Συνέντευξη Τσίπρα στη ΔΕΘ: Εκλογές το 2019. Η 3η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Το ΔΝΤ να ανοίξει τα χαρτιά του

Συνέντευξη Τσίπρα στη ΔΕΘ: Εκλογές το 2019. Η 3η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Το ΔΝΤ να ανοίξει τα χαρτιά του
SAKIS MITROLIDIS/AFP/Getty Images
SAKIS MITROLIDIS/AFP/Getty Images
eurokinissi

«Έχουμε πάρει την στροφή, περάσαμε τον κάβο. Έχει ακόμη δυσκολίες, αλλά τον κάβο τον περάσαμε και την στροφή την πήραμε. Και δυστυχώς για τη ΝΔ οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω και μέσα σε τρικυμία», ήταν το πολιτικό μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην συνέντευξη τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και στο ΔΝΤ ότι πρέπει να αποφασίσει εντός του 2017 αν θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και τόνισε ότι «μπορούμε και με το ΔΝΤ, μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ».

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για τις φοροελαφρύνσεις που έρχονται «με την δημιουργία δημοσιονομικού χώρου», αλλά και για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσα από το πρόγραμμα των μικροπιστώσεων.

Πίστωση 15.000 ευρώ για 100.000 νέους και μικρούς επιχειρηματίες

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην Αναπτυξιακή Τράπεζα σημειώνοντας ότι «το θεσμικό πλαίσιο θα είναι πλήρως έτοιμο στα μέσα της άνοιξης, αλλά από τώρα θα προχωρήσουμε στις λεγόμενες μικροπιστώσεις. Ένας νέος επιχειρηματίας, ένας ελεύθερος επαγγελματίας ένας μικρός επιχειρηματίας που θέλει να έχει ένα κεφάλαιο κίνησης θα έχει την δυνατότητα να πάρει κεφάλαιο κίνησης έως 15.000 ευρώ από αυτό το πρόγραμμα που θα αφορά 100.000 επιχειρηματίες. Θα είναι μία ανάσα. Το πρόγραμμα αυτό στο εξωτερικό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη». «Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη νέα γενιά, για τυς 400.000 νέους που έφυγαν στο εξωτερικό με υψηλή εξειδίκευση, για τη νεανική επιχειρηματικότητα και για τους νέους ερευνητές. Νέοι επιχειρηματίες έως 34 ετών θα έχουν πλήρη δυνατότητα για την πρώτη πρόσληψη», υπογράμμισε

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά επισημαίνοντας ότι ανάμεσα στους πόλους της αριστεράς και της δεξιάς θα πρέπει να επιλέξει με ποιον θα κάνει συγκλίσεις. Ακόμη επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 καθώς «η πολιτική μας επιλογή τώρα αρχίζει να φέρνει καρπούς και οι πολίτες βλέπουν τι κάνουμε σωστά. Η πραγματική σύγκριση θα γίνει στο τέλος της τετραετίας όταν οι πολίτες θα συγκρίνουν πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, τι έχει γίνει με την εργασία, την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, την καθημερινότητα».

Όχι άλλη αβεβαιότητα από το ΔΝΤ

Ο Αλ. Τσίπρας

-για το ΔΝΤ: «Εμείς μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ, εφόσον τηρεί τα συμφωνηθέντα, και ασφαλώς και χωρίς την παρουσία του. Κάποτε ήμασταν οι μόνοι που το λέγαμε τώρα το λένε περισσότεροι. Αυτό που δεν μπορούμε είναι να ζήσουμε με το ΔΝΤ με το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και με το άλλο έξω. Αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τέλος του χρόνου. Η Ελλάδα έχει άποψη και συμμαχίες στην Ευρώπη» (…) «Τα βγάλαμε πέρα σε πιο δύσκολες συνθήκες, όταν σχεδόν είχαν δώσει δικαίωμα βέτο οι εταίροι λόγω των εκλογών που είχαν. Θέλω να πιστεύω ότι από το ΔΝΤ δεν θα υπάρξει προσπάθεια κωλυσιεργίας ή παράλογες απαιτήσεις και ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα έχει πιο καθαρή θέση» (…) «Το κρίσιμο είναι αν το ΔΝΤ θα θελήσει να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα ή όχι έως το τέλος του χρόνου. Μπορούμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα με την παρουσία τους και χωρίς την παρουσία τους. Αυτό που είναι λάθος είναι η διαρκής αβεβαιότητα».

-για την τρίτη αξιολόγηση: «ο χρόνος στην διαπραγμάτευση είναι σημαντικός και είναι μέρος της στρατηγικής μας» (…) «Η κυβέρνηση θα κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς το επόμενο διάστημα και θα κάνουμε τις παρεμβάσεις το ταχύτερο δυνατό, διότι ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας».

«Δεν ήρθαμε για να αποδράσουμε»

-για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αν υπάρξει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση: «εμείς δεν ήρθαμε για να αποδράσουμε. Αν πιστεύαμε ότι για τον λαό τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν βρίσκονταν εκείνοι που χρεοκόπησαν τη χώρα, δεν θα είχαμε μπει στην διαδικασία να πιούμε το πικρό ποτήρι. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, το φθινόπωρο του 2019. Έχουμε πολύ καλύτερες επιλογές για να αμυνθούμε. Αυτοί που τώρα θα κριθούν δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των καλόπιστων εταίρων μας και είμαι αισιόδοξος ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει».

Επενδύσεις με σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον

-για τις επενδύσεις: «Αυτοί που παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως φίλους της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων αυτοί που έχουν συνδυάσει το όνομά τους με την μεγαλύτερη αποεπένδυση. Το 2016 έχουμε το μεγαλύτερο ύψος επενδύσεων από το 2009 και φέτος θα έχουμε μεγαλύτερο ρεκόρ. Πως έγινε αυτό; Η κυβέρνησή μας είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα. Κάνουμε προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, όπως η γραφειοκρατία, η καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Εκεί που υπάρχει διαφορά σε σχέση με τη νεοφιλελεύθερη οπτική για τις επενδύσεις είναι ότι εμείς θέλουμε επενδύσεις με υγιείς εργασιακές σχέσεις και με προστασία του περιβάλλοντος» (…) «Πολλοί με κατηγορούν ότι ανακαλύπτω όψιμα ανακαλύπτω τις επιχειρήσεις. Δεν επισκέπτομαι τυχαία επιχειρήσεις. Επισκέπτομαι επιτυχημένες επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στον ανθρώπινο παράγοντα και το περιβάλλον. Αυτό δεν το πρόσεξε κανείς. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει τα περισσότερα από κάθε άλλη για να δημιουργηθεί φιλικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον».

Γιατί μπαίνω μπροστά για τις επενδύσεις

-για την σύσταση στο Μαξίμου task force για τις επενδύσεις και την προσωπική του εμπλοκή: «Επιλέγω την προσωπική μου παρουσία διότι πιστεύω ότι σε ορισμένα επενδυτικά έργα ένας εχθρός μας είναι η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη. Υπάρχουν φάκελοι που κάθονται και δεν πάνε από γραφείο σε γραφείο αν δεν πάει ο υπουργός να τους πάρει. Είναι ο φόβος της ευθύνης και της υπογραφής. Έχουν ξεκολλήσει δεκάδες επενδυτικά πρότζεκτ το προηγούμενο διάστημα».

-για τις θέσεις του ΣΕΒ στα εργασιακά: «Συναντώντας ανθρώπους της παραγωγής αυτές τις θέσεις δεν τις συναντώ. Οι άνθρωποι της παραγωγής, και όχι εκείνοι της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, του τραπεζικού συστήματος και των υπηρεσιών δεν έχουν αυτές τις θέσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να βρεθούμε δίπλας τους ανθρώπους της παραγωγής. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε σημαντικές αλλαγές στον κλάδο της μεταποίησης και να προσελκύσουμε επενδύσεις στον δευτερογενή τομέα. Κάποιοι που βρέθηκαν σε ηγετικές θέσεις των κοινωνικών φορέων, όμως δεν είχαν σχέση με την παραγωγή αλλά με τις τράπεζες, μας έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παράξει. Κάνουν λάθος. Εγώ βλέπω μία άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα της παραγωγής».

«13η σύνταξη»: Και φέτος θα υπάρξει μέρισμα

-για τις φοροελαφρύνσεις: «ότι για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μία προοπτική για το μέλλον πρέπει να φύγουμε από τα μνημόνια. Ο μόνος τρόπος είναι με αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και με ένα μείγμα πολιτικής που να προστατεύει τους αδύναμους να βγούμε από την σκληρή μνημονιακή επιτήρηση τον Αύγουστο του 2018 (…) Δημιουργούμε ένα δημοσιονομικό περιθώριο που θα μας δώσει τη δυνατότητα από το 2019 και μετα να κάνουμε διορθώσεις για εκείνους που έχουν επιβαρυνθεί. Αυτός είναι ο δρόμος και πρέπει να τον περπατήσουμε συλλογικά και μαζί».

-για μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις: «Η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 26% προβλέπεται στα αντίμετρα του 2020. Αν δούμε τέλος του 2018 ή του χρόνου ότι για άλλη μία φορά η υπεραπόδοση της οικονομίας και τα αποτελέσματα της ανάπτυξης θα είναι καλύτερα του αναμενομένου, και δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, θα τον οδηγήσουμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις» (…) «Ένα από τα θέματα που συζητάμε είναι να μετατραπεί η νομισματική σύγκλιση σε οικονομική και εν τέλει σε νομισματική και να υπάρξει και φορολογική σύγκλιση, δηλαδή αναχαίτιση της ανισότητας που υπάρχει μέσα στα κράτη μέλη»

-για την απονομής της «13ης σύνταξης» το 2017: «θα φροντίσουμε να υπάρξει και φέτος μέρισμα στους πιο αδύναμους. Όταν έρθει η ώρα θα το ανακοινώσουμε». Σημείωσε ακόμη ότι «η πορεία των δημοσιονομικών το 2017 είναι θετική. Έχουμε 3 δις πλεόνασμα το πρώτο επτάμηνο έναντι στόχου 2 δις, άρα έχουμε 1 δις πάνω από το στόχο. Τα έσοδα πάνε καλά, άλλες κατηγορίες πάνε πολύ καλά, άλλες όχι τόσο».

-για τον ΕΝΦΙΑ: «Έγινε εσωτερική ανακατανομή του ΕΝΦΙΑ. Το 45% είχε μικρή ή μεγαλύτερη ελάφρυνση, το 30% δεν είχε αλλαγή και περίπου το 25% είχε επιβάρυνση» (…) «Το που θα κατανείμουμε τον δημοσιονομικό χώρο από το 2019 και μετά θέλει κουβέντα και δεν το έχουμε καταλήξει ακόμη. Κριτήριό μας θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη γιατί υπάρχουν άλλοι φόροι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος για την μικρή ιδιοκτησία, αλλά σε ότι αφορά την μεγάλη ιδιοκτησία δεν είναι» (…) «Θα υπάρξει Πλαίσιο σύγκλισης εμπορικών και αντικειμενικών αξιών και αυτό θα γίνει στην τρίτη αξιολόγηση».

Κεντροαριστερά με την Αριστερά ή τη Δεξιά;

-για την κεντροαριστερά: «Σχεδιάζουμε το πολιτικό σύστημα σε μία λογική δημιουργίας συγκλίσεων και συναινέσεων και γι’ αυτό ψηφίσαμε την απλή αναλογική. Πρέπει όμως να δούμε και το πολιτικό σκηνικό που έχουμε μπροστά μας. Πριν τα μνημόνια είχαμε την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά που εναλλάσσονταν στην εξουσία. Σήμερα έχουμε δύο άλλους πόλους, την δεξιά των νεοφιλελεύθερων και λαϊκιστών και την αριστερά. Το ποιος θα είναι ο ρόλος της κεντροαριστεράς σε αυτό το σκηνικό είναι πολύ μεγάλη συζήτηση, θα είναι θετικό να συνειδητοποιήσουν τη νέα πραγματικότητα και να συζητήσουν για του όρους της σύγκλισης την επόμενη ημέρα πο δεν μπορεί να είναι είτε με τη δεξιά είτε με την αριστερά. Αλλιώς δεν μπορεί να έχει στρατηγική. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Κάνει απολογισμό εκεί όπου συνεργάσθηκε με τη δεξιά και δεν είναι θετικός ο απολογισμός. Η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε αναστοχασμό. Στην Ευρώπη γίνεται αυτή η συζήτηση στην Ελλάδα θα γίνει; Αν δεν γίνει σε επίπεδο ηγεσίας θα γίνει σε κοινωνικό επίπεδο».

-για τους υποψηφίους στην κεντροαριστερά: «Δεν έχω προτίμηση» (…) «Αυτό που με προβληματίζει κάπως είναι ότι σε αυτή τη χώρα τόσοι πολλοί θέλουν να γίνουν αρχηγοί ενός κόμματος που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τον ιδεολογικό του προσανατολισμό. Τα πρόσωπα τα τιμώ όλα»

-για το άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου: «μάλλον κάτι σημαντικό θα έγραψα και ενόχλησε. Στο άρθρο ανέφερα ότι οι διαφορές μας είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Αυτό που ενόχλησε ήταν η αναφορά μου στον συστημικό φόβο από το ΠΑΣΟΚ της πρώτης περιόδου. Ο Παπανδρέου το είχε ονομάσει κατεστημένο της Δεξιάς. Είναι ο συστημικός φόβος απέναντι σε κάτι νέο όπως τώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ή απέναντι σε διαρκή λαϊκά προτάγματα (…) Αν έχω μία φιλοδοξία δεν είναι αντιγράψω κανένα, αλλά να είμαι επικεφαλής μίας κυβέρνησης, μίας κυβέρνησης που λειτουργεί συλλογικά, να βγάλω την χώρα σε ένα χρόνο από την κρίση που άλλοι την έβαλαν και να βάλουμε τις βάσεις για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο

Έκλεισαν την Αγροτική μόλις έκανε αγωγή για τα χρέη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

-για χρέη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: «Είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο για το οποίο οι ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σιωπούν. Αποκαλύφθηκε ότι λίγες μέρες πριν την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να εκποιηθεί η Αγροτική στην Πειραιώς είχε γίνει αγωγή από την Αγροτική στα κόμματα για τις οφειλές τους. Το σκάνδαλο είναι ότι τα δάνεια αυτά πέρασαν στο υγιές σκέλος και με τροπολογία της τελευταίας στιγμής δόθηκε η δυνατότητα του ανεκχώρητου και του ακατάσχετου στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για να πάρουν χρήματα και να κάνουν εκλογές» (…) «Θα μας απαντήσουν ποτέ αν θα τα πληρώσουν ποτέ; Θα πουν ποτέ που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα; Είναι 200 εκατ. ευρώ. Τόσο ακριβές προεκλογικές εκστρατείες έκαναν; Ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιος μας έβαλε στην κρίση και τώρα μας κουνάει το δάκτυλο».

Η ΝΔ κάνει αντιπολίτευση σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει!

-για την αντιπολίτευση που ασκεί η ΝΔ: «Νομίζω ότι στη ΝΔ πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της για την αντιπολίτευση που κάνει. Τα επιχειρήματα της ΝΔ αλληλοσυγκρούονται μεταξύ τους» (…) «Το 2015 είχα υπερασπιστεί μία πολιτική ενάντια στην λιτότητα την οποία υπερασπίζομαι και σήμερα. Ανεξαρτήτως της γνώμης που έχει ο καθένας υπάρχει κανείς που μπορεί να πει ότι το πρώτο εξάμηνο δεν δώσαμε με πάθος την μάχη για να σπάσει το καθεστώς της λιτότητας; Δεν διστάσαμε να φτάσουμε σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Θα μας κατηγορείτε ότι οδηγήσαμε τη χώρα στα άκρα για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας ή ότι δεχθήκαμε αμάσητα τα μνημόνια; Για ένα από τα δύο θα μας κατηγορήσετε» (…) «Η ΝΔ κάνει αντιπολίτευση σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει, στον αντιευρωπαϊκό ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο κάνει και ένα κομμάτι της ηγεσίας της κεντροαριστεράς»

-για τον Π. Καμμένο: «Είναι άστοχο να λέμε τον Π. Καμμένο ακροδεξιό. Ήταν στέλεχος της ΝΔ. δεν ήταν στέλεχος του ΛΑΟΣ ούτε οπαδός της χούντας ούτε κυκλοφορούσε με τσεκούρια» (…) «Δεν δημιουργεί προβλήματα και έχουμε εξαιρετική συνεργασία. Η συνεργασία μέχρι σήμερα είναι εξαιρετική κυρίως διότι είναι έντιμη και ειλικρινής. Και αυτό και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και της πατριωτικής Δεξιάς το έχει εκτιμήσει»

Ο Μακρόν και η Κίνα που «έχει στρατηγική»

-για την επίσκεψη Μακρόν: «Βασικό σημείο σύγκλισής μας είναι η ανάγκη εκδημοκρατισμού της Ευρώπης, να λαμβάνονται οι αποφάσεις σε όργανα αιρετά που θα κρίνονται από τους λαούς. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να συμπέσουν και άνθρωποι που έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για θέματα όπως η αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας. Σε αυτό το σημείο συμπίπτουμε με τον πρόεδρο Μακρόν. Αν καταφέρουμε να οικοδομήσουμε σε αυτό το σημείο τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης μόνο όφελος θα είχαμε και για την Ελλάδα, η οποία υπέστη την τιμωρητική διάθεση των Ευρωπαίων. Το πρόβλημα είναι ότι οι κανόνες δεν τηρούνται για όλους».

-για την Κίνα και τις ευρωπαϊκές επενδύσεις: «Στην συνάντηση με τους Γάλλους επιχειρηματίες ο πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκε στο ότι δημιουργήθηκε ένα επενδυτικό κενό που καλύφθηκε από την φύση. Του είπα ότι όπως στη φύση έτσι και στην οικονομία τα κενά καλύπτονται. Τι έπρεπε να κάνουμε; Να περιμένουμε πότε η Ευρώπη θα αποφασίσει να μην αφήνει χώρο σε τρίτους για επενδύσεις; Εμείς μόνο να κερδίσουμε έχουμε όταν η Ελλάδα γίνεται μήλο της έριδος για επενδύσεις» (…) «Η Κίνα είναι ίσως μία από τις λίγες υπερδυνάμεις που έχει σχέδιο και στρατηγική κα ξέρει τι θέλει. Επενδύσεις 1 τρις σε όλο τον κόσμο. Και η Ελλάδα είναι σε περίοπτη θέση λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Από το λιμάνι του Πειραιά που θα γίνει το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο θα χάσουμε; Δεν θα χάσουμε».

Το νέο σύστημα με «light Πανελλαδικές»

-για τις Πανελλαδικές: «Το Λύκειο έχει απαξιωθεί. Είναι βάσανο περισσότερο και αγγαρεία. Αλλάζουμε τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια προσπαθώντας να δώσουμε αξία και περιεχόμενο στη μαθησιακή διαδικασία, μέσα απί τη μείωση των μαθημάτων στα οποία ο μαθητής στη Β και Γ Λυκείου θα κρίνεται. Σήμερα έχει στη Γ Λυκείου 15 μαθήματα και εξετάζεται στα 4 από αυτά. Δηλαδή στα 4 μπορεί και κάτι να παρακολουθεί και στα υπόλοιπα 11 πηγαίνει για παρουσία. Κάνουμε τα 15 μαθήματα, ουσιαστικά 4 .Όλοι οι μαθητές αυτή τη στιγμή και όλοι οι γονείς γνωρίζουν τη θέση της κυβέρνησης. Το Λύκειο τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια τα δικά μου (είχαμε τότε τις δέσμες, τα 4 μαθήματα) είχε γίνει πάρεργο των φροντιστηρίων. Αφήναμε όλες τις απουσίες στο τέλος της χρονιάς ώστε μετά το Πάσχα δεν πατάγαμε. Το νέο σύστημα, που ενδεχομένως ακούγεται περίπλοκο, είναι πληρέστερο και καλύτερο για τον ίδιο το μαθητή και για τις οικογένειες. Η αντίληψη μας είναι η ενίσχυση του Λυκείου, αλλά ταυτόχρονα πιστεύω ότι κάνουμε μεγάλη τομή στην ίδια τη συναισθηματική εξέλιξη και πίεση που δέχονται οι μαθητές σε αυτή την κρίσιμη ηλικία όπου βάζουμε παιδιά 17 ετών να κριθούν από μία μόνο εξέταση, σε ένα δεκαήμερο. H κρίση σε πανελλαδικό επίπεδο θα γίνεται σε 3 από τα 4 μαθήματα. Θα δίνεται μία ευκαιρία μπόνους στο μαθητή, γιατί θα υπάρχει η διαδικασία του Γενάρη και θα κρατάνε το βαθμό τους, μόνο εάν έχουν γράψει καλά . Οι μαθητές που πάνε σήμερα Α Λυκείου θα έχουν το νέο σύστημα εξέτασης».

Λάθος η διακοπή των διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Τουρκίας

-για το ενδεχόμενο διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία: «Θα ήταν λάθος από την πλευρά της Ε.Ε. και ίσως να ήταν και δώρο στον Ερντογάν αν η Ευρώπη αποφάσιζε τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παρότι ο ίδιος ίσως να το επιθυμούσε με αυτά που κάνει το τελευταίο διάστημα. Είναι τακτικό και στρατηγικό λάθος. Η Ευρώπη θα πρέπει να καλεί την Τουρκία να προσαρμοστεί».

Με το νόμο Παππά θα γίνει ο διαγωνισμός για τα κανάλια

-για τα media: «Ο νόμος Παππά ισχύει, το ΕΣΡ συγκροτήθηκε και αποφάσισε να κάνει διαγωνισμό σε πείσμα κάποιων. Ο διαγωνισμός θα γίνει, τα κανάλια θα πάρουν νόμιμη άδεια και οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν. Στόχος μας είναι η δημιουργία σταθερού πλαισίου στο χώρο. Μπορεί να κάναμε λάθη, αλλά κρινόμαστε από τις προθέσεις μας και το αποτέλεσμα».

-για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα: «Ο ρόλος μου είναι να συνεργάζομαι με την Τράπεζα της Ελλάδος και της Τράπεζας της Ελλάδος να συνεργάζεται και να υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική στον χρηματοπιστωτικό τομέα» (…) «Είναι αυτονόητο ότι θα ταυτίζεται η ΤτΕ με την πολιτική και τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης. Και όταν δεν το κάνει μάλλον τότε δεν έχουμε το αυτονόητο».

-για την υπόθεση Γεωργίου: «Η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση; Ή θα δεχόμαστε την απόφαση της Δικαιοσύνης ή θα έχουμε αλά καρτ αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης. Το αντίθετο ζητούν οι εταίροι από γτις ελληνικές κυβερνήσεις: να μην παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη» (…) «Η Ελλάδα αποδέχεται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και με αυτά προχωρά στην ανάκαμψη της οικονομίας»

-για τις γερμανικές οφειλές: «Η ορθή διαδικασία είναι το ζήτημα της διεκδίκησης να τίθεται από τη Βουλή. Η θέση της κυβέρνησης είναι διατυπωμένη, δεν έχει αλλάξει και έχει διατυπωθεί και στο υψηλότερο επίπεδο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» (…) «Δεν νομίζω ότι θα ευνοούσε το αίτημά μας η ταύτιση της χώρας μας με τους τακτικισμούς της πολωνικής κυβέρνησης. Δεν κρίνω την κυβέρνηση, αλλά δεν είναι ταυτισμένη με τα ιδρυτικές αξίες της Ε.Ε. όπως την αξία της αλληλεγγύης».

-για τον ΟΑΣΘ: «Ο ΟΑΣΘ είναι πληγή για την Θεσσαλονίκη και είναι ένα παράδειγμα ότι δεν πρέπει σώνει και καλά να θεωρούμε πως οτιδήποτε ιδιωτικό λειτουργεί τέλεια και οτιδήποτε δημόσιο δεν λειτουργεί. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ ήταν το μοντέλο του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, των κολλητών, των φίλων, των ημέτερων που έδωσαν το δικαίωμα των πολιτών στη συγκοινωνία σε μία ομάδα χωρίς διαφάνεια και αξιοκρατία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα δημόσιο οργανισμό με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη» (…) «Δεν πρέπει να ανησυχείτε με το υπερταμείο, διότι η λογική του δεν είναι λογική εκποίησης. Όσες επιχειρήσεις μπουν υπό την σκέπη του δεν θα δεχθούν πιέσεις ιδιωτικοποίησης αλλά εξορθολογισμού της λειτουργίας τους».

Δημοφιλή