Το τέλος της δεδηλωμένης απο την αντιπολίτευση. «Όχι» στην ιδιότυπη στηριξη της κυβέρνησης στη Βουλή

Το τέλος της δεδηλωμένης απο την αντιπολίτευση. «Όχι» στην ιδιότυπη στηριξη της κυβέρνησης στη Βουλή
Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto via Getty Images
Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto via Getty Images
NurPhoto via Getty Images

Έτοιμη να βάλει τέλος στην παραδοξότητα της υπερψήφισης νομοσχεδίων της κυβέρνησης όταν τα καταψηφίζουν οι ΑΝΕΛ εμφανίζεται η ΝΔ, με τους συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ να δηλώνουν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι “δεν γίνεται από τη μια να έχουμε μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλα η δεδηλωμένη να εξασφαλίζεται από την αντιπολίτευση”.

Τελευταίο “κρούσμα” η τροπολογία για την λεγόμενη “τουρκική” ένωση Ξάνθης και την υλοποίηση απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την επανεξέταση αναγνώρισης συλλόγων, για τους οποίους η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει να μην δώσει άδεια λειτουργίας.

Είναι ενδεικτικό ότι μπροστά στον κίνδυνο απώλειας της “δεδηλωμένης” ο υπουργός Δικαιοσύνης απέσυρε την επίμαχη διάταξη την τελευταία στιγμή και ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση απειλούσε να μην δωσει θετική ψήφο.

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που δοκιμαζόταν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με την αντιπολίτευση να βάζει “πλάτη” και να σώζει την… κυβερνητική παρτίδα την τελευταία στιγμή.

Το πρώτο ρήγμα στην συγκυβέρνηση κατεγράφη στη Βουλή, μόλις τρεις μήνες μετά τις εκλογές:, όταν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, καταψήφισαν δύο υπουργικές τροπολογίες, αναφορικά με την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, καθώς και για ρύθμιση οικονομικών υποθέσεων του Μεγάρου Μουσικής, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί η δεδηλωμένη αφού “φρόντισαν” τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τις υπερψηφίσουν.

Ανάλογη ήταν η στάση του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ και στην περίπτωση της τροποποίησης διατάξεων του Κώδικα Ελληνικής ιθαγένειας, τον Ιούλιο του 2015.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν καταψηφίσει και επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, με τους ΑΝΕΛ να ισούνται το ίδιο νομοσχέδιο και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων.

Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ. Παρών δήλωσε η Νέα Δημοκρατία, ενώ κατά ψήφισαν οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή.

Λίγους μήνες μετα, παραμονή Χριστουγέννων, δοκίμαζαν για ακομα μια φορα τις αντοχές του κυβερνητικού σχήματος, αρνούμενοι να ψηφίσουν το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, με την επέκταση του συμφώνου να “περνάει” με την στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

Το ίδιο συνέβη και τον Φεβρουάριο του 2016 όταν η κυβέρνηση έφερε προς έγκριση το θέμα της ρύθμισης των χρεών του Μεγάρου Μουσικής, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να ρίχνουν θετική ψήφο, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων να δηλώνουν “ΠΑΡΩΝ” και τους ΑΝΕΛ μαζί με τη Χρυσή Αυγή να λένε όχι.

Επόμενη…δοκιμασία το θέμα της ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, όπου τον Μάιο του 2017 ο τότε υφυπουργός Παιδείας των ΑΝΕΛ Κ.Ζουραρις υπερψηφίζει, την ίδια στιγμή που το κόμμα του λέει “όχι”, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σώζουν την παρτίδα της “δεδηλωμένης” για ακόμα μια φορά.

Υπήρχαν πάντως και περιπτώσεις όπου η αρνητική ψήφος του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδεύτηκε από την άρνηση της αντιπολίτευσης να βάλει “πλάτη”, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν άρον άρον τροπολογίες και άλλες διατάξεις, όπως στην περίπτωση της φορολογίας για τις εγχώριες ζυθοποιίες.

Δημοφιλή