Κουρουμπλής, υπουργός υπό επιτροπεία

Κουρουμπλής, υπουργός υπό επιτροπεία
Menelaos Myrillas / SOOC

Η εικόνα στη Βουλή είναι χίλιες λέξεις: κατά την συζήτηση της επερώτησης για το ναυάγιο στο Σαρωνικό στα υπουργικά έδρανα κάθονταν ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αρμόδιος υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός και ο αναρμόδιο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Είναι προφανές ότι με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη και την αντιπολίτευση να πιέζει για παραίτηση υπουργού, το Μαξίμου ήθελε μία τουλάχιστον προσεκτική διαχείριση της συζήτησης στη Βουλή – και ένα μάτι δίπλα στον Π. Κουρουμπλή.

Υπογραμμίζεται ότι ο Π. Κουρουμπλής και ο Αλ. Φλαμπουράρης (πρόσωπο που συχνά βοηθά στην διαχείριση κρίσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης) έχουν μία καλή σχέση και επικοινωνία. Λέγεται ότι ο υπουργός Επικρατείας είναι το επόμενο πρόσωπο με το οποίο μιλά ο υπουργός Ναυτιλίας όταν θέλει να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για ένα θέμα και αυτός δεν είναι εύκαιρος.

Όσον αφορά την «τύχη» του Π. Κουρουμπλή στο υπουργείο Ναυτιλίας υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε προ ημερών χαριτολογώντας: «πρέπει να σταματήσει ο Κ. Μητσοτάκης να στηρίζει τον Π. Κουρουμπλή»! Είναι προφανές ότι το Μαξίμου βλέπει ότι η ΝΔ θέλει να πετύχει μία πολιτική νίκη επί της κυβέρνησης, αλλά δεν θέλει να την χαρίσει στην αντιπολίτευση.

Από κύκλους του υπουργού Ναυτιλίας το θέμα της παραίτησής του θεωρείται πια σχεδόν ξεπερασμένο. Μάλιστα λένε ότι αυτά είναι και τα μηνύματα που ελήφθησαν από το Μαξίμου.

Σε αυτό συνεπικουρούν και συζητήσεις με υπουργικά στελέχη πλησίον του πρωθυπουργού που εκτιμούν ότι δεν υπάρχει θέμα με τον Κουρουμπλή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει προβληματισμός για τα επικοινωνιακά λάθη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας. Άλλωστε και ο υφυπουργός Ν. Σαντορινιός έκανε την αυτοκριτική: «καθυστερήσαμε; Άποψή μου, όχι. Κάναμε λάθος επικοινωνιακό; Άποψή μου, ίσως έπρεπε να βγούμε πιο γρήγορα και να πούμε πράγματα, αλλά το σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή και δεν το λέω εγώ», είπε στη Βουλή.

Το ότι μπορεί ο Π. Κουρουμπλής να μην παραιτηθεί το Σαββατοκύριακο δεν σημαίνει όμως ότι δεν πιέσθηκε να διευκολύνει με παραίτησή του ή ότι θα παραμείνει στο υπουργείο κατά τον ανασχηματισμό που θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, όπως είναι ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού.

Η αξιολόγηση των υπουργών

Άλλωστε οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι υπουργοί έχουν ήδη «αξιολογηθεί» από τον πρωθυπουργό. Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε «μαφία» που δρα μέσα στο υπουργείο Ναυτιλίας δείχνει ότι πλέον υπάρχει εικόνα για τα κακώς κείμενα στο «υπουργείο Εφοπλιστών και Ναυτιλίας (ΥΕΝ)» - λογοπαίγνιο με την ονομασία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) που όχι τυχαία θυμήθηκε πρόσφατα ένας πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί είναι ότι Ψηφιακής Πολιτικής, Εργασίας, Υγείας, Ενέργειας και Περιβάλλοντος δημιουργούν νέες δομές και λύνουν προβλήματα. Αντίθετη είναι η εικόνα για τα υπουργεία Οικονομίας, Πολιτισμού και Ναυτιλίας. Βεβαίως θα γίνουν αλλαγές και σε άλλα υπουργεία, όπως στο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που ο Γιάννης Μουζάλας θέλει να αποχωρήσει για προσωπικούς λόγους.

Δημοφιλή