Τα τρία «διαβατήρια» του Αλέξη Τσίπρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Τα τρία «διαβατήρια» του Αλέξη Τσίπρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Eurokinissi

Η καθολική πρόσβαση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών στην υγεία η δημιουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα φαίνεται ότι αποτέλεσαν τα «διαβατήρια» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκληση του στην Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο πρωθυπουργός προσκλήθηκε προσωπικά από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ στη Βουδαπέστη η οποία φιλοξενεί την Γενική Συνέλευση. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιλογή να κληθεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδος οφείλεται στις πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση στην υγεία και συγκεκριμένα στο ότι ηγείται μιας προσπάθειας μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα που αφορούν:

-την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού στην Υγεία

-την συγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

-την αναβάθμιση των δομών Δημοσίας Υγείας.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση υλοποιεί τους άξονες που περιγράφονται τόσο στο «σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης 2030» του ΟΗΕ όσο και στο σχέδιο του ΠΟΥ Ευρώπης για την Υγεία με ορίζοντα το 2020.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τον ΠΟΥ, ο οποίος είναι ο τεχνικός σύμβουλος στη δημιουργία των δομών Πρωτοβάθμιας.

Φροντίδας Υγείας καθώς και στην αναβάθμιση των πολιτικών για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί η συμφωνία για ίδρυση γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα.

Στη Βουδαπέστη ο Αλ. Τσίπρας θα μιλήσει ως επίσημος προσκεκλημένος του ΠΟΥ και θα συναντηθεί επίσης με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, τον δόκτορα Τέντρος.

Μαζί με τον πρωθυπουργό θα είναι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ο οποίος θα μιλήσει για την ψυχική υγεία και το φάρμακο σε γεύμα εργασίας σε επίπεδο υπουργών.

Επίσης ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος θα εκπροσωπήσει το υπουργείο Υγείας σε συζητήσεις roundtable σχετικά με την ανοσοποίηση πληθυσμών και κυρίως όσων αφορά την προστασία των προσφύγων και μεταναστών, τη μικροβιακή αντοχή και τα υποδείγματα συνεργασίας εθνικών κρατών με τον ΠΟΥ.

Δημοφιλή