Nüshu: Η μυστική γραφή που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες στην Κίνα για να επικοινωνούν κρυφά

Nüshu: Η μυστική γραφή που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες στην Κίνα για να επικοινωνούν κρυφά
Chinese handwriting by brush
Chinese handwriting by brush
Oktay Ortakcioglu via Getty Images

Η Nüshu, που κυριολεκτικά σημαίνει «γυναικεία γραφή» ήταν μία μυστική που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες χωρικοί σε μία μικρή περιοχή της Κίνας, την επαρχία Hunan, στον 19ο και 20ο αιώνα. Η Nüshu δεν διδασκόταν στους άντρες και η ύπαρξή της δεν ήταν γνωστή στο κοινό μέχρι την δεκαετία το 1980.

Όπως αναφέρει το Culture Trip, η γραφή περνούσε από τη μητέρα στην κόρη και κανείς άντρας δεν μπορούσε να την διαβάσει, αν και γνώριζαν την ύπαρξή της.

Την γραφή την χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, μέσα στο πλαίσιο της πατριαρχικής οικογένειας.

Οι σχέσεις «laotong», όπως ονομάζονταν οι σχέσεις που αναπτύσσονταν ανάμεσα στα κορίτσια που μεγάλωναν στο ίδιο χωριό από μικρή ηλικία, διαρκούσαν μία ζωή, ακόμα και αφού τα κορίτσια παντρεύονταν και μετακόμιζαν με την οικογένεια του συζύγου τους, πολλές φορές σε άλλο χωριό. Η ζωή των παντρεμένων γυναικών χωρικών περιοριζόταν συχνά μέσα στο σπίτι, οπότε αυτές οι σχέσεις διατηρούνταν ζωντανές μέσα από τα γράμματα στην γραφή nüshu που αντάλλαζαν.

古老又神秘的 #女书

A post shared by 烏鴉\^O^/ (@strings_eeeee) on

Η ανακάλυψη της γραφής

Η ύπαρξη της γραφής δεν ήταν γνωστή έξω από την επαρχία Hunan, μέχρι την δεκαετία του 1960, μέχρι που μία γυναίκα λιποθύμησε στον σταθμό του τρένου και ανάμεσα στα υπάρχοντά της βρέθηκε ένα έγγραφο σε μία μυστηριώδη γραφή. Μάλιστα, η γυναίκα συνελήφθη γιατί θεωρήθηκε κατάσκοπος.

Την δεκαετία του '80 ο Zhou Shuoyi άρχισε να αποκωδικοποιεί την γραφή και το 2003 εξέδωσε το πρώτο λεξικό για την nüshu.

Στοιχεία της γραφής nüshu μπορεί να βρει κανείς σε μαντήλια ή κουβέρτες, εκτός από γράμματα.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα δείγματα γραφής της nüshu, είναι το sanzhaoshu, ένα βιβλίο που δίνεται στη νύφη την τρίτη μέρα μετά τον γάμο της και είναι γραμμένο από τη μητέρα της νύφης, τις γυναίκες συγγενείς και φίλες. Περιέχει μηνύματα που εκφράζουν την ελπίδα για το μέλλον της νύφης και λύπη που φεύγει.

#女书 #长沙物质文化遗产博物馆

A post shared by Lynn Liu (@ddxpq) on

Αν και η γραφή έχει εκλείψει, τα κορίτσια στην επαρχία Jiangyong της Κίνας άρχισαν να μαθαίνουν hanzi.

Η τελευταία γυναίκα που ήξερε nüshu (και όχι για ακαδημαϊκούς σκοπούς) ήταν η Yang Huanyi και πέθανε το 2004 σε ηλικία 98 ετών.

Δημοφιλή