Παραίτηση Κουρουμπλή ζήτησε ο Μητσοτάκης

Παραίτηση Κουρουμπλή ζήτησε ο Μητσοτάκης
Eurokinissi

Στα ύψη είναι το πολιτικό θερμόμετρο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία έχουν κληθεί υπουργοί και φορείς για να ενημερώσουν σχετικά με τη ρύπανση στο Σαρωνικό, με τον, παρόντα, αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού Π. Κουρουμπλή και τον υπουργό να του απαντά ότι ψεύδεται για όσα τον κατηγόρησε.

Από την πλευρά τους, τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος όσο και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός διαβεβαίωσαν ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την πρώτη στιγμή και τόνισαν ότι άμεσα μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Ο διάλογος Μητσοτάκη- Κουρουμπλή

«Προσωπικά σας χρεώνω ότι υποτιμήσατε την έκταση του προβλήματος. Πέρασαν τρεις μέρες για να κινητοποιηθείτε ουσιαστικά και να καταλάβετε τι ακριβώς συνέβη. Γιατί αργήσατε; Προτιμήσατε την αγγλική πρωτεύουσα αντί να προΐσταστε εκεί που ήταν το πρόβλημα. Γιατί καθυστερήσατε να ενημερώσετε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ασφάλεια και το Περιβάλλον στη Θάλασσα;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Κουρουμπλής παρενέβη, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του προέδρου της ΝΔ ότι δεν ενημέρωσε άμεσα τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό.

«Ή εσείς λέτε ψέματα ή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός. Ανάμεσα στους δύο, πιστεύω τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό», αντέτεινε ο κ. Μητσοτάκης, προκαλώντας νέα έντονη αντίδραση του κ. Κουρουμπλή που έκανε λόγο για «Μητσοτακέικο ψέμα».

«Δεν θα παραιτηθώ. Δεν σας φοβάμαι…», σχολίασε ο κ. Κουρουμπλής.

«Ντροπή σας. Τρεις μέρες στο Λονδίνο ήσασταν και δεν επιστρέφατε πίσω. Δεν ντρέπεστε. Να παραιτηθείτε αν έχετε στοιχειώδη ευαισθησία», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν θα παραιτηθώ ποτέ, όσο εσείς το ζητάτε», αντέδρασε ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Σταματήστε να κυκλοφορείτε με τέτοιο θράσος και να υψώνετε τη φωνή σας. Είστε υπόλογος εδώ. Οφείλετε εδώ και τώρα να υποβάλλετε την παραίτηση σας», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ Μητσοτάκης καταλόγισε ευθύνες στους συναρμόδιους υπουργούς, γιατί όχι μόνο δεν κινητοποιήθηκαν από τη πρώτη στιγμή αλλά δεν ενημέρωσαν και τους πανικόβλητους, όπως είπε, δημάρχους της περιοχής.

«Ή δεν έχουν συναίσθηση της έκτασης και του μεγέθους του προβλήματος αυτής της μεγάλης οικολογικής καταστροφής ή συνειδητά προσπαθούν υποβαθμίσουν τις αβλεψίες, τις αστοχίες και για το πώς η Πολιτεία χειρίστηκε το συμβάν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας δε, στις αιτιάσεις των υπουργών ότι ποτέ άλλοτε δεν είχε αντιμετωπίσει κυβέρνηση παρόμοιο θαλάσσιο οικολογικό δυστύχημα, υποστήριξε ότι τον Μάρτιο του 2012 είχε γίνει στην Ελευσίνα ναυάγιο με πλοίο φορτωμένο με 1800 τόνους μαζούτ και τότε είχε ελεγχθεί το πρόβλημα κάτι που δεν έγινε τώρα.

Κουρουμπλής: Το σχέδιο αντιμετώπισης τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή μόλις ειδοποιήθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επέμεινε ότι όλες οι αρμόδιες αρχές κινητοποιήθηκαν από τη πρώτη στιγμή για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του ναυαγίου και ότι άμεσα ενεργοποιήθηκε το σχέδιο για την απορρύπανση.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση, ότι «σε ένα μήνα, σε 40 μέρες, τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά από ότι είναι σήμερα» ενώ τόνισε ότι, «τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι το πλοίο που φόρτωσε από τα ΕΛΠΕ είχε 1819 τόνους μαζούτ, από τους 2.500 που είχε το κήτος.

«Ένα στοιχείο πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Με μηχανικά μέσα γίνεται αυτή η προσπάθεια. Ούτε ένα κιλό χημικών δεν θα πέσει στη θαλάσσια περιοχή», διαβεβαίωσε ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Από τη πρώτη στιγμή που ο θάλαμος επιχειρήσεων έλαβε στις 2:41 το πρωί το μήνυμα ότι ένα πλοίο βρισκόταν σε κατάσταση βύθισης μπήκε άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το συμβάν», ανέφερε.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ακόμα ότι, μόλις το πλοίο βυθίστηκε, ξεκίνησε και η τοποθέτηση φραχτών για να περιοριστεί το πρόβλημα ενώ την τρίτη μέρα εμφανίστηκε κηλίδα προς την περιοχή του Πειραιά όπου και εκεί μπήκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο.

«Κάνουμε μια γιγαντιαία προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα που ίσως για πρώτη φορά είναι τέτοιας έκτασης. Μας εγκαλούν αλλά δεν μας λένε τι πρέπει να κάνουμε που δεν το κάνουμε. Έγινε ότι μπορούσε να γίνει καλύτερα. Πιστεύουμε ότι ήμασταν αποτελεσματικοί. Θα κριθούμε στο τέλος της ημέρας. Αν στο τέλος της ημέρας παρουσιαστούν αδυναμίες, θα δούμε όλοι μαζί πως θα έχουμε πιο ολοκληρωμένο σχέδιο», κατέληξε.

Φάμελλος: Σε τρεις εβδομάδες θα υπάρχει καθαρή εικόνα

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι έχουν στεγανοποιηθεί και οριοθετηθεί απόλυτα όλες οι περιοχές.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι σε τρεις εβδομάδες θα μπορεί να υπάρχει καθαρή εικόνα και να κριθεί το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργήσει το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου. Ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι ενεργοποιήθηκε άμεσα τόσο το σχέδιο έκτακτης ανάγκης όσο και το «Πράσινο Ταμείο», προκειμένου να παρθούν πόροι για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής.

Σαντορινιός: Έγινε σωστά η διαδικασία αναγνώρισαν ξένοι εμπειρογνώμονες

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός υποστήριξε ότι υπάρχουν και είναι καταγεγραμμένα ημερολογιακά όλα τα στοιχεία για τις ενέργειες που έγιναν από τη πρώτη στιγμή και αποδεικνύουν ότι και ενεργοποιήθηκαν άμεσα όλοι οι μηχανισμοί και ενημερώθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς.

«Καθυστερήσαμε όπως λένε; 'Αποψη μου είναι ότι δεν καθυστερήσαμε. Κάναμε λάθος επικοινωνιακό; Νομίζω έπρεπε να βγούμε πιο γρήγορα και να πούμε κάποια πράγματα για το σχέδιο που μπήκε σε άμεση εφαρμογή» τόνισε ο κ. Σαντορινιός ενώ επικαλέστηκε ξένους εμπειρογνώμονες που ήρθαν στην Ελλάδα και αναγνώρισαν, όπως είπε, ότι έγινε σωστά η όλη διαδικασία για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας οικολογικής ρύπανσης.

«Το ζητούμενο είναι να δώσουμε τη μάχη όλοι και να ολοκληρωθεί αυτό που κάνουμε. Κάθε μέρα, στις έξι η ώρα, γίνεται το συντονιστικό, βλέπουμε πού πάει καλά και πού όχι και ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας. Θα συνεχίσουμε να είμαστε πάνω από το πρόβλημα μέχρι να λυθεί», σημείωσε.

Ο κ. Σαντορινιός διαβεβαίωσε ότι υπάρχει απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση με την εταιρία απορρύπανσης για να γίνει το «ριφίνισμα» και το καθάρισμα, με απόλυτα επιστημονικό τρόπο. «Κάθε μέρα στο Ιόνιο και το Αιγαίο πλέουν πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο και ελέγχονται όλα από το λιμενικό σώμα. Παράκληση για ένα τέτοιο ατύχημα, μην πυροβολείτε την ναυτιλία, μην πυροβολείτε το λιμενικό σώμα», κατέληξε ο κ. Σαντορινιός.

Να σημειωθεί, ότι ένταση δημιουργήθηκε στην Επιτροπή, όταν ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, αντέδρασε έντονα καταγγέλλοντας σύμβουλο του υπουργού Ναυτιλίας ότι έκανε «γκριμάτσες», την ώρα της αντιπαράθεσης του κ. Κουρουμπλή με τον κ. Μητσοτάκη.

«Στο ελληνικό κοινοβούλιο βρίσκεστε. Όχι στο 'μάππετ σόου'. Έλεος», είπε ο κ. Αμυράς ζητώντας από την πρόεδρο να την ανακαλέσει στη τάξη.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κατερίνα Ιγγλέση έκανε λόγο για πολλά ερωτήματα που υπάρχουν και πρέπει να απαντηθούν και τόνισε ότι πρέπει μέσα από την έρευνα που είναι σε εξέλιξη πρέπει να αναδειχθούν, να καταλογιστούν οι ευθύνες και να επιβληθούν ποινές.

Παράλληλα, πρότεινε και έγινε αποδεκτό να οργανωθεί άμεσα μια κοινοβουλευτική επίσκεψη στη Σαλαμίνα για να διαπιστωθούν επί τόπου τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την ρύπανση.

Δημοφιλή