Ο θάνατος του «Οργισμένου Ειδώλου»: Πέθανε ο πυγμάχος Τζέικ Λαμότα

Ο θάνατος του «Οργισμένου Ειδώλου»: Πέθανε ο πυγμάχος Τζέικ Λαμότα
Former middleweight boxing champion Jake LaMotta poses in New York October 28, 2009. LaMotta learned to fight with an ice pick in his hand in a Bronx schoolyard, battering all the way in later life to a world middleweight title in an era of 15-round fights. To match feature BOXING/LAMOTTA REUTERS/Teddy Blackburn (UNITED STATES SPORT BOXING)
Former middleweight boxing champion Jake LaMotta poses in New York October 28, 2009. LaMotta learned to fight with an ice pick in his hand in a Bronx schoolyard, battering all the way in later life to a world middleweight title in an era of 15-round fights. To match feature BOXING/LAMOTTA REUTERS/Teddy Blackburn (UNITED STATES SPORT BOXING)
Teddy Blackburn / Reuters

Ο Τζέικ Λαμότα, ο πρώην πρωταθλητής του μποξ του οποίου η βίαιη ζωή εντός και εκτός του ρινγκ απεικονίστηκε στην ταινία «Οργισμένο Είδωλο» (Raging Bull) πέθανε την Τρίτη, σύμφωνα με μία από τις κόρες του.

Ο Λαμότα, ο οποίος είχε παραδεχτεί πως έχασε σκόπιμα αγώνα, επειδή του το είχαν ζητήσει μαφιόζοι, ήταν άνω των 90 ετών, καθώς η ημερομηνία που είχε καταχωρηθεί ως ημερομηνία γέννησής του ήταν η 10η Ιουλίου 1922- αν και, σύμφωνα με άλλες πηγές, είχε γεννηθεί το 1921. Η κόρη του, Κρίστι Λαμότα, ανακοίνωσε τον θάνατό του στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, αλλά δεν αποκάλυψε την αιτία του θανάτου του.

Η έβδομη σύζυγος του Λαμότα, Ντενίζ Μπέικερ, δήλωσε στο ABC News πως ο πυγμάχος, ο οποίος ζούσε σε γηροκομείο στο Μαϊάμι, πέθανε λόγω επιπλοκών από πνευμονία.

Ο ηθοποιός Ρόμπερτ ντε Νίρο, που είχε κερδίσει Όσκαρ το 1981 για τον ρόλο του Λαμότα στο «Οργισμένο Είδωλο», εξέδωσε ανακοίνωση όπου έλεγε «αναπαύσου εν ειρήνη, πρωταθλητή».

Ο Λαμότα, που μεγάλωσε σε μια σκληρή γειτονιά στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, είχε ένα ιδιαίτερα παράτολμο στυλ στο ρινγκ, πλησιάζοντας τον αντίπαλο, γέρνοντας χαμηλά και προς τα εμπρός, και αρχίζοντας να τον χτυπά αγνοώντας τα χτυπήματα που αυτός μπορεί να ανταπέδιδε. Είχε τη φήμη πως είχε το δυνατότερο σαγόνι στο άθλημα.

«Οι γροθιές ποτέ δεν με ενοχλούσαν τόσο πολύ» είπε κάποτε στους Times του Λονδίνου.

Διάσημο κομμάτι της καριέρας του ήταν η αντιπαλότητα με τον θρυλικό «Σούγκαρ» Ρέι Ρόμπινσον, που νίκησε τον Λαμότα στις πέντε από τις έξι αναμετρήσεις τους, περιλαμβανομένου ενός ιδιαίτερα σκληρού αγώνα για τίτλο το 1951.

«Οι τρεις σκληρότεροι μαχητές τους οποίους αντιμετώπισα ποτέ ήταν ο Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον, ο Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον και ο Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον» είχε πει χαρακτηριστικά.

«Αντιμετώπισα τον Σούγκαρ (Ζάχαρη) τόσες πολλές φορές, που μου κάνει εντύπωση που δεν είμαι διαβητικός» έλεγε συχνά.

Αγωνιζόμενος κυρίως στην κατηγορία των μέσων βαρών, και γνωστός ως «Raging Bull» (μαινόμενος ταύρος) και «Bronx Bull» (ταύρος του Μπρονξ), τελείωσε την 13ετή καριέρα του με 83 νίκες, από τις οποίες οι 30 με νοκ άουτ, 19 ήττες και τέσσερις ισοπαλίες. Δεν βγήκε ποτέ νοκ άουτ, και το 2002 το Ring Magazine τον έβαλε στην 52η θέση της λίστας του με τους καλύτερους 80 μαχητές των τελευταίων 80 ετών.

Αν και η δύναμη και η ικανότητά του τον έκαναν έναν από τους κορυφαίους μαχητές των δεκαετιών του 1940 και του 1950, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η παρανοϊκή, ζηλότυπη και αυτοκαταστροφική του φύση τον οδήγησαν σε μια ταραχώδη ζωή.

Όταν ήταν παιδί πάλευε με άλλα αγόρια της γειτονιάς σε αγώνες στους οποίους στοιχημάτιζαν ενήλικες. Κάποτε κατέληξε σε φυλακή ανηλίκων για απόπειρα ληστείας ενός κοσμηματοπωλείου.

Ως ενήλικος, είχε την τάση να κακοποιεί γυναίκες και κάποτε ξυλοκόπησε τη σύζυγό του, Βίκι, και τον καλύτερο φίλο του, όταν άκουσε ότι είχαν σχέση.

Τον χώρο της πυγμαχίας έλεγχαν σε μεγάλο βαθμό μαφιόζοι κατά τη διάρκεια της καριέρας του, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε να πάρει μάνατζερ με διασυνδέσεις με τη Μαφία. Ωστόσο, συμφώνησε να «πουλήσει» τον αγώνα του με τον Μπίλι Φοξ το 1947, με αντάλλαγμα την ευκαιρία να αγωνιστεί για πρωτάθλημα. Στην αυτοβιογραφία του ο Λαμότα ανέφερε πως είχε πρόβλημα να κάνει τον αγώνα να μοιάζει αληθοφανής.

Ο διαιτητής σταμάτησε τον αγώνα στον τέταρτο γύρο, καθώς ο Φοξ σφυροκοπούσε τον Λαμότα, που δεν αμυνόταν. Μέχρι εκείνο το σημείο, έγραψε ο Λαμότα, «αν υπήρχε κανείς που δεν είχε καταλάβει τι συνέβαινε, πρέπει να ήταν μεθυσμένος».

Αποβλήθηκε για μήνες μετά τον αγώνα, και παραδέχτηκε ότι τον είχε «πουλήσει» καταθέτοντας ενώπιον υποεπιτροπής της Γερουσίας για τη διαφθορά στο μποξ το 1960.

Η Μαφία του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί για τον τίτλο, και τα κατάφερε, νικώντας τον Γαλλο-Αλγερινό Μαρσέλ Σερντάν το 1949. Κράτησε τον τίτλο για σχεδόν δύο χρόνια, πριν χάσει από τον Ρόμπινσον στον έκτο αγώνα τους στις 14 Φεβρουαρίου 1951, ένας αγώνας που ήταν τόσο άγριος που έγινε γνωστός ως «Η Σφαγή της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου». Δέχτηκε τρομακτικό σφυροκόπημα από τον Ρόμπινσον, ωστόσο ποτέ δεν βγήκε νοκ άουτ, σε ένα ματς το οποίο σταμάτησε ο διαιτητής στον 13ο γύρο.

Ο Λαμότα αποσύρθηκε μετά από τρία χρόνια. Απέκτησε έξι παιδιά από τους επτά γάμους του. Στον έκτο γάμο, κουμπάρος ήταν ο Ρόμπινσον.

Δημοφιλή