Τραμπ: Πάντα θα βάζω πρώτη την Αμερική. Αν απειληθούμε θα καταστρέψουμε ολοκληρωτικά τη Βόρεια Κορέα

Τραμπ: Πάντα θα βάζω πρώτη την Αμερική. Αν απειληθούμε θα καταστρέψουμε ολοκληρωτικά τη Βόρεια Κορέα
US President Donald Trump addresses the 72nd Annual UN General Assembly in New York on September 19, 2017. / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY (Photo credit should read TIMOTHY A. CLARY/AFP/Getty Images)
US President Donald Trump addresses the 72nd Annual UN General Assembly in New York on September 19, 2017. / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY (Photo credit should read TIMOTHY A. CLARY/AFP/Getty Images)
TIMOTHY A. CLARY via Getty Images

«Ως πρόεδρος των ΗΠΑ, θα βάζω πάντα την Αμερική πρώτη, όπως και εσείς θα βάζετε- και πρέπει να βάζετε – πρώτες τις δικές σας χώρες» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη του ομιλία στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

O Αμερικανός πρόεδρος, μεταξύ άλλων, απηύθυνε προειδοποιήσεις σχετικά με την απειλή από «έθνη- παρίες», ξεχωρίζοντας τη Βόρεια Κορέα- μάλιστα, την απείλησε με «ολοκληρωτική καταστροφή» εάν δεν κάνει πίσω όσον αφορά στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της, χαρακτηρίζοντας τον ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν, έναν «rocket man», ο οποίος βρίσκεται σε «αποστολή αυτοκτονίας» για τον ίδιο και για το καθεστώς του.

Εάν οι ΗΠΑ «αναγκαστούν να αμυνθούν και να προστατέψουν τους συμμάχους τους, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να καταστρέψουμε ολοκληρωτικά τη Βόρεια Κορέα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τις χώρες- μέλη του ΟΗΕ να συνεργαστούν για να απομονωθεί η βορειοκορεατική κυβέρνηση, μέχρι να σταματήσει την «εχθρική συμπεριφορά της». «Προκαλεί οργή που κάποια κράτη όχι μόνο έχουν εμπορικές συνδιαλλαγές με ένα τέτοιο καθεστώς αλλά θα εξόπλιζαν, θα προμήθευαν και θα στήριζαν οικονομικά μια χώρα που απειλεί την υφήλιο με μια πυρηνική σύρραξη» πρόσθεσε, τονίζοντας πως η Πιονγκγιάνγκ «απειλεί ολόκληρο τον κόσμο με αδιανόητο κόστος ανθρώπινων ζωών».

Αναφερόμενος στο Ιράν, χαρακτήρισε όνειδος τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που διαπραγματεύτηκε ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα και υπαινίχθηκε πως ενδεχομένως να μην την επικυρώσει εκ νέου όταν τεθεί τέτοιο θέμα, στα μέσα του Οκτωβρίου. Επίσης, χαρακτήρισε το Ιράν μιας «οικονομικά εξαντλημένη χώρα- παρία» που εξάγει βία.

«Θα υπερασπιστώ τα συμφέροντα της Αμερικής πάνω από οτιδήποτε άλλο» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Αλλά, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε άλλα έθνη, συνειδητοποιούμε επίσης ότι είναι προς το συμφέρον όλων να επιδιώκουν ένα μέλλον όπου όλα τα έθνη μπορούν να είναι κυρίαρχα, ακμάζοντα, και ασφαλή» πρόσθεσε, τονίζοντας πως σύντομα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι ισχυρότερες από ποτέ άλλοτε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε και στη Βενεζουέλα, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση εκεί «εντελώς απαράδεκτη» και υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν απλά να «κάτσουν να βλέπουν». Αποδοκίμασε την κυβέρνηση της Κούβας κι επισήμανε επίσης την απειλή των ισλαμιστών εξτρεμιστών.

«Σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου εκτυλίσσονται συρράξεις και ορισμένες περιοχές στην πραγματικότητα πάνε κατά διαόλου» είπε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι δηλώσεις του συντάραξαν τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας που ήταν παρόντες στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου λεπτά νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση για επίδειξη ηγετικής ικανότητας. Η ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησής του που έχουν τοποθετηθεί υπέρ της διπλωματικής επίλυσης της κρίσης.

Αντιδράσεις από Βενεζουέλα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας απέρριψε τις επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της χώρας του, κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο ότι επαναλαμβάνει «ρατσιστικές» θεωρίες.

«Δεν αποδεχόμαστε τις απειλές του προέδρου Τραμπ» που παρουσίασε «ρατσιστικές θεωρίες» και «επέστρεψε στον Ψυχρό Πόλεμο» δήλωσε ο Χόρχε Αρεάσα σε δημοσιογράφους στον ΟΗΕ.

Η Βενεζουέλα θα συνεχίζει να επιδιώκει τον διάλογο με τις ΗΠΑ, αλλά θα δώσει μάχη για την εθνική της κυριαρχία επισήμανε επίσης ο Βενεζουελάνος υπουργός. Ο ίδιος είπε ότι η Ουάσιγκτον αρνείται να συμμετάσχει σε έναν δίκαιο διάλογο με το Καράκας, αλλά η χώρα του θα συνεχίσει να επιδιώκει τις επαφές με τις ΗΠΑ.

«Επιδιώξαμε να έλθουμε σε επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση με στόχο τον διάλογο. Διαρκώς αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Όμως εμείς θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τον διάλογο διότι είναι ο μοναδικός τρόπος στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» τόνισε.

Δημοφιλή