Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα. Οι αλλαγές του νομοσχεδίου

Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα. Οι αλλαγές του νομοσχεδίου
SOOC

Στη δημιουργία μίας νέας διοικητικής δομής για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος στοχεύει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που κατατέθηκε χθες, Τετάρτη, στη Βουλή.

Ειδικότερα, δημιουργείται νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαδικασία έκδοσης και ελέγχου οικοδομικών αδειών, ενεργοποιείται ο θεσμός της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης και η εξασφάλιση Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου με τη δημιουργία Τράπεζας Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινόχρήστων Χώρων. Δημιουργείται επίσης ηλεκτρονική πολεοδομική ταυτότητα δήμου, καθώς επίσης και ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, ενώ θεσπίζονται ειδικές κατηγορίες ειδικού ενδιαφέροντος και χορήγησης δικαιωμάτων υπαγωγής.

Ειδικότερα, στα 250 ευρώ, μειωμένο κατά 50%, ορίζεται το ύψος του προστίμου για αυθαίρετα μέχρι 100 τ.μ., ενώ τα πρόστιμα θα αυξάνουν κατά 10% σε περίπτωση που η δήλωση κατατεθεί μετά τις 9/6/2018, και 20% σε περίπτωση που η δήλωση κατατεθεί μετά τις 9/12/2018.

Επιπλέον μειώσεις προβλέπονται για ΑμεΑ, παλινοστούντες, ανέργους, πολυτέκνους και μακροχρόνια ανέργους, καθώς επίσης και για δικαιούχους ΚΕΑ. Μειώσεις προβλέπονται ακόμη ανάλογα με την παλαιότητα της κατασκευής και το μέγεθος της αυθαιρεσίας. Για εξόφληση έως 8/12/2017 προβλέπεται έκπτωση 20%, ενώ μέχρι 8/6/2018 10%. Επιπλέον, εκπτώσεις 60% προβλέπονται για έργα σεισμικής θωράκισης, ενώ 50% για έργα ενεργειακής αναβάθμισης και υπόγειους χώρους.

Μάλιστα, η τακτοποίηση των αυθαιρεσιών θα είναι προαπαιτούμενο για ενοικίαση, μεταβίβαση, πώληση, γονική παροχή κ.λπ., καθώς ορίζεται πλέον η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Όπως αναφέρει η ΕφΣυν με το άρθρο 81 επιβάλλεται σε όλους τους ιδιοκτήτες να φροντίσουν όσο είναι εν ζωή να τακτοποιήσουν τις πολεοδομικές εκκρεμότητες, αφού δεν θα επιτρέπονται μεταβιβάσεις ακινήτων (πώληση, γονική παροχή, κ.λπ.) χωρίς να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.

Δημοφιλή