Ο ντε Γκίντος υποστηρίζει πως το καταλανικό ΑΕΠ θα πέσει κατά 30%. Οι Ciudadanos προκαλούν ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο

Ο ντε Γκίντος υποστηρίζει πως το καταλανικό ΑΕΠ θα πέσει κατά 30%. Οι Ciudadanos προκαλούν ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο
REUTERS/Andrea Comas
REUTERS/Andrea Comas
Andrea Comas / Reuters

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουΐς ντε Γκίντος υποστήριξε χθες πως η ανεξαρτησία της Καταλωνίας είναι αδύνατη και πως σε μία τέτοια περίπτωση το ΑΕΠ της βορειοανατολικής αυτής περιοχής της Ισπανίας θα κατέρρεε κατά 30%, θα διπλασιαζόταν η ανεργία, ενώ παράλληλα θα απομονωνόταν οικονομικά.

Κατά την άποψη του υπουργού, η διαδικασία προς το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας δεν θα έχει επιπτώσεις στην αξιολόγηση της Ισπανίας στις εκθέσεις που οι αντίστοιχοι οίκοι, όπως ο Moody’s, πρόκειται να δημοσιεύσουν στα τέλη του μήνα, καθώς κανείς τους δε θεωρεί «δυνατή» την ανεξαρτησία.

«Η ανεξαρτησία είναι τόσο παράλογη που ούτε οι επενδυτές, ούτε οι αγορές κεφαλαίων, ούτε οι συνάδελφοί μου στο Ecofin θεωρούν πως αυτό αποτελεί ένα δυνατό και παραδεκτό σενάριο, και ως εκ τούτου δεν το ενσωματώνουν στους υπολογισμούς τους. Συνεπώς η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει την πραγμάτωσή του», τόνισε ο υπουργός σε δηλώσεις του που αναμεταδίδονται από το Europa Press.

Ο ντε Γκίντος επέμεινε στο γεγονός ότι από οικονομικής πλευράς η απόσχιση της Καταλωνίας θα ήταν «απολύτως παράλογη» και προειδοποίησε για ορισμένες από τις επιπτώσεις που αυτή θα είχε, αλλά αποσιωπούνται από τους διοργανωτές του δημοψηφίσματος. Όπως τόνισε, σε αντίστοιχη περίπτωση η Καταλωνία θα έφευγε από την Ευρωζώνη και την ΕΕ, συνεπώς το 75% της παραγωγής της θα υπόκειτο σε δασμούς. Από την άλλη πλευρά, όλες οι τράπεζες με έδρα την Καταλωνία θα άλλαζαν έδρα, κάτι που θα οδηγούσε σε «σκληρή αβεβαιότητα».

Την ίδια στιγμή, μία ανεξάρτητη Καταλωνία θα έπρεπε να κόψει το δικό της νόμισμα, που θα υφίστατο μία υποτίμηση μεταξύ του 30 και του 50%. Το ΑΕΠ της θα μειωνόταν κατά 25-30%, ενώ ο δείκτης ανεργίας θα διπλασιαζόταν. «Η φτωχοποίηση της καταλανικής κοινωνίας θα ήταν ωμή», τόνισε ο ντε Γκίντος, προσθέτοντας πως κανείς εχέφρων δεν πιστεύει πως η ανεξαρτησία της Καταλωνίας αποτελεί ένα δυνατό σενάριο.

Κατ’ αυτόν, το δημοψήφισμα αποτελεί «τον Δούρειο Ίππο» προκειμένου να εδραιωθεί «μία ριζοσπαστική κυβέρνηση» στην Καταλωνία. «Και αυτό είναι που θα επιτευχθεί εν τέλει», κατέληξε.

Ο ντε Γκίντος πρόσθεσε πως η απάντηση που αντιτείνει η κυβέρνηση στην πρόκληση των Καταλανών είναι «ισορροπημένη, σθεναρή και σώφρων», τονίζοντας πως δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση στις λειτουργίες της Καταλωνίας, απλώς παρακολουθούνται τα έξοδα που πραγματοποιεί η τοπική ‘Γκοβερν’ (κυβέρνηση), ώστε να μην διοχετεύονται στην πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος.

Στις δηλώσεις του ντε Γκίντος απάντησε ο σύμβουλος (υπουργός) Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας της Καταλωνίας Σάντι Βίλα: «η προαναγγελία των Πληγών του Φαραώ που θα επιπέσουν στους Καταλανούς για τις αποφάσεις που λαμβάνουμε δεν βοηθά στην επίλυση της κατάστασης», ιδίως όταν τα οικονομικά στοιχεία της περιοχής είναι τα καλλίτερα της τελευταίας δεκαετίας.

Οι Ciudadanos πιέζουν

Το κόμμα των Ciudadanos αναμένεται σήμερα να ασκήσει πιέσεις ώστε να ψηφισθεί από το Ισπανικό Κοινοβούλιο απόφαση που θα προσφέρει νομικό έρεισμα στην κυβέρνηση να υπεραμυνθεί του κράτους δικαίου στην Καταλωνία, σε μία πρωτοβουλία του να προσελκύσει και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στο μέτωπο κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, η οποία όμως έχει επικριθεί δριμύτατα από τους Σοσιαλιστές (PSOE) και τους Podemos.

Μολονότι οι Σοσιαλιστές ακόμη δεν έχουν αποφασίσει σχετικά με τη στάση τους απέναντι στη μη δεσμευτική αυτή απόφαση, έχουν ετοιμάσει μία σειρά από τροποποιήσεις στο κείμενο των Ciudadanos, που κατ’ αυτούς το μόνο που επιτυγχάνει είναι να οξύνει την αντιπαράθεση.

Κατά τις προηγούμενες ημέρες, το PSOE επέκρινε τον επικεφαλής των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα για καιροσκοπισμό, που αναζητεί απλώς να προκαλέσει εντύπωση και να προωθήσει «άκαρπες» συζητήσεις, που απλώς πολώνουν στις θέσεις τους τα δύο στρατόπεδα.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ επιδεικνύει μετρημένο σκεπτικισμό και απέναντι στην πρόταση των Podemos να συσταθεί μία τράπεζα διαλόγου των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την καταλανική Τζενεραλιτάτ και να τερματισθούν τα μέτρα που λαμβάνει η δεξιά κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) εναντίον του δημοψηφίσματος.

Μολονότι επί της αρχής το PSOE τάσσεται υπέρ του διαλόγου για να εξευρεθούν λύσεις στην αντιπαράθεση με τους Καταλανούς, θεωρεί πως το πολιτικό πλαίσιο που προτείνουν οι Podemos δεν είναι το κατάλληλο. Για τους Σοσιαλιστές, θα πρέπει να συσταθεί πανεθνική επιτροπή που θα συζητήσει έναν νέο εθνικό χάρτη της Ισπανίας, που θα περνά μέσα από τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί από τον διάλογο και το ΡΡ, όπως επιδιώκουν οι Podemos.

Εν αναμονή της αποσαφήνισης των θέσεων του PSOE, η επικεφαλής των Cs στην Καταλωνία Ινές Αριμάδας τονίζει orbi et urbi πως η πρόταση του κόμματός της είναι αρκετά σαφής και δεν χρειάζεται «διορθώσεις».

Οι Podemos αντίθετα έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν την πρωτοβουλία του ‘πορτοκαλί κόμματος’, η οποία ζητεί από τα υπόλοιπα κόμματα να εκφράσουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση, το Συνταγματικό Δικαστήριο και άλλα δικαστικά όργανα «που υπεραμύνονται της δημοκρατικής νομιμότητας στην Καταλωνία».

Συγκεκριμένα, η πρόταση επιδιώκει να εκφρασθεί από το Κοινοβούλιο η σύμπλευσή του με την κυβέρνηση σε όποια μέτρα ληφθούν «σε λογικά πλαίσια» για να παρεμποδισθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, όπως επίσης κι η στήριξή του σε όλους τους λειτουργούς που θα «εγγυηθούν» την ασφάλεια και τα δικαιώματα των πολιτών, ιδίως των Καταλανών. Ταυτόχρονα, τους ζητεί να αξιώσουν από την κυβέρνηση να εμποδίσει τη χρήση δημόσιων υποδομών για την προώθηση του καταλανικού δημοψηφίσματος.

Χθες, οι Σοσιαλιστές άφησαν να εννοηθεί πως, υπό μία έννοια, ενδεχομένως δεν θα αντιτίθεντο ακόμη και στην προσφυγή στο έσχατο μέτρο, την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του Συντάγματος, προκειμένου να εμποδισθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι μεθοδεύει κάθε δυνατή διαδικασία ώστε να αποδυναμώσει κάθε διαδικασία της καταλανικής πλευράς προς το δημοψήφισμα, έτσι ώστε ακόμη κι εάν οι Καταλανοί οργανώσουν μία λαϊκή διαβούλευση να είναι αυτή η «σκιά» του προηγούμενου δημοψηφίσματος της 9ης Νοεμβρίου 2014.

Στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για να αποφευχθεί η χρήση κρατικών κονδυλίων για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε πως επεκτείνει τους ελέγχους των δαπανών της καταλανικής κυβέρνησης και στις πιστωτικές κάρτες των μελών και των λειτουργών της. Σε χθεσινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών, ο αρμόδιος υπουργός Κριστόβαλ Μοντόρο τους κατέθεσε την απόφαση της κυβέρνησης να ελέγχονται οι κινήσεις των πιστωτικών καρτών και να εγκρίνονται μόνον εάν συνοδεύονται από πιστοποιητικό των οικονομικών ελεγκτικών αρχών.

Παράλληλα, εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στην Καταλωνία, ενόψει και των ελέγχων για την διακίνηση και δημοσίευση προεκλογικού υλικού για το δημοψήφισμα—διαδικασία που κρίνεται παράνομη έπειτα από την ακύρωσή της προσφυγής των Καταλανών στις κάλπες από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ήδη έχουν κατασχεθεί 1,5 εκατ. φυλλάδια, αφίσες, τρίπυχα με προεκλογικό περιεχόμενο υπέρ του δημοψηφίσματος, ενώ και η δημοτική αστυνομία της Βαρκελώνης έχει κατασχέσει υλικό και εντοπίσει πολίτες που το διένειμαν, ή προπαγάνδιζαν το δημοψήφισμα δημοσίως. Επιπλέον, η Εθνοφυλακή έχει ενισχύσει την παρουσία της στην Καταλωνία με επιπλέον 1.000 άνδρες.

Την ίδια στιγμή, οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ του δημοψηφίσματος ανακοίνωσαν πως δεν πρόκειται να διοργανώσουν από κοινού την εκδήλωση για το πέρας της προεκλογικής εκστρατείας (όπως συνέβη με την αντίστοιχη έναρξή της, που οργανώθηκε με τη συμμετοχή όλων των αυτονομιστικών κομμάτων στην Tarraco Arena της Ταραγόνας). Εκπρόσωπός τους επικαλέσθηκε «τεχνικούς λόγους» για την ακύρωση της τελικής εκδήλωσης στην Βαρκελώνη, αλλά τόνισε πως κάθε κόμμα θα διοργανώσει χωριστά τη δική του τελική πράξη της εκστρατείας.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή