις γρήγορες αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων και την αναδιαμόρφωση των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς.

«Είναι η δημιουργία άλλου προτύπου παραγωγής», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε σε αυτά που έχουν γίνει την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων

-ΕΣΠΑ

-αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

-συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα φέρουν το 2017 2 δις και άλλα 7 δις την επόμενη τριετία

-2 δις δόθηκαν από την EBRD και το πακέτο Γιούνκερ

-δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας με την βοήθεια της αντίστοιχης γαλλικής

Μικροπιστώσεις έως 15.000 ευρώ σε 100.000 επιχειρήσεις

Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι έως του έτους θα έχει ψηφιστεί νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις μικροπιστώσεις για «να εξασφαλίσουμε την ενίσχυση 100.000 επιχειρήσεων» με ποσά έως 15.000 ευρώ.

Ακόμη υπενθύμισε ότι πλέον και οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες «οφείλουν και μπορούν να παίξουν το ρόλο τους» για την χρηματοδότηση της οικονομίας, χωρίς να κάνουν τα λάθη του παρελθόντος, όπως σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι τα μεγάλα έργα που γίνονται στη Βόρειο Ελλάδα (μετρό, οδικοί άξονες, σιδηροδρομική αναβάθμιση) την καθιστούν διαμετακομιστικό κέντρο. Τόνισε ότι ο τουρισμός αποτελεί πυλώνα της ανάπτυξης και πρέπει να συνδεθεί με τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος πρέπει και αυτός να αλλάξει μοντέλο παραγωγής.

Νόμος για ελληνοποιήσεις προϊόντων και κατάργηση του φόρου στο κρασί

Το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης περιλαμβάνει 6 δις ως το 2020, επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι θα έρθει και νόμος εναντίον των ελληνοποιήσεων προϊόντων και ότι θα καταργηθεί «ο μη αποτελεσματικός φόρος στο κρασί που δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε». Ακόμη ανέφερε ότι μέσα σε έξι μήνες συστάθηκαν 200 κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις πρωτογενούς παραγωγής.

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι με όλες αυτές τις πολιυτικές, αλλά και με το χτύπημα του λαθρεμπορίου «συμβάλλουμε στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου», ώστε «να μπορέσουμε σε μεσοπρόθεσμη βάση να ελαφρύνουμε από τα φορολογικά βάρη».

Ανάπτυξη, ναι. Αλλά για ποιον;

«Καλωσορίζουμε την ανάπτυξη. Αλλά ανάπτυξη για ποιον; Γιατί αν η ανάπτυξη δεν είναι για όλους ή για την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τόνο θα το πω καθαρά: μόνο ανάπτυξη δεν είναι», είπε καταχειροκροτούμενος ο Αλ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο είπε: «αν η χώρα παράγει 10 χιτώνες και τους 9 τους παίρνουν οι λίγοι, αυτό μόνο ανάπτυξη δεν είναι».

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός έδωσε παραδείγματα πολιτικών που δείχνυν για ποιους θέλει ανάπτυξη η κυβέρνηση. Αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας και την δημιουργία 213.000 νέων θέσεων εργασίας ως το 2016 και 263.000 θέσεων εργασίας το 2017. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτά τα στοιχεία δεν ικανοποιούν την κυβέρνηση και τις ανάγκες της κοινωνίας. Υπενθύμισε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 2.500.000 ανασφάλιστους, την κατάργηση του αυτόφωρου για οφειλές στις Δημόσιο, το δίχτυ ασφάλειας από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης με 700.000 δικαιούχους, τα σχολικά γεύματα για 120.000 παιδιά κ.α.

«Αυτά ήταν δίκαια και έγιναν πράξη», είπε εμφατικά ο Αλ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας όπου από το 2015 έχουν ενταχθεί 9.000 άτομα ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκ των οποίων οι 2.500 είναι μόνιμες θέσεις εργασίας. Για την εκπαίδευση ο πρωθυπουργός είπε ότι «τα σχολεία πρέπει να πάψουν να είναι προθάλαμος των φροντιστηρίων και τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο περιμένοντας πότε θα πάνε στο φροντιστήριο».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι 410.000 Έλληνες αποκτούν δορυφορικό σήμερα και αποκτούν γρήγορο ίντερνετ δωρεάν 100.000 φοιτητές και 17.500 κάτοικοι 45 μικρών ακριτικών νησιών.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε στην υπενθύμιση όλων των πολιτικών που έχουν υλοποιηθεί.

Επιδότηση εισφορών για γίνουν τα «μπλοκάκια» μισθωτοί

Ο Αλ Τσίπρας αναφέρθηκε σε πολιτικές κατά της ανεργίας ποου έχουν ως στόχο «να ξανακερδίσουμε στη χώρα την εργασία»:

-νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζόμενων όπως ο μνόμος ια την υποδηλωμένη ή αδήλωτη και μη αμειβόμενη εργασία

-ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου

-αναπροσανατολισμός χρηματοδοτικών εργαλείων για την στήριξη ανέργων

-επιδότηση ασφαλιστικών στους εργαζόμενους με μπλοκάκια των οποίων η σχέση εργασίας μετατρέπεται σε σχέση μισθωτού με πλήρη απασχόληση. Είναι 156 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από 40.000 κυρίως νέοι εργαζόμενοι, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

-πρόγραμμα «Μένω Ελλάδα. Επιστρέφω». Καταρτίζεται λίστα με τους ερευνητές και επιχειρηματίες του εξωτερικού με στόχο την ενημέρωσή τους και την δημιουργία επιχειρηματικών δικτύων

-δίνονται 330 εκατ. μέσω ΕΣΠΑ για υποτροφίες απόρων φοιτητών και δημιουργία ερευνητικών ομάδων

-πρόγραμμα για απολυμένους νέους

-επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης με πλήρη απασχόληση νέου εργαζόμενου για 12 μήνες στις κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Δημοφιλή