Τρομοκρατικό χτύπημα η έκρηξη σε σταθμό του μετρό στο Λονδίνο

Τρομοκρατικό χτύπημα η έκρηξη σε σταθμό του μετρό στο Λονδίνο
A woman reacts outside Parsons Green tube station in London, Britain September 15, 2017. REUTERS/Kevin Coombs
A woman reacts outside Parsons Green tube station in London, Britain September 15, 2017. REUTERS/Kevin Coombs
Kevin Coombs / Reuters

Ως τρομοκρατικό χτύπημα χαρακτηρίζεται η μικρής κλίμακας έκρηξη που σημειώθηκε λίγο πριν τις 10:20 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Παρασκευής, όταν ένα πλαστικό δοχείο εξερράγη μέσα σε βαγόνι του μετρό, στον σταθμό Parsons Green στο δυτικό Λονδίνο. Ο συγκεκριμένος σταθμός του μετρό ανήκει στην γραμμή District Line του υπόγειου σιδηροδρόμου. Από την έκρηξη αρκετοί άνθρωποι υπέστησαν εγκαύματα στο πρόσωπο, ενώ άλλοι τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια του πανικού που επικράτησε και στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από το σημείο.

Ειδικότερα η υπηρεσία ασθενοφόρων του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι 18 άνθρωποι διακομίστηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο, αλλά τα τραύματά τους δεν είναι απειλητικά για τη ζωή τους ούτε πολύ σοβαρά. Λίγο αργότερα άλλοι τέσσερις άνθρωποι πήγαν μόνοι τους στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα ο αριθμός των τραυματιών να ανέλθει σε 22.

Σημειώνεται ότι η σημερινή επίθεση είναι η πέμπτη που σημειώνεται στη Βρετανία μέσα στο 2017 και η μοναδική που δεν είχε νεκρούς. Συνολικά 36 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις προηγούμενες τέσσερις επιθέσεις.

Δείτε εδώ το χρονολόγιο με τις επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στη Βρετανία, όπως το παραθέτει το BBC

Όσον αφορά στον μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση, αυτός δεν εξερράγη κανονικά, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ενώ ο Mark Rowley, υψηλόβαθμο στέλεχος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας διευκρίνισε ότι η έκρηξη προήλθε από έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Ο ίδιος είπε πως οι περισσότεροι από τους τραυματίες φέρουν εγκαύματα.

Την ανακοίνωση ότι πρόκειται περί τρομοκρατικής ενέργειας την έκανε η Μητροπολιτική Αστυνομία δύο περίπου ώρες έπειτα από το συμβάν.

Εν τω μεταξύ οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών. Εκτιμάται πως αυτός που μετέφερε τη βόμβα σκόπευε να μείνει μέσα στο τρένο μέχρι τέλους, όμως φαίνεται πώς κάτι στη συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού δεν λειτούργησε σωστά και αποφεύχθηκε το χειρότερο. Έτσι εκτιμάται πως ο δράστης κατάφερε να διαφύγει εκμεταλλευόμενος τις σκηνές πανικού που ακολούθησαν. Όμως η αστυνομία εκτιμά πως θα τον εντοπίσει από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που είναι τοποθετημένο σε όλους τους σταθμούς. Αυτό που θα ψάχνει στα βίντεο η αστυνομία είναι έναν άντρα που μεταφέρει ένα παραγεμισμένο εκδρομικό ψυγείο από τα Lidl. Εάν τον εντοπίσουν είναι πολύ πιθανό να δουν μαζί του και πιθανούς συνεργούς που να τον συνέδραμαν σε έναν από τους σταθμούς.

Στον τόπο της έκρηξης έσπευσαν από την πρώτη στιγμή αξιωματικοί της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Από την πλευρά της η Scotland Yard, στο πλαίσιο της φημολογίας που άρχισε να διαδίδεται, ενημέρωσε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό, ούτε και πληροφορίες για οπλισμένο άνδρα με μαχαίρι.

«Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις» ανέφερε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Λίγο αργότερα η πρωθυπουργός ανάρτησε στο Twitter μήνυμα στο οποίο εκφράζει τη συμπαράστασή της στους τραυματίες και στα σωστικά συνεργεία που «ανταποκρίθηκαν με γενναιότητα στο τρομοκρατικό περιστατικό». Επίσης όπως έγινε γνωστό η κ. Μέι θα προεδρεύσει στη σύσκεψη της Cobra, της επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, προκειμένου να συζητηθεί η σημερινή τρομοκρατική επίθεση.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο Sadig Khan, με δήλωσή του έκανε αναφορά στην ανακοίνωση της αστυνομίας, ότι δηλαδή το σημερινό περιστατικό ήταν τρομοκρατικό χτύπημα και καταδίκασε αυτά «τα απεχθή άτομα που επιχειρούν να μας τρομοκρατήσουν και να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής μας. Το Λονδίνο έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι ποτέ δεν θα μας πτοήσουν και δεν θα ηττηθούμε από την τρομοκρατία». Επίσης ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στη συνάντηση της Cobra μαζί με την Τερέζα Μέι και συνεχάρη όλους όσους ανταποκρίθηκαν στην αντιμετώπιση του περιστατικού. Τέλος κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και σε εγρήγορση.

Στο σημείο άμεσα έσπευσαν ασθενοφόρα και αστυνομικές δυνάμεις, ενώ μέρος των δρομολογίων διεκόπη.

«Προτεραιότητά μας είναι να αξιολογήσουμε το επίπεδο και την φύση των τραυματιών», ανέφερε νωρίτερα στο Twitter η υπηρεσία ασθενοφόρων του Λονδίνου.

Δημοσιογράφος του BBC, η Riz Lateef, που βρισκόταν στο σταθμό, περιέγραψε σκηνές πανικού.

«Επικράτησε πανικός μεταξύ των επιβατών καθώς όταν άκουσαν πως σημειώθηκε έκρηξη προσπάθησαν να εγκαταλείψουν το τρένο. Αρκετοί από αυτούς κατάφεραν να βγουν αλλά όχι χωρίς μικροτραυματισμούς.

Άλλος ένας αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο BBC, ο 24χρονος Alex Littlefield, περιέγραψε και αυτός σκηνές πανικού και μάλιστα ανάρτησε και φωτογραφίες στο Twitter από το σημείο του συμβάντος.

«Τη στιγμή που έφτανα στο σταθμό είδα κόσμο να τρέχει πανικόβλητος. Είδα αστυνομικούς, άνδρες του πυροσβεστικού σώματος να λένε στους πολίτες να επιστρέψουν πίσω. Είδα ένοπλους αστυνομικούς και πλήθος κόσμου, όλοι τους με εμφανή τον τρόμο στα πρόσωπά τους...» δήλωσε ο ίδιος.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι βρισκόταν μέσα σε ένα βαγόνι του συρμού, στον σταθμό Parsons Green, όταν άκουσε έναν ήχο που παρέπεμπε σε ανάφλεξη και είδε το διπλανό βαγόνι να τυλίγεται στις φλόγες. Είδε επιβάτες να τρέχουν προς την ίδια πόρτα εξόδου του συρμού και να ποδοπατούνται μετά το συμβάν. Η φωτιά εξαπλωνόταν και στα υπόλοιπα βαγόνια του συρμού, όπως εξηγεί ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας που προσθέτει ότι δεν άκουσε κάποιον δυνατό κρότο και ότι την στιγμή της έκρηξης το τρένο ήταν κατάμεστο.

ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Δημοφιλή