Η Boeing θα προσθέσει στα αεροσκάφη οπτικό λέιζερ που θα εντοπίζει τις αναταράξεις

Η Boeing θα προσθέσει στα αεροσκάφη οπτικό λέιζερ που θα εντοπίζει τις αναταράξεις
REUTERS/Christian Hartmann
REUTERS/Christian Hartmann
Christian Hartmann / Reuters

Στις αρχές της επόμενης χρονιάς, ένα αεροσκάφος Boeing 777 θα απογειωθεί από τη βάση της εταιρείας στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας λέιζερ στη “μύτη” του.

Πρόκειται για ένα νέο σύστημα, με το οποίο η Boeing φιλοδοξεί να εντοπίσει ισχυρές αναταράξεις που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο αεροσκάφος, «τινάζοντας” τους επιβάτες από τις θέσεις τους και το πλήρωμα τις καμπίνας από τα καθήκοντά του, σύμφωνα με το Wired.

Ενώ τα σύγχρονα επιβατικά αεροσκάφη αντιστέκονται στις αναταράξεις, αυτές παραμένουν επικίνδυνες για τους ανθρώπους που ταξιδεύουν. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας, 44 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά από αναταράξεις κατά τη διάρκεια πτήσεων.

Η Boeing πιστεύει ότι η λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να είναι ένα οπτικό ραντάρ ανίχνευσης των αναταράξεων. «Αναμένουμε το ραντάρ να μπορεί να εντοπίζει την ανατάραξη στον αέρα περισσότερο από 60 δευτερόλεπτα πριν το αεροσκάφος, ή περίπου 17.5 χιλιόμετρα, δίνοντας στο πλήρωμα αρκετό χρόνο ώστε να ασφαλίσει την καμπίνα και να μειώσει τον κίνδυνο για τραυματισμούς”, είπε ο Stefan Bieniawski, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος της Boeing.

Το οπτικό ραντάρ αποτελεί ένα πρότζεκτ που τρέχει από το 2010 και δημιουργήθηκε από το Ιαπωνικό πρακτορείο αεροναυπηγικής σε συνεργασία με την Boeing.

Σε περίπτωση που το σύστημα οπτικού ραντάρ αποδειχθεί επιτυχημένο, θα μπορούσε να ξεκινήσει τον εντοπισμό των αναταράξεων για τις εμπορικές αεροπορικές εταιρείες μέσα σε λίγα χρόνια, σύμφωνα με εκπροσώπους της Boeing. Μέχρι τότε, υπομονή όταν ο καιρός δεν είναι καλός.

Πηγή: Wired

Δημοφιλή