Έρχεται άσκηση «Τυφώνας» για χτύπημα από «μοναχικούς λύκους» στην Αθήνα

Έρχεται άσκηση «Τυφώνας» για χτύπημα από «μοναχικούς λύκους» στην Αθήνα
Eurokinissi

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία της ΕΛ.ΑΣ. για το δεύτερο μέρος της άσκησης «Τυφώνας», που αποτελεί μία προσομοίωση τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα από «μοναχικό λύκο» του Ισλαμικού Κράτους.

Το σενάριο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η άσκηση αφορά σε μεμονωμένη επίθεση τζιχαντιστή σε κάποιο κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας (Ερμού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Πλάκα και Ακρόπολη).

Η άσκηση επισπεύδεται εξαιτίας της αύξησης των επιστροφών ύποπτων ατόμων από Συρία και Ιράκ τους καλοκαιρινούς μήνες και αναθεωρείται σύμφωνα τον χειρισμό των ισπανικών Αρχών στα αιματηρά γεγονότα της Βαρκελώνης.

Τον ερχόμενο Οκτώβριο εκατοντάδες στελέχη διαφόρων αστυνομικών υπηρεσιών θα συμμετάσχουν στην άσκηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση επιθέσεων μελών του Ισλαμικού Κράτους στο κέντρο της Αθήνας, σε εμπορικούς δρόμους και αρχαιολογικούς χώρους. Στελέχη των διωκτικών αρχών, πάνοπλοι αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης, όπου θα εξελιχθούν σενάρια πρόληψης επίθεσης τζιχαντιστών και αντίδρασης σε περίπτωση εκδήλωσης χτυπήματος. Μία παρόμοια άσκηση, όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα, θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στην Πάτρα και κυρίως στο λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Η άσκηση πέρα από την ανάδειξη του ποσοστού ετοιμότητας των αρμόδιων αστυνομικών και άλλων κρατικών υπηρεσιών, στοχεύει στην διαπίστωση των λαθών, ελλειμμάτων στη διαχείριση ακραίων συμβάντων και κυρίως στην ενδυνάμωση της έγκαιρης συνεργασίας πολλών κρατικών φορέων μαζί.Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο μέρος της άσκησης «Τυφώνας» είχε πραγματοποιηθεί προ λίγων μηνών σε εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια ώρα, επικεφαλής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων, σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν βυθιζόμενα κολωνάκια σε εμπορικούς πεζοδρόμους της πρωτεύουσας, προκειμένου να αποτρέπουν την είσοδο οχημάτων.

Δημοφιλή