Ανάπτυξη 0,6% «βλέπει» το Ινστιτούτο Ifo για την ευρωζώνη. Τα ρίσκα για την οικονομία

Ανάπτυξη 0,6% «βλέπει» το Ινστιτούτο Ifo για την ευρωζώνη. Τα ρίσκα για την οικονομία
Yellow Euro prosperity ahead traffic sign on blue sky. Euro prosperity concept. Low Angle view. Horizontal composition with copy space. Clipping path is included.
Yellow Euro prosperity ahead traffic sign on blue sky. Euro prosperity concept. Low Angle view. Horizontal composition with copy space. Clipping path is included.
MicroStockHub via Getty Images

Ανοδικά εξακολουθεί να κινείται η οικονομία της ευρωζώνης, ενώ σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου IFO, αναμένεται να σημειωθεί περαιτέρω αύξηση 0,6% και το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Η κατανάλωση θα συνεχίσει να αναπτύσσεται αργά αλλά σταθερά.

Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί οριακά 0,5% μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2018, με βάση τις προβλέψεις των Ινστιτούτων IFO του Μονάχου, KOF της Ζυρίχης και ISTAT της Ρώμης. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα μαρτυρούν ετήσιο ρυθμό αύξησης για το τρέχον έτος 2,3%. Αιτία για τη βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων είναι οι επενδύσεις, οι οποίες επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια και τις καλύτερες πιστωτικές συνθήκες.

Η αύξηση 0,4% της κατανάλωσης των νοικοκυριών ανά τρίμηνο είναι επίσης ένα ενθαρρυντικό για την οικονομία στοιχείο, το οποίο οφείλεται κυρίως στη βελτίωση της αγοράς εργασίας και των εισοδημάτων. Οι θετικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να τονώσουν την εξωτερική ζήτηση, ακόμα κι αν αυτή παρεμποδίζεται περιστασιακά από την απώλεια ανταγωνιστικότητας που συνάδει με την κρίση του ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,5% το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς. Με βάση τις προβλέψεις, ο δείκτης θα υποχωρήσει κατά 1,4% το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ περαιτέρω επιβράδυνση κατά 1,1% αναμένεται για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Βασική αιτία της επιβράδυνσης θα είναι οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες θα μειωθούν σημαντικά αν συγκριθούν με τα φετινά στοιχεία. Αυτό βέβαια θα ισχύει με την προϋπόθεση ότι η τιμή του πετρελαίου Brent θα παραμείνει στα 51,70 δολάρια το βαρέλι και η συναλλαγματική ισοτιμία θα κυμανθεί στα 1,18 δολάρια ανά ευρώ.

Άλλα ρίσκα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ευρωζώνη είναι η ανατίμηση του ευρώ καθώς και το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τραπεζών σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ.

Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ανάμεσα στους κινδύνους βρίσκεται η επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις αντιδράσεις εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής του Τραμπ, όπως και οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

Δημοφιλή