Φωτιές σε Χαλκιδική, Σέρρες, Νεμέα και Δράμα
/ AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)
/ AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)
ARIS MESSINIS via Getty Images

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή Μόλα Καλύβα Χαλκιδικής, με ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της.

Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι η φωτιά προκάλεσε καταστροφές σε δύο σπίτια, ενώ στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής, με πολλά μηχανήματα, 15 από τα οποία διέθεσε η Περιφέρεια.

Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας: Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε πως «είμαστε σε καλό δρόμο», χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα θετικό» το γεγονός ότι μετά τις 6, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, καθώς κόπασαν οι ισχυροί άνεμοι. Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, στη διάρκεια της νύχτας θα ενισχυθούν και πάλι οι βόρειοι άνεμοι.

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να είναι η φωτιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Κούτσι Νεμέας, στην Κορινθία- αν και η εικόνα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ήταν καλύτερη το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε δύσβατο σημείο μέσα σε χαράδρα και στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί επίσης σε δασική έκταση στον Βαθύλακο Δράμας: Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπό μερικό έλεγχο έχουν θέσει οι πυροσβεστικές δυνάμεις, τα δυο από τα τρία μέτωπα της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε σε ορεινή δύσβατη περιοχή, στον οικισμό Μοναστηράκι. Οι εναέριες δυνάμεις αποσύρθηκαν με τη δύση του ηλίου, αλλά η φωτιά παραμένει σε ένταση, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Όπως φαίνεται, το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης θα είναι δύσκολο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της μορφολογίας της περιοχής, ενώ όλα θα εξαρτηθούν από τις κατευθύνσεις των ανέμων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Αργύρης Πατακάκης, σε δηλώσεις του πριν από λίγο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα καταφέρουν να ελέγξουν και τα τρία μέτωπα της φωτιάς, ωστόσο όλες οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στον στόχο, να μην πλησιάσει η φωτιά κατοικημένες περιοχές, καθώς τα πιο κοντινά σπίτια απέχουν επτά με δέκα χιλιόμετρα από τα πύρινα μέτωπα.

Πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη επίσης και στην περιοχή Λουτρά Σιδηροκάστρου Σερρών: Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ξέσπασαν μικρές εστίες φωτιάς, κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής Ομαλού - Προμαχώνα Σερρών, και με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων που έπνεαν σχηματίστηκαν πύρινα μέτωπα. Σε κάποια στιγμή οι φλόγες απείλησαν κτιριακές εγκαταστάσεις των Ιαματικών Λουτρών Σιδηροκάστρου, όπου προκλήθηκαν μικρής έκτασης ζημίες στο εστιατόριο. Η ευρύτερη περιοχή, μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο τελωνείο Προμαχώνα, καλύφθηκε από πυκνά σύννεφα καπνού.

Δημοφιλή