«Αλωσε» την Πόλη η Ισπανία και κοιτάζει κορυφή

«Αλωσε» την Πόλη η Ισπανία και κοιτάζει κορυφή
Spain's players celebrate after winning against Turkey at the end of the FIBA Eurobasket 2017 men's round 16 basketball match between Spain and Turkey at Sinan Erdem Sport Arena in Istanbul on September 10, 2017. / AFP PHOTO / OZAN KOSE (Photo credit should read OZAN KOSE/AFP/Getty Images)
Spain's players celebrate after winning against Turkey at the end of the FIBA Eurobasket 2017 men's round 16 basketball match between Spain and Turkey at Sinan Erdem Sport Arena in Istanbul on September 10, 2017. / AFP PHOTO / OZAN KOSE (Photo credit should read OZAN KOSE/AFP/Getty Images)
OZAN KOSE via Getty Images

Δεν είχε την... ιδανική διασταύρωση στη φάση των 16, δεν έπαιξε σε "ουδέτερο" κοινό, δεν έπιασε τα γνωστά της στάνταρ, όμως η Ισπανία έδειξε για πολλοστή φορά την ποιότητα, την κλάση και τον χαρακτήρα της. Νίκησε την Τουρκία (73-56) στο κολασμένο Sinan Erdem Dome της Κωνσταντινούπολης, προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Eurobasket 2017 και δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από την κορυφή. Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ ήταν ηγέτης με όλη τη σημασία της λέξης, την ώρα που ο Φουρκάν Κορκμάζ πάλευε μόνος εναντίον όλων για να πετύχουν οι οικοδεσπότες την έκπληξη. Μια έκπληξη για την οποία είναι αλήθεια πως πάλεψαν σκληρά, όμως δεν είχαν το ταλέντο, την εμπειρία, το βάθος στον πάγκο για να "λυγίσουν" την αντίσταση αυτής της Ισπανίας.

Ο MVP

Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ είναι ένας από αυτούς τους σούπερ σταρ που πάντα καταφέρνουν να συνδυάζουν το θέαμα με την ουσία, είτε παίζει σε φιλικό ματς, είτε σε Τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτό έκανε και απέναντι στην Τουρκία, σε μια ατμόσφαιρα που μάλλον απόλαυσε. Ο νέος "μαέστρος" της ΤΣΣΚΑ Μόσχας έπαιξε 30 λεπτά, σκόραρε 11 πόντους με 2/2 δίποντα, 2/5 τρίποντα και 1/2 βολές, μάζεψε 4 ριμπάουντ, μοίρασε 9 ασίστ, έκλεψε τρεις μπάλες και συγκέντρωσε 21 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Οι 20 πόντοι που πέτυχε ο 20χρονος Φουρκάν Κορμάζ, ο μοναδικός που μπορούσε να απειλήσει με συνέπεια την άμυνα των Ισπανών. Αυτός, μαζί φυσικά με τον Τσεντί Οσμάν, είναι το μέλλον των Τούρκων και το απέδειξε έστω κι αν στο τέλος ηττήθηκε και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της δ

οργάνωσης. Εντυπωσιακή επίδοση είναι και τα 3/6 τρίποντα του Ρίκι Ρούμπιο, που πλέον πρέπει να παίξει αρκετά λεπτά ως σούτινγκ γκαρντ μιας και ο Αλεξ Αμπρίνες αποχαιρέτησε την εθνική ομάδα της χώρας του εξαιτίας ενός τραυματισμού στο γόνατο.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στη διαφορά ποιότητας και στο βάθος του πάγκου των Ισπανών, που δεν έκαναν την καλύτερη εμφάνισή τους, αλλά στηρίχθηκαν στην άμυνα για να φτάσουν στη νίκη. Έπαιξαν με πείσμα στο πίσω μέρος του γηπέδου, πήραν ενέργεια από την εχθρική ατμόσφαιρα και τα σκληρά μαρκαρίσματα των γηπεδούχων και όλα αυτά λειτούργησαν ως ένα έξτρα κίνητρο που τους έσπρωξε σε μια σχετικά εύκολη, παρά τη μικρή διαφορά στο σκορ, επικράτηση.

O ΑΓΩΝΑΣ

Με τον κόσμο να δημιουργεί κολασμένη ατμόσφαιρα από το πρώτο δευτερόλεπτο, οι Τούρκοι έμειναν κοντά στο σκορ, όμως έχασαν μερικά εύκολα καλάθια ίσως λόγω πίεσης από την εξέδρα και παρά την καλή τους άμυνα δεν κατάφεραν να απειλήσουν τους Ισπανούς που έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο στο +9 (19-10) χωρίς να έχουν καλά ποσοστά στην επίθεση. Δεν είχαν όμως και λάθος, αντίθετα με τους γηπεδούχους που μετρούσαν τέσσερα και μόλις 4/11 σουτ. Το τρίποντο του Πάου στο 13 έκανε το double σκορ για τους Ίβηρες (24-12), όμως εκεί που όλα έδειχναν να πηγαίνουν ανάποδα για την ομάδα του Σαρίτσα, ο Κορκμάζ πήρε την κατάσταση πάνω του, έβαλε μαζεμένους πόντους και μείωσε στους τέσσερις (29-25) για να μπει ξανά το κοινό στο παιχνίδι, με το 33-25 του ημιχρόνου να αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς και υποσχέσεις για μάχη μέχρι το φινάλε.

Ένα τρίποντο του Οσμάν (33-28 στο 23') ήταν το πρώτο καλάθι του δεύτερου μέρους, στο οποίο οι Τούρκοι προσπάθησαν να τρέξουν και οι Ισπανοί να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην άμυνα, η οποία ήταν ούτως ή άλλως εξαιρετική. Κάποια σφυρίγματα εκνεύρισαν τον πάγκο των γηπεδούχων, με αποτέλεσμα να χαθεί για λίγο η συγκέντρωση της ομάδας, όχι όμως και η επαφή με το σκορ καθώς το δεκάλεπτο έκλεισε στο 49-43. Στις αρχές του τέταρτου η διαφορά πήγε στο +11 για τους Ισπανούς, που τη διαχειρίστηκαν σωστά και δεν απειλήθηκαν ποτέ ξανά μέχρι το φινάλε της αναμέτρησης. Ο 20χρονος Κορκμάζ δεν το έβαλε κάτω, συνέχισε να αντιμετωπίζει τον αγώνα ως ευκαιρία για να συστηθεί στο παγκόσμιο κοινό, όμως οι Ισπανοί δεν είχαν όρεξη για πολλά πολλά, πήραν το ματς και θα αντιμετωπίσουν τη Γερμανία του Ντένις Σρέντερ για την πρόκριση στα ημιτελικά.

Οι διαιτητές: Μαράνιο, Κάτο, Γιασεβίτσιους

Τα δεκάλεπτα: 19-10, 33-25, 49-43, 73-56

ΙΣΠΑΝΙΑ (Σκαριόλο): Πάου Γκασόλ 11 (1/1 τρίποντο, 7 ριμπαουντ, 4 ασίστ, 2 μπλοκ, 1 κλέψιμο), Ροντρίγκεθ 11 (2 τρίποντα, 9 ασίστ), Ναβάρο 8, Ρούμπιο 15 (3), Μαρκ Γκασόλ 10, Βίλι Ερνανγόμεθ 2, Σάστρε 2, Οριόλα 2, Σαν Εμετέριο 4, Χουάντσο Ερνανγκόμεθ 8 (2)

ΤΟΥΡΚΙΑ (Σαρίτσα): Βεϊσέλογλου 4, Μπαλμπάι, Γκιουλέρ 2, Οσμάν 8 (2), Ερσέκ, Ερντέν 6 (10 ριμπάουντ), Μαχμούτογλου 10, Αλντεμίρ, Σανλί 4, Κορκμάζ 20 (1), Σιπαχί 2, Κοκσάλ

Πηγή: Sport24.gr

Δημοφιλή