Τα hedge funds που διαχειρίζονται γυναίκες αποδίδουν καλύτερα από αυτά των ανδρών

Τα hedge funds που διαχειρίζονται γυναίκες αποδίδουν καλύτερα από αυτά των ανδρών
Wooden Blocks with the text: Funding
Wooden Blocks with the text: Funding
gustavofrazao via Getty Images

Τα hedge funds που διαχειρίζονται οι γυναίκες απέφεραν δύο φορές υψηλότερα κέρδη από αυτά που διαχειρίζονται οι άνδρες, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στο «ισχυρό» φύλο το οποίο μέχρι τουλάχιστον σήμερα φημίζονταν για την κυριαρχία του στο συγκεκριμένο χώρο. Να αναφερθεί πως οι επιδόσεις των γυναικών που είναι επικεφαλής χαρτοφυλακίων καταγράφονται από το δείκτη ΗFRX Women.

Oι δυναμικές αποδόσεις σημειώνονται παρά τη σχετικά μειωμένη παρουσία των γυναικών στον ευρύτερο κλάδο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Η Helena Morrissey, επικεφαλής του Legal & General Investment Management, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,1 δισ. δολάρια, τόνισε πως τα στοιχεία του HFRX επικεντρώνονται σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν ωστόσο παρόμοιες έρευνες, προσθέτει, που καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες είναι τόσο καλές όσο και οι άνδρες στον τομέα της επένδυσης.

«Χρειαζόμαστε σίγουρα περισσότερες γυναίκες στη διαχείριση κεφαλαίων, επειδή αυτές προσεγγίζουν διαφορετικά την ανάλυση των κινδύνων και η ποικιλομορφία είναι απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία», ανέφερε.

Mελέτη που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια -για την οποία εξετάστηκαν 35.000 νοικοκυριά στο διάστημα 1991-1997 με μεγάλους επενδυτικούς λογαριασμούς- διαπίστωσε επίσης πως οι γυναίκες ήταν καλύτερες στις επενδύσεις απ' ότι οι άνδρες. Ειδικότερα, τα στοιχεία απέδειξαν πως οι ετήσιες καθαρές αποδόσεις των ανδρών ήταν 1,4% χαμηλότερες από αυτές των γυναικών, επειδή διαπραγματεύονταν συχνότερα.

Η Nicole Boyson, αναπληρώτρια καθηγήτρια οικονομικών σε πανεπιστήμιο της Βοστόνης, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν οι γυναίκες διαχειρίζονται καλύτερα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου από τους άνδρες μακροπρόθεσμα. «Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως σίγουρα δεν βρίσκονται σε χαμηλότερη κατάταξη έναντι των ανδρών», εξήγησε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2015 μόνο ένας στους δέκα διαχειριστές κεφαλαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι γυναίκες και μόνο 184 από τα 7.000 αμοιβαία κεφάλαια των ΗΠΑ διαχειρίζονται από γυναίκες. Μερικές από τις γνωστές γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο είναι η Leda Braga, η οποία διαχειρίζεται το Systematica, η Sarah Dahan της Blue Mountain Capital Management και η Grace Gu από το Graham Capital.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ήδη εφαρμόζονται πρωτοβουλίες με στόχο τη βελτίωση της ποικιλομορφίας στον τομέα των επενδύσεων. Τον περασμένο μήνα, το Diversity Project υποδέχθηκε πάνω από εκατό γυναίκες στα γραφεία τoυ σε μια προσπάθεια να τις πείσει για τα οφέλη που θα αποκομίσουν μέσω της ενασχόλησης με τις επενδύσεις. «Πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να αποδείξουμε ότι οι γυναίκες μπορούν να ακολουθήσουν μια σπουδαία καριέρα στις επενδύσεις», δήλωσε η Morrissey.

Δημοφιλή