Εναλεία: Η πρώτη επαγγελματική σχολή αλιείας που ενισχύει τον κλάδο και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας

Εναλεία: Η πρώτη επαγγελματική σχολή αλιείας που ενισχύει τον κλάδο και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας
Εναλεία
Εναλεία
Enaleia

Η Ελλάδα έχει σπουδαία παράδοση στην αλιεία, με τον τομέα να συμβάλλει σημαντικά στην εθνική οικονομία και ιδιαίτερα αυτή των παράκτιων και νησιωτικών κοινοτήτων. Η αλιεία στη χώρα μας, αντιμετωπίζει όλο και περισσότερα προβλήματα που προέρχονται κυρίως από τη δραματική μείωση του πληθυσμού των ψαριών, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα, η παράνομη αλιεία που αυξάνεται σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό επίπεδο και οι μη κατάλληλες πρακτικές αλίευσης συμβάλλουν στην περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά και τη μείωση του πληθυσμού των ψαριών, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η εξασφάλιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης της αλιείας στη χώρα μας, θα πρέπει να βασιστεί, εκτός των άλλων, στην ενασχόληση στον τομέα εξειδικευμένου προσωπικού, με καλή γνώση των σωστών τεχνικών αλίευσης που είναι ταυτόχρονα φιλικές στο περιβάλλον.

Όλα αυτά τα προβλήματα φιλοδοξεί να επιλύσει η Εναλεία. Πρόκειται για την πρώτη σχολή αλιείας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα από νέους επαγγελματίες ναυτικών οικογενειών που στοχεύει στην ανανέωση του κλάδου μέσω της εκπαίδευσης και μετέπειτα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων που κατοικούν στη χώρα. Η ιδέα βραβεύτηκε σε διαγωνισμούς νεανικής επιχειρηματικότητας ανά τον κόσμο, ανάμεσά τους και οι «Angelopoulou-Clinton» και «Ιncubator Ace in».

Ο Λευτέρης Αραπάκης, ένας εκ των δυο ιδρυτών της σχολής, μιλάει στη HuffPost Greece για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της σχολής, την ελληνική αλιεία και τις νέες θέσεις απασχόλησης των αποφοίτων στην Ελλάδα.

Πώς ωρίμασε η ιδέα για την ίδρυση της επαγγελματικής σχολής αλιείας, που αποτελεί την πρώτη του είδους στην Ελλάδα;

Η ιδέα ωρίμασε σταδιακά. Η ενασχόληση της οικογένειάς μου με την αλιεία, μου έδωσε τα πρώτα ερεθίσματα από τον κλάδο της αλιείας, όπου και παρατήρησα ότι η πλειοψηφία των αλιέων είναι άνω των 55 ετών. Στη συνέχεια, η ενασχόληση της ομάδας με την εκπαίδευση στελεχών σε πολυεθνικές εμπειρίες, έδωσε την ιδέα για το εγχείρημα. Να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνογνωσία, για πρώτη φορά στον κλάδο της αλιείας.

Μπορείτε να μας δώσετε τα γενικά στοιχεία για τη δομή και λειτουργία της σχολής σας;

Η σχολή έχει διάρκεια 4 μήνες και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο πιλοτικό στάδιο λειτουργίας. Τα μαθήματα που γίνονται συνδυάζουν θεωρητικές γνώσεις με μάθηση στην πράξη, εξασφαλίζοντας διασύνδεση στους μαθητές με καΐκια, για να κάνουν πρακτική, αλλά και να ξεκινήσουν να εργάζονται. Διδάσκονται μεταξύ άλλων και νέες τεχνικές για τη βιωσιμότητα της αλιείας, έτσι ώστε η νέα γενιά Ελλήνων αλιέων να μπορέσει να διατηρήσει και να αυξήσει τα ψάρια στις θάλασσες! Επιπλέον, επειδή είχαμε δεχτεί πολλά αιτήματα από άτομα εκτός Αττικής, αναπτύξαμε ένα πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης έτσι ώστε να μπορέσουν και εκείνοι να μάθουν. Πλέον, έχουν εκπαιδευτεί οι πρώτοι μαθητές, οι οποίοι ξεκινούν σύντομα την επαγγελματική τους καριέρα στην αλιεία.

Ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου της ελληνικής αλιείας και πώς πιστεύετε ότι η κοινή αλιευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να οδηγήσει στη βιώσιμη ανάπτυξή της;

Οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου της ελληνικής αλιείας, εξαρτώνται άμεσα από το επίπεδο του προσωπικού που θα έχει. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για ανάπτυξη του κλάδου που αφορούν μεταποίηση ψαριών, εξαγωγή ψαριών, τουριστική αλιεία, δραστηριότητες που στην χώρα μας βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο. Η κοινή αλιευτική πολιτική της ΕΕ είναι μια αξιόλογη προσπάθεια, η οποία δείχνει ότι μπορεί να τονώσει την αλιεία, δίνοντας και κίνητρα σε νέους για να το προσπαθήσουν.

Πώς πιστεύετε ότι η ανάπτυξη αυτή θα μεταφραστεί σε νέες θέσεις απασχόλησης αποφοίτων της σχολής σας; Θεωρείτε δυνατή την αύξηση του στόλου αλιείας για διεθνή ύδατα, δεδομένου ότι αυτό θα συνεπάγεται και μεγαλύτερη ζήτηση εργαζομένων;

Η ανάπτυξη του κλάδου μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη απορρόφηση για τους αποφοίτους μας, η οποία όμως για την ώρα είναι περιττή. Αυτή τη στιγμή, ο κλάδος της αλιείας μπορεί να απορροφήσει μεσοπρόθεσμα μέχρι και 1.000 άτομα. Εκτιμούμε ότι οι ίδιοι οι απόφοιτοί μας, με τις γνώσεις τους, μπορούν να οδηγήσουν τον κλάδο της αλιείας στο να αναπτυχθεί ταχύτερα. Η αύξηση του στόλου αλιείας στα διεθνή ύδατα, είναι ένα θέμα που απασχολεί τους αλιείς. Για να είμαι ειλικρινής, δεν το βλέπω να συμβαίνει σύντομα, γιατί για να μπορέσει ένα αλιευτικό να ψαρέψει με επιτυχία σε αυτά τα νερά, πρέπει να έχει μεγαλύτερο μέγεθος, το οποίο συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος κατασκευής και λειτουργίας. Βέβαια, αν ξεκινήσει εντατικά η αλιεία στα διεθνή ύδατα, συνεπώς και θα αυξηθεί η ζήτηση εργαζομένων.

Ποια είναι η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κοινού για τη σχολή και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της;

Μέχρι στιγμής είχαμε πάνω από 125 αιτήσεις για τη συμμετοχή στον πρώτο πιλοτικό κύκλο. Δυστυχώς, επιλέξαμε λίγα άτομα για να μπορέσουμε να ελέγξουμε το πρόγραμμα σπουδών και να το βελτιώσουμε. Από ότι φαίνεται όμως, η φοίτηση στη σχολή άρεσε ιδιαιτέρως στους μαθητές μας. Δεν υπάρχει κάποιος από αυτούς που να μην μας έχει συστήσει σε φίλους του, το οποίο είναι κάτι που μας τιμά δεόντως. Από την άλλη ο γενικός πληθυσμός, που δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί επαγγελματικά με την αλιεία, μας αντιμετωπίζει με πολύ θετική διάθεση ως κάτι το αναγκαίο και το χρήσιμο, τόσο για την ανεργία που αντιμετωπίζουμε, όσο και για τον ίδιο τον κλάδο της αλιείας.

Δημοφιλή