Τσίπρας: Θα προχωρήσουμε μαζί τη μεγάλη συζήτηση για την επόμενη ημέρα

Τσίπρας: Θα προχωρήσουμε μαζί τη μεγάλη συζήτηση για την επόμενη ημέρα
Eurokinissi

«Αντιμετωπίσαμε μεγάλες φουρτούνες, αλλά τα μποφόρ έχουν πέσει, έχουμε περάσει τον δύσκολο κάβο, πάμε προς το λιμάνι», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας το Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στο Ηράκλειο.

Τόνισε ότι «η συζήτηση για την επόμενη μέρα είναι κρίσιμη, κάποιοι δεν θέλουν να την κάνουν, με γεια τους με χαρά τους». Ωστόσο, συνέχισε, «εμείς θα την κάνουμε μεθοδικά, προγραμματισμένα, με όσους έχουν ειλικρινή έγνοια και αγωνία για την επόμενη μέρα». Σχολίασε ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει ως μάννα εξ ουρανού και ότι «δεν θέλουμε μια ανάπτυξη μόνο σε επίπεδο αριθμών, που θα είναι μόνο για τους λόγους», αλλά μια ανάπτυξη που θα σημαίνει κάτι έμπρακτα για τον καθημερινό πολίτη, για τον αγρότη, τον εργαζόμενο, τον επιχειρηματία, τους νέους. «Θα τη διεξάγουμε αυτή τη συζήτηση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η Περιφέρεια της Κρήτης είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για να προσδιορίσουμε τι εννοούμε όταν μιλάμε για ανασυγκρότηση, για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, είπε ο κ. Τσίπρας- τονίζοντας πως ο η ανασυγκρότηση είναι, πριν απ' όλα, η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και η αύξηση της απασχόλησης, της σταθερής και μόνιμης απασχόλησης.

«Στόχος είναι η αποκατάσταση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για τους εργαζόμενους και η εξασφάλιση της προσφοράς ικανοποιητικών κοινωνικών υπηρεσιών», σημείωσε, εξηγώντας ότι αυτό περιγράφει τον όρο «Δίκαιη Ανάπτυξη», «δηλαδή, ανάπτυξη, της οποίας το όφελος διαχέεται στην κοινωνία και δεν λειτουργεί ως εργαλείο συσσώρευσης πλούτου για κάποιους λίγους και ισχυρούς».

Η πιο αποτελεσματική διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό θα μπορούσε να επιφέρει πολλά περισσότερα, η βούληση υπάρχει και είναι ζήτημα καλύτερης οργάνωσης και σχεδιασμού που πρέπει να επιλύσουμε, σημείωσε, τονίζοντας πως προς την κατεύθυνση αυτή, εργάζεται το Φόρουμ αγροδιατροφής- βιομηχανίας - τουρισμού που έχει συσταθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, στοχεύοντας να συνδέσει με συγκεκριμένες πολιτικές και κίνητρα τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα με την μεταποιητική βιομηχανία και το τουριστικό σύμπλεγμα.

Η ποιοτική ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, αφορά κυρίως την βελτίωση της ποιότητας των εξαγωγών, την τυποποίηση και την πιστοποίηση, δήλωσε, τονίζοντας ότι η βιομηχανία και η μεταποίηση αποτελούν έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες στους οποίους στοχεύει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα. Επισήμανε ότι στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που υλοποιεί η κυβέρνηση, η βιομηχανία, η μεταποίηση και η αγροδιατροφή είναι τομείς προτεραιότητας, κατεύθυνση, όπως είπε, που επιβεβαιώνεται και από τους επενδυτές.

Αναφερόμενος στον ευρύτερο τομέα της οικονομίας, είπε πως φέτος έδωσε τόσο μεγάλη ώθηση στους ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να αναγκάζεται σήμερα ο ΟΟΣΑ να αναθεωρεί τις προβλέψεις του και να μιλά για ποσοστά που θα αγγίξουν και θα ξεπεράσουν το 3% ανάπτυξη στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους. Παρατήρησε επίσης ότι πρόκειται για ποσοστά που συγκαταλέγονται στους τέσσερις υψηλότερους τριμηνιαίους ρυθμούς σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Τουριστική ανάπτυξη

«Για εμάς η δίκαιη τουριστική ανάπτυξη σημαίνει και ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «για μας τουριστική ανάπτυξη και επενδύσεις σημαίνει θέσεις εργασίας».

Αναφέρθηκε σε ένα θέμα που απασχολεί, όπως είπε, τους εργαζόμενους στην Κρήτη και αφορά στην αδήλωτη εργασία και ειδικότερα στη μαθητεία στις τουριστικές επιχειρήσεις. Επισήμανε ότι από το 2010 ισχύει το καθεστώς που ορίστηκε από μια Κοινή Υπουργική Απόφαση και επιτρέπει την απασχόληση μαθητευόμενων στις τουριστικές επιχειρήσεις, ως το ποσοστό του 17%, και έως τον αριθμό των 40 εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι ακόμη είχε θεσμοθετηθεί η απασχόληση μαθητευόμενων από σχολές άλλων χωρών της ΕΕ, ή ακόμα και τρίτων χωρών, από τη στιγμή που υπάρχουν διμερείς συμβάσεις.

Ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση σήμερα προετοιμάζει μια νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα επαναπροσδιορίζει την αναλογία εργαζόμενων - μαθητευόμενων και με την οποία επανεξετάζεται ο ορισμός του μισθού του μαθητευόμενου, στο 60% του κατώτατου που ισχύει στη χώρα. Επιπλέον, μελετά και την απαγόρευση της υπερωριακής απασχόλησης.

Σημείωσε ότι «εμείς δεν είμαστε γενικά με την επιχειρηματικότητα», αλλά «είμαστε με την επιχειρηματικότητα που σέβεται την εργασία και το φυσικό περιβάλλον».

Υποδομές

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να παρουσιάσει το σχέδιό της που θα καταλήξει στην έναρξη των εργασιών για τον Βόρειο Οδικό 'Αξονα Κρήτης, πριν ολοκληρωθεί η τρέχουσα θητεία της κυβέρνησης.

Είπε ότι η μελέτη για τον ΒΟΑΚ που διασφαλίζει τον ενιαίο σχεδιασμό του έργου από το Καστέλι Κισσάμου ως την Σητεία, θα δημοπρατηθεί μέσα στον Οκτώβριο του 2017. Ειδικότερα, είπε ότι για το πιο ώριμο τμήμα του ΒΟΑΚ, από τα Χανιά έως τον 'Αγιο Νικόλαο, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2018, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.

«Εκτιμάμε, λοιπόν, ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2019. Και θα είμαστε εδώ, εγώ με τον Περιφερειάρχη για να βρεθούμε στην έναρξη των εργασιών», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 4 ως 5 χρόνια από την έναρξη του, αλλά απ' ό,τι βλέπω πάλι θα είμαστε εμείς εδώ, εγώ και ο Περιφερειάρχης», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Αναφορικά με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχει επιλεγεί η μορφή της εταιρείας που θα το αναλάβει, καθώς και τα ανταποδοτικά τέλη για την τοπική αυτοδιοίκηση και το υπουργείο Υποδομών. Επίσης, καθορίστηκε ότι ένας χώρος έκτασης 1000 τμ θα διαμορφωθεί κατάλληλα για διεξαγωγή Συνεδρίων και Εκθέσεων τοπικών προϊόντων. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η πραγματοποίηση αυτών των έργων και η λειτουργία τους θα οδηγήσουν σε υπολογίσιμη αύξηση της απασχόλησης.

Ανέφερε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλα έργα υποδομών, όπως ο κόμβος της Αγίας Πελαγίας, το έργο ύδρευσης στο οροπέδιο Λασιθίου, και τα βελτιωτικά έργα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Σημείωσε ότι επίσης σχεδιάζεται η υλοποίηση έργων που αφορούν τους κάθετους προς τον ΒΟΑΚ άξονες, και ακόμα η πραγματοποίηση βελτιωτικών εργασιών στο αεροδρόμιο των Χανίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης ότι η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης, που θα την μετατρέψει σε ενεργειακό κόμβο, αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας και μειώνοντας την επιβάρυνση των νοικοκυριών, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημείωσε πως είναι σημαντικό να εστιάσουμε και στον ρόλο της Κρήτης ως ενδιάμεσου σταθμού στα ενεργειακά έργα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο καλώδιο Eurasia Interconnector που θα συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Κρήτης, αλλά και στον αγωγό Eastmed που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας. Επισημαίνεται ότι για την προώθηση του έχει υπογραφεί κοινή διακήρυξη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.Υπογράμμισε και τη σημασία της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που έχει φέρει την Κρήτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πετρελαϊκών εταιριών.

Ανακοίνωσε επίσης ότι στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου, συμφωνήθηκε ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο, το ΤΕΙ Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), μια από κοινού ημερίδα, προκειμένου να καθοριστούν τα συγκεκριμένα διετή προγράμματα που θα υλοποιηθούν στην Κρήτη για αποφοίτους των ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα προγράμματα που έχουν θεσμοθετηθεί στον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα δίνουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων.

Όπως ανακοίνωσε, η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και θα είναι η πρώτη στην χώρα. Επίσης, ανέφερε πως συμφωνήθηκε η ενεργή συμμετοχή του Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών του λυκείου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επίσης ότι η μεταρρύθμιση που θα αλλάξει τον χάρτη της δημόσιας υγείας σε ολόκληρη την χώρα, είναι αυτή που προωθεί η κυβέρνηση αυτή την περίοδο και αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αυτής της μεταρρύθμισης και σε πρώτη φάση, η Κρήτη θα ενισχυθεί με 25 Τοπικές Μονάδες Υγείας.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στα Χανιά έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης του στρατοπέδου Μαρκόπουλου στο Δήμο, μετά από συμφωνία με το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας. Στον Δήμο Χερσονήσου, ένα ακόμα ακίνητο του Δημοσίου παραχωρείται για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των υπηρεσιών του. Στον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιεράπετρας, παραχωρείται η κυριότητα του δημόσιου, ακινήτου που χρησιμοποιεί ήδη για την εξυπηρέτηση των αναγκών του.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή