Υπάρχει αντισεισμικός σχεδιασμός στα σχολεία; Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού. Οδηγίες για οικογένειες

Υπάρχει αντισεισμικός σχεδιασμός στα σχολεία; Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού. Οδηγίες για οικογένειες
Eurokinissi

Κάθε καταστρεπτικός σεισμός που σημειώνεται σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, όπως αυτός στο Μεξικό, προκαλεί ανησυχία, εάν όχι τρόμο, για το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι ανάλογο στην πατρίδα μας, δεδομένου ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση από άποψη σεισμικότητας στην Ευρώπη και την έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου από τις 29/11/2016 έως 17/9/2017 καταγράφηκαν περισσότεροι από 70 σεισμοί μεγαλύτεροι των 4 Ρίχτερ, ενώ μόλις στις 12 Ιουνίου μια δόνηση της κλίμακας των 6,1 Ρίχτερ ταρακούνησε την Μυτιλήνη.

Το ερώτημα που αυθόρμητα τίθεται, ενδεχομένως απ΄όλους μας, είναι κατά πόσο προετοιμασμένοι είμαστε γι' αυτή την απευκταία πιθανότητα και ειδικότερα πόσο έτοιμοι είναι εκπαιδευτικοί και μαθητές για να αντιμετωπίσουν ένα χτύπημα του Εγκέλαδου.

Η HuffPost έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα στον καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), κ. Ευθύμη Λέκκα.

Ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι η μείωση των επιπτώσεων των σεισμών μπορεί να επιτευχθεί όταν οι πολίτες έχουν ενημερωθεί σχετικά με τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας που πρέπει να λάβουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από έναν σεισμό και υπογράμμισε, σε ό,τι αφορά στη σχολική κοινότητα, το πόσο καθοριστικής σημασίας είναι η ανάπτυξη αντισεισμικής συνείδησης και συμπεριφοράς στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές.

Για το λόγο αυτό ο ΟΑΣΠ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας έχει συντάξει «Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου σε Σχολική Μονάδα». Στόχος η διαρκή ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευσή εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών.

«Το έκτακτο πρόγραμμα εκπαίδευσης μαθητών και εκπαιδευτικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, επιτρέπει σε στελέχη μας, όλοι τους έχουν εκπαιδευτική επάρκεια, να εκπαιδεύουν μαθητές και να ενημερώνουν τους εκπαιδευτικούς καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας» λέει στη HuffPost Greece ο κ. Λέκκας.

Προσθέτει δε, πως τα προγράμματα αυτά έχουν αποδώσει καθώς υπάρχουν αξιολογήσεις και μετρήσιμα αποτελέσματα.

«Αυτό φάνηκε και από τον τρόπο που αντέδρασαν εκπαιδευτικοί και μαθητές στους πρόσφατους σεισμούς στη Λέσβο, στα Γιάννενα και αλλού. Με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι το επίπεδο είναι ιδιαίτερα καλό» σημειώνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Η συμβουλή του κ. Λέκκα προς καθηγητές, γονείς και μαθητές, είναι να ακολουθούν τις οδηγίες που έχει εκδώσει ο ΟΑΣΠ και να κάνουν ασκήσεις στο σπίτι με βάση τις συγκεκριμένες οδηγίες.

«Να συζητούν μεταξύ τους, ακόμη και όταν πρόκειται να πάνε ταξίδι, για το πως θα συμπεριφερθούν σε περίπτωση σεισμού. Το πιο βασικό είναι η ψυχραιμία και να αποφεύγουν τη φημολογία» συμβουλεύει ο κ. Ευθύμης Λέκκας.

Οδηγίες και βίντεο που μπορεί να σώσουν εσάς και την οικογένειά σας

Τι πρέπει να κάνεις εάν ο σεισμός σε βρει μέσα στην τάξη

Δημοφιλή