Με το βλέμμα στην τρίτη αξιολόγηση το υπουργικό υπό τον πρωθυπουργό

Με το βλέμμα στην τρίτη αξιολόγηση το υπουργικό υπό τον πρωθυπουργό
sooc

Με κυρίαρχο θέμα το ζήτημα της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα στις 10:30 το πρωί το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Η συνεδρίαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, ήταν ένα προαναγγελθέν γεγονός ήδη από τη ΔΕΘ. Τότε ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί σε αυτή την κίνηση προκειμένου να επισπευσθεί το σχετικό νομοθετικό έργο.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας είχε εκφράσει την αισιοδοξία του πως η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, όπως επίσης είχε εκφράσει την πεποίθησή του για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την έξοδο από το μνημόνιο εντός του 2018.

«Όχι μόνο θα πιάσουμε τους στόχους αλλά τον προσεχή Νοέμβριο θα ξέρουμε την υπέρβαση στους στόχους» είχε πει και προαναγγείλει πως θα δοθεί μέρισμα σε όσους έχουν πληγεί. Επισήμανε, δε, πως δεν υπάρχει διαφωνία από την πλευρά των δανειστών και πως η διανομή του μερίσματος «θα γίνει σε συνεννόηση με τους εταίρους μας».

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, σε συνέντευξή του στην εφ. "Νέα Σελίδα", ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε «να αποτρέψει την ολική καταστροφή και να επαναφέρει την αξιοπιστία της χώρας με τις κατά το δυνατόν λιγότερες απώλειες για τους πολίτες» και εκτίμησε ότι «οι αιματηρές θυσίες των Ελλήνων πολιτών έπιασαν τόπο και νομίζω ότι, αφού αντέξαμε στη δεύτερη αξιολόγηση, η τρίτη θα είναι αρκετά ευκολότερη».

Εξεφρασε την ελπίδα για ομαλή και γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ώστε «όλη η ενέργεια και δημιουργικότητα να στραφεί στην εξυπηρέτηση του κεντρικού στόχου» που είναι «η Ελλάδα της νέας εποχής».

Είπε ότι υπάρχουν όλα τα αντικειμενικά δεδομένα για την επίτευξη του στόχου που έθεσε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη «η φετινή να είναι η τελευταία μνημονιακή ΔΕΘ», ενώ αναφορικά με το θέμα του χρέους, είπε ότι η απάντηση στο ζήτημα αυτό εξαρτάται κυρίως από τον χρόνο υλοποίησης της δέσμευσης που έχουν αναλάβει οι εταίροι.

Yπενθυμίζεται ότι προ ημερών ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε αναφορικά με την αξιολόγηση, ότι στόχος είναι να πάμε γρήγορα και να την κλείσουμε το συντομότερο δυνατόν. Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από το γεγονός ότι είναι λιγότερα τα πολιτικά και τεχνικά θέματα που διαφωνούν κυβέρνηση και θεσμοί.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει ήδη από τα υπουργεία τα οποία εμπλέκονται στην τρίτη αξιολόγηση να ετοιμάσουν χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του 80% των προαπαιτούμενων την 1η Νοεμβρίου, ώστε η αξιολόγηση να κλείσει το αργότερο τον Ιανουάριο του 2018.

Δημοφιλή