Τα φαγιούμ των λουλουδιών: Η Μαρία Στέφωση δημιουργεί προσωπικά πορτρέτα λουλουδιών, δίνοντάς τους νέα ζωή

Τα φαγιούμ των λουλουδιών: Η Μαρία Στέφωση δημιουργεί προσωπικά πορτρέτα λουλουδιών, δίνοντάς τους νέα ζωή

Η Μαρία Στέφωση παρουσιάζει στην Αργώ τη δική της φωτογραφική ερμηνεία των λουλουδιών.

Εν αρχή ην ο τίτλος. Φαγιούμ λέγονται οι θαυμάσιες νατουραλιστικές προσωπογραφίες, βλέμματα που μας κοιτούν κατάματα απευθείας από την αρχαιότητα, και αντλούν το όνομά τους από την περιοχή Φαγιούμ της Αιγύπτου. Αν και προορισμένα για ταφική χρήση, τα πορτρέτα αυτά κρατούσαν στην αιωνιότητα το ζωηρό βλέμμα και τις εκφράσεις των προσώπων.

Αντίστοιχα, η Μαρία Στέφωση επιχειρεί να συλλάβει το εφήμερο της ομορφιάς στα άνθη μέσα από τη σειρά «Τα φαγιούμ των λουλουδιών». Μόνο που η Στέφωση δεν προσπάθησε απλώς να τα αποτυπώσει φωτογραφικά, αλλά να δημιουργήσει μια προσωπική, ελεγχόμενη και συχνά παραμορφωμένη ερμηνεία του λουλουδιού. Κάθε άνθος γίνεται μια μεμονωμένη πειραματική μελέτη και η ίδια προσβλέπει σε μια βαθύτερη αισθητική κατανόηση των λουλουδιών. Αυτή η προσέγγισή της σε συνδυασμό με την ασάφεια στη μορφή τους, που δίνεται με την κίνηση, την επανάληψη και τους έντονα κορεσμένους χρωματικούς τόνους, δημιουργούν στο θεατή την αίσθηση ότι βλέπει πορτρέτα λουλουδιών και όχι νεκρές φύσεις.

«Πρόσωπα, άλλα γελαστά, άλλα σκυθρωπά, άλλα αποστασιοποιημένα, πρόσωπα με φουσκωμένες τις φλέβες της νιότης, πρόσωπα που με γυρισμένο το πρόσωπό τους το πρόσωπο τού διπλανού τους σκιάζουν, πρόσωπα που υπάκουσαν ή αψήφησαν της φύσης τα παραγγέλματα, πρόσωπα-άνθη που το σπασμένο από καιρό διάφανο γυαλί τού βάζου τους ζητούν να φέρουν πίσω για να σταθούν και πάλι όρθια, πρόσωπα που έμειναν αναλλοίωτα σαν ταριχευμένα, γιατί ευλαβικά φυλάχτηκαν σ’ ένα φωτοστεγανό κουτάκι, σε μια σφραγισμένη από καιρό Camera Obscura» σημειώνει εύστοχα ο σκηνοθέτης και φωτογράφος Μιχάλης Αναστασίου πάνω στη νέα δουλειά της Στέφωση.

Η τέχνη της δημιουργού με απόλυτο σεβασμό, ακρίβεια, αλλά και με αφοσίωση στην υψηλή αισθητική που χαρακτηρίζει κάθε της εγχείρημα, πλησιάζει και ιστορεί το χρώμα, το άρωμα, τις πτυχώσεις και τις υφές, την ψυχική διάθεση και, εν τέλει, τον χαραγμένο χρόνο στα πρόσωπα του κήπου του «μέσα δωματίου της». Στην ουσία, όμως, υμνούν τη νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο, τη νίκη της μνήμης απέναντι στη λήθη.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30, στην ιστορική γκαλερί Αργώ (Κολωνάκι, Νεοφύτου Δούκα 5).

Διάρκεια: έως 13 Οκτωβρίου 2017.

Πληροφορίες: mariastefossi@gmail.com και info@argo-gallery.gr

Maria Stefossi

Δημοφιλή