Οι Ρώσοι είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους λαούς και η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο για να τους ανταμείψει

Οι Ρώσοι είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους λαούς και η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο για να τους ανταμείψει
People walk inside Komsomolskaya metro station in Moscow, Russia, March 22, 2017. REUTERS/Grigory Dukor
People walk inside Komsomolskaya metro station in Moscow, Russia, March 22, 2017. REUTERS/Grigory Dukor
Grigory Dukor / Reuters

Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει πολλά περί «τεμπέληδων» και «εργατικών» με αφορμή την οικονομική κρίση και την αναζήτηση ευθυνών και αιτιών. Αυτή όμως δεν είναι μια τέτοια είδηση.

Είναι μια είδηση που αφορά τον τρόπο που μερικές χώρες, εν προκειμένω η Ρωσία, αποφάσισε να ανταμείψει τους σκληρά εργαζόμενους πολίτες της που σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, εργάζονταν κατά μέσο όρο 39 ώρες την εβδομάδα και έχουν επισήμως ετήσια άδεια 28 ημερών και 12 επίσημες εορταστικές αργίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η ετήσια διάρκεια της εργάσιμης περιόδου στην Ρωσία είναι μεγαλύτερη από αυτή που υπάρχει κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά μέχρι την Ιαπωνία. Περισσότερο από τους Ρώσους εργάζονται οι Χιλιανοί, οι Μεξικανοί, οι κάτοικοι της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης.

Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα Vedomosti, η κυβέρνηση αποφάσισε πως για το 2018, οι Ρώσοι θα έχουν εκτός από την άδεια τους- που όπως ήδη αναφέρθηκε ανέρχεται σε 28 εργάσιμες ημέρες- και άλλες 28 ημέρες κατά τις οποίες θα απέχουν επίσης από την εργασία. Αυτό καθώς στις 12 επίσημες αργίες προστίθενται ακόμη 16 μη εργάσιμες μέρες, οι οποίες μεταφέρονται λόγω εορτών που συμπίπτουν με το Σάββατο ή την Κυριακή.

Οι επιπλέον αργίες, που προστίθενται στις εορτές, μεταβάλλουν την σχέση της περιόδου εργασίας και της περιόδου των διακοπών ενώ σύμφωνα με τον Πιότρ Μπιζιούκοφ, αναλυτή του Κέντρου Κοινωνικών και Εργατικών Δικαιωμάτων, προσφέρεται μεγαλύτερη διάρκεια ξεκούρασης στους εργαζόμενους και περιορίζουν τους ανεπαρκείς κρατικούς ελέγχους που αφορούν την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Δεν αποτελεί έκπληξη, γράφει η ρωσική εφημερίδα, το γεγονός ότι στους Ρώσους δεν άρεσαν καθόλου οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί το προηγούμενο διάστημα για μείωση των επίσημων αργιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας Superjob.ru, το 71% είχαν αρνητική άποψη για το νομοσχέδιο που πρότεινε να καταργηθούν οι αργίες της περιόδου της Πρωτοχρονιάς, εν αντιθέσει με το 20% που είχε αντίθετη άποψη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή