Δημοσιονομικό κενό και τράπεζες τα «αγκάθια» για την τρίτη αξιολόγηση

Δημοσιονομικό κενό και τράπεζες τα «αγκάθια» για την τρίτη αξιολόγηση
SOOC

Αισιοδοξία αλλά όχι εφησυχασμό εκπέμπουν αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εν όψει της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης από τους θεσμούς. Πλέον θεωρείται βέβαιο ότι οι τέσσερις επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, θα έρθουν στην Αθήνα μετά τις 15 Οκτωβρίου, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του ΔΝΤ και της παγκόσμιας τράπεζας στην Ουάσιγκτον από τις 13 έως και τις 15 Οκτωβρίου.

Τόσο κυβερνητικοί παράγοντες όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η αξιολόγηση μπορεί να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου. Ο στόχος θεωρείται εφικτός αλλά και κρίσιμος, καθώς όπως είπε κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα θέλει να μπει στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις την νέα χρονιά για το ρόλο του ΔΝΤ, τη ρύθμιση του χρέους και την επόμενη ημέρα του Μνημονίου, χωρίς να έχει εκκρεμότητες με την αξιολόγηση.

«Δεν θέλουμε να είμαστε μέρος του προβλήματος» είπε χαρακτηριστικά ο κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, οριοθετώντας ότι το Νοέμβριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 80% των υπόλοιπων προαπαιτούμενων, ώστε το αργότερο το Ιανουαρίου το Eurogroup να επικυρώσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Όλα τα παραπάνω βέβαια θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ. Τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το Ταμείο θα κλιμακώσει τις πιέσεις του, με αφορμή το δημοσιονομικό κενό του 2018, αλλά και την κεφαλαιακή επάρκεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι για το θέμα του δημοσιονομικού κενού θα κάνει ότι χρειάζεται ώστε να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για τη λήψη νέων μέτρων το 2018 εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Η λύση προκειμένου να μην υπάρξουν αστοχίες έχει ήδη περιγραφεί από στελέχη του ΔΝΤ. Η επίσπευση της επιβολής των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί ότι θα εφαρμοστούν το 2019 σύμφωνα με το ΔΝΤ αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα της απόκλισης από τους στόχους, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα και η μείωση του αφορολόγητου η οποία έχει προγραμματιστεί για το 2020.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι τουλάχιστον για το 2019 ακυρώνονται τα αντίμετρα που κατάφεραν να συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, καθώς προϋπόθεση για την εφαρμογή τους είναι να πιαστούν οι στόχοι του προγράμματος και κυρίως το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να εξεταστεί στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στο Ταλίν της Εσθονίας, με Ευρωπαίο αξιωματούχο με πλήρη γνώση των διεργασιών στο προσκήνιο να προϊδεάζει για μια σύντομη συνεδρίαση. Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η τρίτη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2017.

Δημοφιλή