Πέθανε ο Harry Dean Stanton, ένας αληθινός θρύλος του κινηματογράφου

Πέθανε ο Harry Dean Stanton, ένας αληθινός θρύλος του κινηματογράφου
LOS ANGELES, CA - February 23: Actor Harry Dean Stanton stands outside of his home on February 23, 2015 in Los Angeles, California. (Photo by Giles Clarke/Getty Images)
LOS ANGELES, CA - February 23: Actor Harry Dean Stanton stands outside of his home on February 23, 2015 in Los Angeles, California. (Photo by Giles Clarke/Getty Images)
Giles Clarke via Getty Images

Πέθανε χθες σε ηλικία 91 ετών ο ηθοποιός Harry Dean Stanton, που πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως το «Repo Man», «Ο μεγάλος δραπέτης», «Παρίσι, Τέξας», «Alien» καθώς στο πρόσφατο τηλεοπτικό ριμέικ «Twin Peaks».

Ο Stanton πέθανε ειρηνικά στο νοσοκομείο Cedars Sinai στο Λος Άντζελες, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ατζέντης του Τζον Κέλι.

Στην 60χρονη καριέρα του, ο Stanton συνεργάστηκε με μερικούς από τους πλέον αξιόλογους σκηνοθέτες του Hollywood, όπως τον Francis Ford Coppola, τον Sam Peckinpah, τον Martin Scorsese, τον David Lynch και τον Ridley Scott.

Ο Harry Dean Stanton γεννήθηκε στο West Irvine του Kentucky και υπηρέτησε στο αμερικανικό ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Έπειτα φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Kentucky, δημοσιογραφία και ραδιόφωνο. Κόλλησε το «μικρόβιο» της υποκριτικής όταν έπαιξε στη θεατρική παράσταση «Πυγμαλίων» του πανεπιστημίου, και αποφάσισε να μετακομίσει στην Καλιφόρνια και να σπουδάσει στο Pasadena Playhouse.

Η πρώτη του εμφάνιση ως ηθοποιός έγινε σε ένα επεισόδιο της σειράς «Inner Sanctum» του NBC το 1954. Αργότερα είχε την τύχη να συνεργαστεί με τον Alfred Hitchcock, ο οποίος τον σκηνοθέτησε στο επεισόδιο «Four O' Clock» της σειράς «Suspicion».

Το μεγάλο του κινηματογραφικό ντεμπούτο ήρθε το 1957 με το «Tomahawk Trail» και αργότερα έπαιξε στο πλευρό του Gregory Peck στο «Pork Chop Hill» το 1959.

Ο Jack Nicholson έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του Stanton και τον βοήθησε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά ονόματα του 20ου αιώνα.

Ο Stanton ήταν κουμπάρος στον γάμο του Nicholson το 1962 και το 1966 έπαιξε τον αρχηγό μιας συμμορίας στο «Ride The Whirlwind», ένα ρόλο που είχε γράψει ειδικά για εκείνον ο Nicholson.

Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε αμέσως ανάμεσα σε κοινό και κριτικούς, ενώ ο σπουδαίος Roger Ebert φέρεται να είχε πει κάποτε: «Καμία ταινία με τον Harry Dean Stanton ή τον M. Emmet Walsh σε β' όλους, δεν γίνεται να είναι κακή».

Ο Harry Dean Stanton ήταν ένας από τους μεγαλύτερους «ηθοποιούς χαρακτήρων» (character actor), παίζοντας τέτοιους ρόλους για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Το 1984, όμως, όλοι οι προβολείς στράφηκαν πάνω του όταν ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Paris, Texas» του Wim Wenders.

Ο ρόλος του στην κλασική πλέον καλτ ταινία «Repo Man» απέσπασε διθυράμβους ενώ λίγο αργότερα έπαιξε άλλον ένα ρόλο που έμελλε να τον κάνει διάσημο και στο ευρύτερο κοινό, στην ταινία «Pretty in Pink».

Μέσα στο 2017 έπαιξε στον νέο κύκλο της θρυλικής σειράς «Twin Peaks» του David Lynch. Η τελευταία ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε, το «Lucky», όπου υποδύεται έναν άθεο που συμφιλιώνεται με την ίδια του τη θνητότητα, αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 29 Σεπτεμβρίου.

Όταν δεν γύριζε ταινίες, ο Stanton έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε σε μια Tex-Mex μπάντα που έδινε συναυλίες στο Los Angeles.

Δεν παντρεύτηκε ποτέ αλλά λέγεται πως είχε ένα ή δύο παιδιά. Φίλοι και συνάδελφοί του αλλά και σύσσωμο το σινεφίλ κοινό, εκφράζουν από χτες το βράδυ τη βαθιά τους λύπη για το θάνατό του στα κοινωνικά δίκτυα.

Δημοφιλή