«Βιομηχανία» πληρωμένων εργασιών σε φοιτητές: Πώς «ψαρεύουν» πελάτες, πόσο χρεώνουν

«Βιομηχανία» πληρωμένων εργασιών σε φοιτητές: Πώς «ψαρεύουν» πελάτες, πόσο χρεώνουν
Eurokinissi

Μπορεί τα δίκτυα παροχής πληρωμένων εργασιών σε φοιτητές να μην είναι κάτι καινούριο- η περίπτωση των 106 στο Πανεπιστήμιο Πάτρας απλά επανέφερε το ζήτημα στην επικαιρότητα- ωστόσο το Διαδίκτυο έχει δώσει άλλη διάσταση στην εν λόγω βιομηχανία, καθώς πλέον η όλη δραστηριότητα γίνεται απροκάλυπτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο Ίντερνετ εν γένει.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», πλέον στο αντικείμενο – που παλαιότερα «κρυβόταν» πίσω από εταιρείες που «στα χαρτιά» παρείχαν άλλες υπηρεσίες (πχ φροντιστήρια κλπ) και κυκλοφορούσε στόμα με στόμα- επιδίδονται διάφορα γραφεία, αλλά και φοιτητές με «επιχειρηματικό δαιμόνιο», που διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους με προσεκτικές και γενικόλογες διατυπώσεις (διευκρινίσεις δίνονται τηλεφωνικά). Επίσης, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, υπάρχουν και καταγγελίες από άτομα που έχουν δουλέψει σε τέτοιες εταιρείες και δεν έχουν λάβει χρήματα, ή λαμβάνουν λιγότερα.

Όσον αφορά στις τιμές, ποικίλλουν: Από 30-80 ευρώ για εργασίες μικρών απαιτήσεων (και φιλικές τιμές μεταξύ φοιτητών), μέχρι και 150-500 εάν πρόκειται για διπλωματική εργασία. Στο δημοσίευμα επίσης περιλαμβάνονται και μαρτυρίες από άτομα που έχουν επιδοθεί στην εν λόγω δραστηριότητα: Η Μαρία, ως φοιτήτρια σε τμήμα αθηναϊκού πανεπιστημίου, ενημερώθηκε από τη συγκάτοικό της ότι μια άλλη φοιτήτρια αναζητεί άτομο να της γράψει μια εργασία. «Με ρώτησε αν έχω τον χρόνο να το κάνω και δέχτηκα. Πληρώθηκα 80 ευρώ για μια εργασία 4.500 λέξεων που ζητούσε απλά μια στοιχειώδη βιβλιογραφία και καταγραφή συμπερασμάτων». Άλλη μια φοιτήτρια, η Μαρίνα, τελειόφοιτη στο τμήμα της, δέχτηκε πρόταση από φοιτήτρια άλλης σχολής για να της γράψει εργασία. «Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ, αλλά όπως μου είπε η κοπέλα, με υπέδειξαν ως φοιτήτρια που έχω πάρει πολύ καλές βαθμολογίες στις εργασίες μου. Δεν με ενδιέφερε η προσφορά της και αρνήθηκα, όμως μου προκάλεσε εντύπωση ότι κάποιος που ίσως δεν γνώριζα με συνέστησε με τέτοια ευκολία».

Δημοφιλή