Dinara Alieva: «Εύχομαι στους Έλληνες μια ευτυχισμένη ζωή και ευημερία. Αγαπώ αυτήν την ηλιόλουστη χώρα»

Dinara Alieva: «Εύχομαι στους Έλληνες μια ευτυχισμένη ζωή και ευημερία. Αγαπώ αυτήν την ηλιόλουστη χώρα»

Η υψίφωνος Dinara Alieva φημίζεται για τη βαθιά εκφραστικότητά της και τη σπάνια δραματική χροιά της φωνής της. Θεωρείται σήμερα μία από τις σπουδαιότερες φωνές της εποχής μας, με λαμπρή καριέρα σε κορυφαία λυρικά θέατρα του κόσμου. Είναι σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι και έχει τραγουδήσει πρωταγωνιστικούς ρόλους στο θέατρο της Βιέννης, του Βερολίνου, της Αγίας Πετρούπολης, του Μονάχου κ.ά.

Το περασμένο Σάββατο, στις 16 Σεπτεμβρίου, η Dinara Alieva εμφανίστηκε στο γκαλά όπερας «La Diva: 40 Χρόνια» που διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατο της μεγάλης ελληνίδας σοπράνο Maria Callas, όπου και τραγούδησε άριες από εμβληματικές όπερες του ιταλικού ρεπερτορίου, όπως ο Τροβατόρε, η Αΐντα και Η δύναμη του πεπρωμένου του Βέρντι, η Τόσκα και η Μανόν Λεσκώ του Πουτσίνι.

Λίγο πριν τον ερχομό της στην Ελλάδα, η HuffPost Greece μίλησε μαζί της για τη δουλειά της, την Callas και τη σχέση της με τη χώρα μας.

Πώς αισθάνεστε τώρα που έρχεστε στην Ελλάδα ως διάσημη σοπράνο για να τραγουδήσετε προς τιμήν της Μαρίας Κάλλας;

Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένη από την ευκαιρία που μου δόθηκε να έρθω σε αυτή τη χαρούμενη και ηλιόλουστη χώρα, με αφορμή να τραγουδήσω εις μνήμης της μεγάλης Ελληνίδας Μαρίας Κάλλας. Είναι πολύ ευχάριστο που η Μαρία Κάλλας ζει στην μνήμη των ανθρώπων και τιμάται από αυτούς. Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι διαφορετικό... γιατί είναι το πιο αξιοσημείωτο αστέρι που εξακολουθεί να λάμπει στον κόσμο της Όπερας. Η Maria Callas είναι μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του κόσμου της όπερας. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου διάσημη σοπράνο, ειδικά όταν μιλάμε για τη Μαρία Κάλλας. Κατάφερε να κάνει για την όπερα κάτι που κανείς δεν μπορούσε να κάνει πριν από αυτή και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Παραμένει μια εικόνα του κόσμου της όπερας και η μνήμη της θα ζήσει για πάντα.

Τι σας προέτρεψε να συμμετέχετε το 2006 στο διαγωνισμό για το Grand Prix Maria Callas και πώς επηρέασε την καριέρα σας τα τελευταία 11 χρόνια;

Ο χρόνος κυλάει γρήγορα. Έχουν περάσει σχεδόν 11 χρόνια από τότε που βραβεύτηκα. Θυμάμαι πόσες δυσκολίες και εμπόδια έπρεπε να αντιμετωπίσω για να έρθω στην Αθήνα και να συμμετάσχω σε αυτόν τον διαγωνισμό. Δεν υπήρχαν χρήματα για τα αεροπορικά εισιτήρια, υπήρχαν δυσκολίες στην απόκτηση της visa, αλλά όλα λύθηκαν. Η τύχη μου χαμογέλασε. Είμαι πολύ χαρούμενη που βραβεύτηκα με το Grand Prix Μαρία Κάλλας. Μετά από αυτό υπήρχαν πολλά βραβεία, δημιουργικές επιτυχίες και ευτυχισμένες στιγμές. Ακολούθησαν βραβεία από άλλους διάσημους διαγωνισμούς όπερας - όπως τον διαγωνισμό Francisco Viñas, τον διεθνή διαγωνισμό Elena Obraztsova, το Operalia του Plácido Domingo και άλλους. Αλλά η επιτυχία στο διαγωνισμό Maria Callas είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για μένα. Πιθανώς επειδή έζησε τη φωτεινότερη ζωή στη σκηνή της όπερας. Και επειδή ήταν μια φωτεινή προσωπικότητα, μία σκληρά εργαζόμενη τραγουδίστρια με μοναδικό χάρισμα.

Πώς αισθάνεστε που εργάζεστε για την όπερα Μπολσόι της Μόσχας; Αυτό εκπληρώνει τα όνειρά σας;

Έγινα σολίστ του θεάτρου Μπολσόι το 2010. Τραγούδησα ως guest singer στην όπερα Turandot το 2009. Και είναι μεγάλη τιμή για μένα να είμαι σολίστ του μεγάλου αυτού θεάτρου τώρα και να το εκπροσωπώ σ’ όλο τον κόσμο. Από τότε που η νέα ομάδα διοίκησης και ο μουσικός διευθυντής Tugan Sohiev εντάχθηκαν στο Bolshoi, η δημιουργική ζωή του θεάτρου άλλαξε δραματικά. Το θέατρο αρχίζει να παίρνει την παλιά του δόξα. Πρέπει να παραδεχτώ ότι από τότε που έγινα η πρώτη solist του Μπολσόι για 10 χρόνια δεν μου πρόσφεραν πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ είχα πρωταγωνιστικούς ρόλους σε άλλες όπερες. Από αυτή την άποψη τα μονοπάτια μας είναι παρόμοια με την Callas.

Η μεγάλη prima donna δεν έλαβε καταρχάς την αναγνώριση που της άξιζε, αλλά παρά τα εμπόδια, έγινε η μεγαλύτερη σοπράνο του κόσμο και έγραψε το λαμπρό της όνομα στην ιστορία της όπερας. Συγκινούμαι συχνά με την Callas, πιθανώς λόγω κάποιας εξωτερικής ομοιότητας που αναγνωρίζουν οι άλλοι σε μένα. Για μένα η Μαρία Κάλλας είναι το φωτεινό μου αστέρι και αδιαμφισβήτητη αξία. Ωστόσο, ποτέ δεν προσπάθησα να αντιγράφω τη Κάλλας σε τρόπο έκφρασης επαγγελματικά ή κοσμικά. Νομίζω ότι κάθε δημιουργικός άνθρωπος πρέπει να έχει τη δική του ατομικότητα και την υπογραφή του.

Τι θέλετε περισσότερο να πετύχετε στην καριέρα σας; Ποια είναι τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σας;

Με τα χρόνια έχω πετύχει πολλά. Είμαι σολίστ του θεάτρου Bolshoi στη Ρωσία. Τραγουδάω στην Κρατική Όπερα της Βιέννης και στα πιο διάσημα θέατρα της Γερμανίας και της Ευρώπης. Οι συνεργάτες μου στην όπερα και τις συναυλίες ήταν εξαιρετικοί ερμηνευτές, όπως οι Rolando Villazón, Mariusz Kwiecien, José Cura, Plácido Domingo, Dmitri Hvorostovsky, Dmitry Beloselskiy, Charles Castronovo, George Petean και άλλοι. Συνεργάζομαι με σημαντικούς μαέστρους, όπως οι Temirkanov, Daniel Oren, Vladimir Spivakov, Mikhail Pletnev, Massimo Zanetti, Tugan Sohiev και άλλοι. Συνεργάζομαι με τις πιο γνωστές συμφωνικές ορχήστρες στον κόσμο.

Έχω το δικό μου φεστιβάλ που ονομάζεται "Opera art". Το 2019 πρόκειται να πραγματοποιήσω το 3ο φεστιβάλ. Τα δύο πρώτα φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα και παρουσίασα έργα με την συμμετοχή ευρέως γνωστών τραγουδιστών όπερας στο απαιτητικό κοινό της Μόσχας. Τα τελευταία χρόνια έχω ολοκληρώσει 5 CD και DVD και έχω δώσει ρεσιτάλ σε όλο τον κόσμο. Έχω προγραμματίσει τα ρεσιτάλ μου έως το 2021. Δουλεύω με σκοπό να υλοποιήσω ενδιαφέροντα και δημιουργικά project για το μέλλον και ελπίζω ότι θα έχω αρκετή ενέργεια για να τα καταφέρω. Μπορεί να φαίνεται εύκολο, αλλά απαιτεί μεγάλη προσπάθεια.

Έχετε έρθει στην Ελλάδα στο παρελθόν; Πόσες φορές; Τι σας αρέσει και δεν σας αρέσει στην Ελλάδα;

Επισκέπτομαι την Ελλάδα αρκετά συχνά και πάντα επιστρέφω εδώ γιατί αγαπώ αυτήν την ηλιόλουστη χώρα με τους όμορφους και ευγενικούς ανθρώπους. Εύχομαι στους Έλληνες μια ευτυχισμένη ζωή και ευημερία. Αυτό δεν είναι μόνο η δική μου γνώμη, αλλά και η γνώμη της πλειοψηφίας των Ρώσων. Και γι’ αυτό φυσικά και θα δεχόμουν ξανά με ευχαρίστηση οποιαδήποτε δημιουργική πρόταση συνεργασίας για να εμφανιστώ στο ελληνικό κοινό στο μέλλον.

Δημοφιλή