Σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής η Φλόριντα απ'τον τυφώνα Ίρμα. Υποβαθμίσθηκε στην κατηγορία 1

Σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής η Φλόριντα απ'τον τυφώνα Ίρμα. Υποβαθμίσθηκε στην κατηγορία 1
MIAMI, FL - SEPTEMBER 10: Two men walk through a downed tree as Hurricane Irma's full force strikes in Miami, Fla., on Sept. 10, 2017. (Photo by Marcus Yam/Los Angeles Times via Getty Images)
MIAMI, FL - SEPTEMBER 10: Two men walk through a downed tree as Hurricane Irma's full force strikes in Miami, Fla., on Sept. 10, 2017. (Photo by Marcus Yam/Los Angeles Times via Getty Images)
Marcus Yam via Getty Images

Ο κυκλώνας Ίρμα που συνεχίζει την πορεία του κατά μήκος της δυτικής ακτής της Φλόριντα υποβαθμίσθηκε σήμερα Δευτέρα στην κατηγορία 1, αλλά συνεχίζει να αποτελεί σημαντική απειλή, ανακοίνωσε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία.

Το μάτι του κυκλώνα εντοπίσθηκε σε απόσταση 40 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά της Τάμπα, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν είχαν ταχύτητα 140χλμ/ώρα.

Διαβάστε επίσης:

Στο μεταξύ, ο τυφώνας Χοσέ εξασθενεί πάνω από τον Δυτικό Ατλαντικό ωκεανό, ενώ η σφοδρότητά του, αναμένεται να εξασθενήσει περαιτέρω μέσα στις δύο επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το NHC. Οι άνεμοι που συνοδεύουν τον τυφώνα κινούνται με ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ βρίσκεται 395 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της νήσου Γκραντ Τερκ.

H Φλόριντα σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής

Νωρίτερα μέσα στη μέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που μόλις επέστρεψε στον Λευκό Οίκο έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ, κήρυξε τη Φλόριντα σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής και ανακοίνωσε την προσεχή επίσκεψή του στην Πολιτεία.

Με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα ο κυκλώνας Ίρμα έφθασε στο έδαφος στο Μάρκο Άιλαντ, στη δυτική Φλόριντα, στις 22:35. Κατατασσόταν ακόμη στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον αλλά εξασθένησε κατόπιν στην κατηγορία 2, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) στις 00:00 (ώρα Ελλάδας).

Το NHC προειδοποίησε ότι θα υπάρξει πλημμυρίδα μετά το πέρασμα του κυκλώνα καθώς και για τον κίνδυνο εκτεταμένων πλημμυρών σε περιοχές κοντά στις ακτές.

Η Φλόριντα ήδη μετράει τρεις νεκρούς από τον κυκλώνα: έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία το Σαββατοκύριακο. Ο απολογισμός αυτός προστίθεται στους 27 νεκρούς που άφησε πίσω του ο κυκλώνας σε πολλά νησιά της Καραϊβικής. Το φαινόμενο έχει εξάλλου προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και πλέον 3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Φλόριντα δεν έχουν ρεύμα, σύμφωνα με τις εταιρείες που ηλεκτροδοτούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Η απόφασή του προέδρου επιτρέπει την κινητοποίηση επιπρόσθετων πόρων για την αρωγή και την ανακούφιση των πληγέντων στην Πολιτεία. Εξάλλου ο Τραμπ, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης, υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί «πολύ σύντομα» τη Φλόριντα.

Στο Μαϊάμι πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ σε όλη την πολιτεία ο τυφώνας βύθισε στο σκοτάδι περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ώρα που εκατομμύρια άλλα κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα σαρώνουν τις δυτικές ακτές της πολιτείας, επισήμαναν σήμερα οι εταιρείες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, τονίζοντας ότι η αποκατάσταση της λειτουργίας του δικτύου θα χρειαστεί εβδομάδες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή