Η Βραζιλία «παραδίδει» τα δάση του Αμαζονίου σε εταιρείες εξορύξεων. Παγκόσμια εκστρατεία και συλλογή υπογραφών

Η Βραζιλία «παραδίδει» τα δάση του Αμαζονίου σε εταιρείες εξορύξεων. Παγκόσμια εκστρατεία και συλλογή υπογραφών

Στη Βραζιλία, με την υπογραφή ενός Προέδρου η δημοτικότητα του οποίου έχει κατρακυλήσει σε μονοψήφια ποσοστά και βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας ομοσπονδιακών εισαγγελέων για υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» φαίνεται σχεδιάζεται ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα των τελευταίων δεκαετιών.

Ο πρόεδρος Μισέλ Τέμερ και η κυβέρνηση της Βραζιλίας, προχώρησαν στον αποχαρακτηρισμό προστατευόμενου δάσους στον Αμαζόνιο, έκτασης μεγαλύτερης αυτής μιας χώρας όπως η Δανία και όπως εκτιμάται πίσω από την απόφαση αυτή κρύβονται συμφωνίες με εξορυκτικές εταιρείες αφού το υπέδαφος στην επίμαχη περιοχή των 46.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα σύνορα των πολιτειών Αμάπα και Παρά είναι πλούσιο σε χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα (χαλκό, ταντάλιο, νικέλιο, μαγγάνιο κ.α.) Βέβαια ο Τέμερ και η κυβέρνησή του υποστηρίζουν πως μόνο το 30% της έκτασης θα δοθεί προς εκμετάλλευση ενώ οι υπόλοιπες περιοχές που ήδη απολαμβάνουν ειδικής προστασίας ή/και αυτές στις οποίες κατοικούν αυτόχθονες δεν θα επηρεαστούν.

Παρά τις διαβεβαιώσεις βέβαια, η ανησυχία είναι μεγάλη. Εξάλλου επιστήμονες προειδοποιούν πως μια τέτοια κίνηση μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία του Αμαζονίου συνολικά, εγείροντας κινδύνους για το οικοσύστημα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αμαζόνιο φιλοξενεί το 1/10 της χλωρίδας και της πανίδα του πλανήτη και παράγει περίπου το 20% του οξυγόνου στον κόσμο.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν πως πρόκειται για «την μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων 50 ετών στον Αμαζόνιο» ενώ εκτιμούν πως η απόφαση αυτή ανοίγει την πόρτα σε μεγάλες εταιρείες εξόρυξης να «πατήσουν πόδι» στην Renca -Εθνικό Αποθετήριο Χαλκού- που ιδρύθηκε το 1984 και περιλαμβάνει εννέα προστατευόμενες περιοχές. Περισσότερες δε από 20 εγχώριες και πολυεθνικές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, εκατοντάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι και πολίτες ανά τον κόσμο συγκεντρώνουν υπογραφές μέσω της πλατφόρμας Avaaz προκειμένου αυτή την εβδομάδα, που ο πρόεδρος Τέμερ θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ να παρουσιαστεί ένα ψήφισμα με 2.000.000 υπογραφές από όλο τον κόσμο, κατά της απόφαση παραχώρησης της περιοχής του αυτής του Αμαζονίου. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 1,7εκατ υπογραφές. Στόχος των ακτιβιστών που ξεκίνησαν την καμπάνια είναι να τραβήξουν την προσοχή των ΜΜΕ τόσο με τον αριθμό των υπογραφών όσο και με τη χρονική στιγμή και την εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της καμπάνιας προκειμένου να αναγκαστεί ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Βραζιλίας να «κάνει πίσω».

Το σχετικό ψήφισμα απευθύνεται στο Κογκρέσο της Βραζιλίας, στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή και στον Πρόεδρο Μισέλ Τεμέρ και θέτει θέματα διαπλεκόμενων συμφερόντων, κατάχρησης εξουσίας, επικείμενης οικολογικής καταστροφής ενώ τονίζει πως οι αποφάσεις για το μέλλον του Αμαζονίου δεν μπορούν να λαμβάνονται αβασάνιστα αφού αποτελεί κοινή πολιτιστική κληρονομιά, της ανθρωπότητας και επόμενων γενναίων.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η μόνη χώρα που αντιδρά σθεναρά σε αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο το οικοσύστημα του Αμαζονίου είναι η Νορβηγία η οποία μάλιστα τον Ιούλιο απείλησε τη Βραζιλία πως η οικονομική βοήθεια που παρέχει στη χώρα και συνδέεται με την μείωση του ρυθμού αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου, θα κατρακυλήσει από το 1δισεκ δολάρια που είναι σήμερα...στο μηδέν. Το ποσό διατέθηκε σε ειδικό Ταμείο (Brazil's Amazon Fund) από το 2008.

Δημοφιλή