Μια εικαστική έκθεση ήταν η αφορμή για να ξεσηκωθούν οι φιλοζωικές οργανώσεις

Μια εικαστική έκθεση ήταν η αφορμή για να ξεσηκωθούν οι φιλοζωικές οργανώσεις
Two thoroughbred dogs: black american pit bull and white bull terier in muzzles seatting over scraped wall background
Two thoroughbred dogs: black american pit bull and white bull terier in muzzles seatting over scraped wall background
shcherbak volodymyr via Getty Images

Δύο μόλις εβδομάδες πριν η πολυσυζητημένη έκθεση Κινέζων καλλιτεχνών ανοίξει τις πόρτες της στο Μουσείο Guggenheim στη Νέα Υόρκη, οι διοργανωτές αντιμετωπίζουν έντονες πιέσεις προκειμένου να μην συμπεριλάβουν στην έκθεση ένα βίντεο το οποίο παρουσιάζει σκυλιά να παλεύουν μεταξύ τους.

Το μουσείο το βράδυ της Πέμπτης προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, ανακοινώνοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος αφού τα σκυλιά δεν μπορούν να αγγίξουν το ένα το άλλο και πως η σκηνή θα συμπεριληφθεί στην έκθεση παρά τις αντιδράσεις. Το 7λεπτο βίντεο παρουσιάζει τέσσερα ζευγάρια πιτ μπουλ να προσπαθούν να χιμήξουν το ένα στο άλλο. Δεν μπορούν ωστόσο να το κάνουν αφού προστατεύονται από ειδικά διαμορφωμένα κουτιά.

Πραγματικές επιθέσεις καταγράφηκαν όταν η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Πεκίνο το 2003. Οι φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και ακτιβιστές που μάχονται για τα δικαιώματα των ζώων αντιδρούν έντονα και ζητούν από το μουσείο να αφαιρέσει το κομμάτι της έκθεσης. «Οι επιμελητές της εκδήλωσης ελπίζουν πως το κοινό θα καταλάβει το βαθύτερο μήνυμα του έργου το οποίο αφορά τις κοινωνικές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης και την πολύπλοκη φύση του κόσμου στον οποίο όλοι ζούμε», ανέφερε το μουσείο σε επίσημη δήλωσή του.

Το τρίμηνο show με τίτλο «Art and China After 1989» ανοίγει τις πόρτες του στις 6 Οκτωβρίου στο μουσείο της Νέας Υόρκης ενώ θα παρουσιάσει περίπου 150 κομμάτια πειραματικής τέχνης. Μέχρι στιγμής αντιρρήσεις έχουν εκφραστεί μόνο για το συγκεκριμένο βίντεο, το οποίο είναι δημιουργία των καλλιτεχνών Sun Yuan και Peng Yu, που συχνά προτιμούν τα εκκεντρικά έργα.

«Ντροπή στους καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν τα ζώα για να προκαλέσουν τις εντυπώσεις», έγραψε ένας αναγνώστης σε άρθρο που δημοσίευσαν οι ΝΥΤ αυτή την εβδομάδα σχετικά με το θέμα. Σε συνέντευξη που έδωσαν πέρσι οι καλλιτέχνες αρνήθηκαν τις κατηγορίες για απρεπή συμπεριφορά απέναντι στα ζώα, εξηγώντας πως τα πιτ μπουλ είναι από τη φύση τους άγρια και σε καμία περίπτωση δεν υπέστησαν κάποια κακοποίηση.

Μάλιστα μία εκ των δημιουργών χρησιμοποίησε το παράδειγμα των ανθρώπων για να δικαιολογήσει την επιλογή του έργου της. «Στην πραγματικότητα η φύση των ανθρώπων είναι παρόμοια. Η Κίνα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008. Ποιος είναι ο στόχος του αθλητικού αυτού γεγονότος; Η γνώμη μου είναι πως πρόκειται για τη μετατροπή των πραγματικών συγκρούσεων σε έναν διαγωνισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Δημοφιλή