«Ναι» από Θεοδωράκη στην πρόταση Αλιβιζάτου για μετάθεση των εκλογών στην Κεντροαριστερά

«Ναι» από Θεοδωράκη στην πρόταση Αλιβιζάτου για μετάθεση των εκλογών στην Κεντροαριστερά
(Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto via Getty Images)
(Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Σύμφωνος δηλώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης στο σχέδιο του κ.Αλιβιζάτου με τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι τις εκλογές για τον επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα.

«Είμαι σε γενικές γραμμές σύμφωνος. Τις επιμέρους παρατηρήσεις μου θα τις εκθέσω στη συνάντηση της Τρίτης που θα γίνει υπό την προεδρεία σας» αναφέρει ο κ. Θεοδωράκης και υπογραμμίζει:

«Θεωρώ δεδομένο ότι όλοι οι υποψήφιοι θα συμβάλλουμε εποικοδομητικά στην επιτυχία της συνάντησης. Το μείζον είναι να ανταποκριθούμε στο αίτημα της προοδευτικής κοινωνίας για μια αδιάβλητη διαδικασία με κλασικές και ηλεκτρονικές κάλπες, όπως εξ αρχής είχε συμφωνηθεί. Πιστεύω ότι σε αυτό θα ομονοήσουμε, τελικά, και οι 10 υποψήφιοι. Είναι άλλωστε σημαντικό ότι οι σημαντικότερες προσωπικότητες του χώρου μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό – όπως και ο Πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος – υπερασπίζονται το δικαίωμα των φίλων και των μελών να μπορούν να ψηφίσουν είτε με τον παραδοσιακό τρόπο είτε ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως. Και πρέπει να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να γίνουν όλα σωστά. Η μετάθεση των εκλογών για λίγες εβδομάδες δεν ενέχει απολύτως κανένα κίνδυνο. Αντιθέτως, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι το κύριο μέλημά μας είναι η ανοιχτή και αξιόπιστη διαδικασία και όχι μια κομματική ψηφοφορία ελεγχόμενη από μηχανισμούς».

Πρώτος στόχος για τον νέο φορέα το 15%

Ως «ιστορική ευκαιρία για ένα μεγάλο προοδευτικό κίνημα» με πρώτο στόχο το 15%, χαρακτηρίζει την προσπάθεια για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα δηλώνει, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ότι διαφωνεί με την άποψη ότι η καθυστέρηση στην εκλογή αρχηγού κουράζει και αποθαρρύνει τους πολίτες, λέγοντας ότι η σχετική συζήτηση είναι «απολύτως αναγκαία» και προσθέτει: «Δεν πάμε σε ένα κόμμα προκάτ με προσυμφωνημένες παρασκηνιακά διαδικασίες. Διαφωνούμε, επιχειρηματολογούμε και όλο αυτό γίνεται μπροστά στους πολίτες».

Αναφέρει ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού δεν θα ενωθούν αλλά θα συνεργάζονται υπό την ηγεσία του νέου αρχηγού, κάνοντας λόγο για «ένα γενναίο βήμα», ενώ εξηγεί ότι «και η κ. Γεννηματά και εγώ θα μπορούσαμε να είχαμε αρκεστεί στην ασφάλεια των κομμάτων μας. Αποφασίσαμε όμως να προχωρήσουμε ξέροντας ότι ο ένας από τους δύο μας θα χάσει. Θα κερδίσουν όμως ο χώρος και η χώρα».

Απορρίπτει την πιθανότητα διάσπασης του νέου κόμματος μετά την ανάδειξη του αρχηγού, καθώς, όπως τονίζει, «οι συμφωνίες είναι συμφωνίες», ενώ υπογραμμίζει ότι «χρέος του νέου αρχηγού θα είναι να ενώνει και να μην λειτουργεί ως αρχηγός κάποιας τάσης».

Ερωτηθείς, τέλος, γιατί αποφεύγει να αυτοπροσδιοριστεί ως "κεντροαριστερός", απαντά ότι αρκείται στον όρο "προοδευτικός", διότι «οι αντίπαλοι σήμερα παραμένουν αυτοί που ήταν πάντα: Οι συντηρητικοί και οι λαϊκιστές».

Δημοφιλή