Η «αρρώστια» του κινήματος κατά των εμβολίων και η επανεμφάνιση της ιλαράς. Η ξεχασμένη ασθένεια μας χτυπά την πόρτα

Η «αρρώστια» του κινήματος κατά των εμβολίων και η επανεμφάνιση της ιλαράς. Η ξεχασμένη ασθένεια μας χτυπά την πόρτα
Syringe with yellow fluid on a white background
Syringe with yellow fluid on a white background
spediter via Getty Images

Η ιλαρά, μία ξεχασμένη ασθένεια μας χτυπά την πόρτα ως συνέπεια και του αντιεμβολιαστικού κινήματος το οποίο πλέον συναντάται και στην Ελλάδα. Φορείς και ιατρικοί σύλλογοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για να αποφύγουμε μια επιδημία ιλαράς και στη χώρα μας τη στιγμή που η επιδημική έξαρση της ασθένειας παρατηρείται στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», ήδη στην Ελλάδα το τελευταίο τετράμηνο έχουν δηλωθεί 150 περιστατικά ιλαράς, εκ των οποίων τα 50 φαίνεται να έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όταν τα προηγούμενα τρία έτη είχαν δηλωθεί συνολικά μόλις δύο περιστατικά στη χώρα μας.

«Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει πλέον το ζήτημα της ιλαράς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ο οποίος καλεί το ΚΕΕΛΠΝΟ «να ενημερώσει για τα μέτρα τα οποία πρόκειται να λάβει προκειμένου να ενημερωθεί ο πληθυσμός για την αξία των εμβολίων και η νόσος να σταματήσει να εξαπλώνεται».

Ειδικότερα, αναφέρει «οφείλετε να ενημερώσετε αναλυτικά για τα οφέλη και την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός σε όλους και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, καθώς και να λάβετε μέτρα αναφορικά με την δράση του αντιεμβολιαστικού κινήματος και τις αρνητικές επιπτώσεις που φέρει αυτό στα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία. Σημειώνει δε, πως ο ΙΣΑ θα σταθεί αρωγός σε οιαδήποτε δράση ζητηθεί.

Εντός της περασμένης εβδομάδας ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος χαρακτήρισε επικίνδυνη την αναζωπύρωση της ιλαράς και ζήτησε επίσης από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να εντείνουν τις προσπάθειες ενημέρωσης του πληθυσμού για τον εμβολιασμό. Παράλληλα, ο ΠΙΣ ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει ενέργειες προκειμένου το αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο έχει πάρει διαστάσεις και στην Ελλάδα, να υποχωρήσει.

Από την πλευρά του, το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας και στις αρχές Σεπτεμβρίου σημείωνε πως έχουν γίνει συστάσεις για την ετοιμότητα των νοσηλευτικών μονάδων και έχουν ληφθεί μέτρα για τη κατάλληλη οργάνωσή τους.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει αποφασίσει τη σύσταση άμεσου εμβολιασμού με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR). Επιπλέον, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνει «τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης 3 μήνες μετά την 1η δόση ή -εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό- το ταχύτερο δυνατόν». Σημειώνεται δε, ότι «σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η» ενώ καταλήγει τονίζοντας «οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής».

Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος μίλησε στην Εφημερίδα των Συντακτών εξήγησε πως «η αναβίωση της ιλαράς στη χώρα μας φείλεται στην ύπαρξη πληθυσμών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως οι μετακινούμενοι πληθυσμοί οι οποίοι δεν «υπακούουν» στις προτάσεις για τον εμβολιασμό και πρέπει κανείς να δράσει επιτόπου και βέβαια στους ανθρώπους που από πεποίθηση δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, μεταξύ των οποίων είναι δυστυχώς και κάποιοι υγειονομικοί».

Και μερικά (επίσημα) στοιχεία

Η ιλαρά ήταν για πολλά έτη μία «ξεχασμένη» νόσος. Είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες λόγω επιπλοκών και πλέον έχει αναζωπυρωθεί και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ κατά τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία 3ετία), κατά το τελευταίο 4μηνο και μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2017 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 100 περιστατικά.

Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου και στη χώρα μας, μετά τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, όπου έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς, είναι υπαρκτός.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τους τελευταίους 12 μήνες, συνολικά 35 παιδιά στην Ευρώπη πέθαναν μετά την εκδήλωση ιλαράς είτε εξαιτίας της απροθυμίας γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους είτε επειδή κάποιες οικογένειες δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας τους.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνο το εμβόλιο της ιλαράς έχει σώσει 17,1 εκατομμύρια ζωές από το 2000 έως το 2015.

Δημοφιλή