Γκάμπριελ: «Παγώνουμε» τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. «Θα εξετάζονται κατά περίπτωση τα αιτήματα», λέει η Μέρκελ

Γκάμπριελ: «Παγώνουμε» τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. «Θα εξετάζονται κατά περίπτωση τα αιτήματα», λέει η Μέρκελ
ANKARA, TURKEY - AUGUST 30 : Turkish soldiers hold a Turkish flag as they parade from the Grand National Assembly of Turkey (TBMM) to the first Turkish Grand National Assembly building in the Ulus district during the celebrations to mark 95th Anniversary of Turkeys Victory Day which commemorates decisive battle in country's 1919-1922 Independence War in Ankara, Turkey on August 30, 2017. (Photo by Murat Kaynak/Anadolu Agency/Getty Images)
ANKARA, TURKEY - AUGUST 30 : Turkish soldiers hold a Turkish flag as they parade from the Grand National Assembly of Turkey (TBMM) to the first Turkish Grand National Assembly building in the Ulus district during the celebrations to mark 95th Anniversary of Turkeys Victory Day which commemorates decisive battle in country's 1919-1922 Independence War in Ankara, Turkey on August 30, 2017. (Photo by Murat Kaynak/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Η Γερμανία έχει αναστείλει όλες τις σημαντικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς οι σχέσεις με το κράτος αυτό, σύμμαχό της στο NATO, παραμένουν τεταμένες, αποκάλυψε τη Δευτέρα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Νωρίτερα σήμερα και μόλις μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε την αναστολή όλων των μειζόνων εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία.

Η δήλωσή του καταγράφηκε λίγες ώρες αφότου ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο γνωστοποίησε πως άλλο ένα ζευγάρι γερμανών πολιτών πιστεύεται ότι έχει τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία και αντιμετωπίζει κατηγορίες πολιτικής φύσης.

«Έχουμε βάλει στην αναμονή όλες τις αιτήσεις» για μεγάλες εξαγωγές όπλων «που μας έχει υποβάλει η Τουρκία, και δεν είναι λίγες», είπε ο Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που οργάνωσε η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Γκάμπριελ, κορυφαίο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τη συντηρητική καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι το Βερολίνο είναι υποχρεωμένο να εξάγει όπλα σε κράτη που είναι σύμμαχοί του στο NATO, εάν του ζητείται.

Όμως επέμεινε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν στην τρέχουσα συγκυρία και πρόσθεσε ότι σχεδόν όλες οι εξαγωγές όπλων έχουν μπει στον πάγο.

Ο Γκάμπριελ διευκρίνισε ότι γίνονται ελάχιστες εξαιρέσεις σε αυτό, όπως σε περιπτώσεις που οι αποφάσεις της κυβέρνησης συνδέονται με διεθνείς συμφωνίες ή σε περιπτώσεις που πρόκειται για οχήματα, όχι όπλα.

Μικρή διαφοροποίηση από την Μέρκελ

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε σήμερα την αναστολή όλων των μειζόνων εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία, τονίζοντας ότι τέτοιες πωλήσεις τελούν ήδη υπό κάποιον περιορισμό και σημειώνοντας ότι η Τουρκία παραμένει ένας βασικός σύμμαχος στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Τα σχόλια της Μέρκελ έγιναν μια μέρα μετά τις δηλώσεις Γκάμπριελ.

Η καγκελάριος τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο NDR ότι η Γερμανία θα εξετάσει κατά περίπτωση τα αιτήματα της Τουρκίας για πωλήσεις όπλων.

Επίσης πρόσθεσε πως δεν βλέπει κανένα λόγο για την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας προς τους Γερμανούς που ταξιδεύουν στην Τουρκία, σημειώνοντας εντούτοις ότι το Βερολίνο κρατά ανοιχτές τις επιλογές του.

Τι λέει η Τουρκία

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για αναστολή των μεγάλων εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία δεν αρμόζουν σε έναν υπουργό Εξωτερικών, τόνισε σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Άγκυρα κρίνει τη στάση της Μέρκελ πιο ενδεδειγμένη, προσθέτοντας ότι προσπάθειες για συγκέντρωση υποστήριξης με επιθέσεις ενάντια στην Τουρκία ενόψει των γερμανικών εκλογών δεν θα αποδώσουν κανένα αποτέλεσμα.

Η απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει όλες τις μείζονες εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία εξασθενεί τη μάχη της Άγκυρας εναντίον της τρομοκρατίας και καθιστά ευάλωτη την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ.

Ο Τσελίκ έκανε τη δήλωση αυτή στο Λονδίνο αφού ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε χθες ότι το Βερολίνο ανέστειλε τις μεγάλες εξαγωγές όπλων εξαιτίας της επιδείνωσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία και την αύξηση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες συμμάχους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών πρέπει να διατυπώνει τα σχόλιά του με σοβαρότητα. Αυτά τα όπλα χρησιμοποιούναι στον αγώνα εναντίον του PKK και του ISIS», δήλωσε ο Τσελίκ.

«Η απόφαση αυτή θα εξασθενήσει τη μάχη της Τουρκίας εναντίον της τρομοκρατίας και, αν εξασθενήσει η τουρκική μάχη, αυτό σημαίνει πως το μέλλον της Ευρώπης καθίσταται πιο ευάλωτο», υποστήριξε. «Η Γερμανία πρέπει να αφήσει τα ζητήματα ασφαλείας εκτός των πολιτικών συζητήσεων».

Πώς χάλασαν οι σχέσεις

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και το Βερολίνο πήραν τροπή προς το χειρότερο αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ένα κύμα καταστολής εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Η Τουρκία και η Γερμανία βρίσκονται παράλληλα σε διένεξη εξαιτίας της άρνησης του Βερολίνου να προχωρήσει στην έκδοση αιτούντων άσυλο που η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενέχονταν στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, ενώ το Βερολίνο απαιτεί να αποφυλακιστούν πάνω από δέκα γερμανοί πολίτες, κυρίως γερμανοί πολίτες τουρκικής καταγωγής, που έχουν συλληφθεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες πολιτικής φύσης από τις τουρκικές αρχές τους τελευταίους μήνες.

Η επιδείνωση των σχέσεων οδήγησε τη Μέρκελ να δηλώσει κατά τη διάρκεια της μοναδικής τηλεμαχίας της με τον Μάρτιν Σουλτς ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου ότι θα επιδιώξει τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χθες βράδυ η καγκελάριος Μέρκελ επανέλαβε κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής ότι «έχουμε αλλάξει πολιτική» έναντι της Άγκυρας.

Δημοφιλή